|

160 lirayı bekleyin

Dolardaki değer kaybı sonrası vatandaş yeniden altına yöneldi. Altın ve para piyasaları uzmanları, gram altının önümüzdeki iki haftalık seyrinde 152 liraya ulaşması halinde acele edilmeyip satış için 160 liranın beklenmesini öneriyor.

Yeni Şafak
04:00 - 7/09/2017 четверг
Güncelleme: 00:45 - 7/09/2017 четверг
Yeni Şafak
Gram altında uzmanların önerisi: Satışta acele etmeyin
Gram altında uzmanların önerisi: Satışta acele etmeyin

ABD ve Kuzey Kore arasında artan gerginliğin yanısıra dolardaki değer kaybının da etkisiyle altın yeniden yükselişe geçti. Ayşe Teyze’nin de güvenli liman olarak sığındığı altında sular durulmuyor. Yükselişin devam edeceğini söyleyen altın ve para piyasaları uzmanları, altının gramının önümüzdeki iki haftada 152 lira seviyelerine gelmesi halinde hemen satmak yerine 160 liranın beklenmesini tavsiye ediyor. Uzmanlar, altındaki fiyat artışında son ABD finansal verileri kötü çıkmasının da etki ettiğini belirtiyor.

ALTINI ANCAK FED DÜŞÜRÜR

ALB Menkul Değerler Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Volkan Kuğucuk, vatandaşın genellikle altının gramı 140 liraya geldiği zaman alım yaptığını, 150’ye çıkınca ise sattığını hatırlatarak, “Bu sefer altının gramı 150 liranın üzerine çıkarsa en azından bir iki hafta satmasınlar 160 lira seviyesini beklesinler” tavsiyesinde bulunuyor.


Ciddi anlamda doların satılıp diğer güvenli liman varlıklarına geri dönüldüğünü söyleyen Kuğucuk, altının onsunun bu noktada 1350 -1400 dolar seviyelerine kadar, yükseleceğini öngörüyor. Uzun süredir kendini unutturan ABD Merkez Bankası Fed’in piyasaları ikna etmesiyle altındaki yukarı yönlü hareketin orta vaade 1250 dolar seviyelerine gevşetilebileceğini ifade eden Kuğucuk, “Altında bir düşüş hareketi başlayacaksa bunu Fed başlatacak. Yoksa zayıf faizler, küresel endişeler savaş tehditleri altını besleyen unsular” diye konuştu.


YÜKSELİŞ SÜRECEK

KapitalFx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise, doların azalan getiri potansiyeli ve süregelen zayıflığı ile küresel piyasalarda artan jeopolitik risklerden dolayı artan talebin etkisiyle altının yükseldiğini belirtti. Kuzey Kore’nin nükleer denemesi ve artan gerilimle beraber küresel yatırımcının yeniden güvenli limanlara sığındığını söyleyen Erkan, “Hisse senetleri ve dolar üzerinde baskı artarken altın başta olmak üzere değerli metaller, JPY, CHF ve hazine tahvilleri yeniden ön plana çıktı” dedi.

DOLARIN İVMELENMESİ ZOR

Piyasalardaki fiyatlamaların kaygan zeminde durması itibariyle altında yukarı yönlü atakların süreceğini söyleyen Erkan, şöyle devam etti: “Doların ivme kazanması ise zor, hem veriler kötü; hem Fed ve ABD hükümetine dair belirsizlikler ağırlıkta."


REKORA GİDEBİLİR

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, altın için ons fiyatında 1,350 doların direnç seviyesi olduğunu belirterek, bandın üstünde bir ivmelenmede altında yeni rekorlara gideleceğini vurguladı. İşler, bandın aşılamaması halinde ise aşağıya doğru seyir izleneceğini öngörüyor.Vatandaşların altın alarak yastık altına yöneldiğini söyleyen İşler, “Yatırımcı, puslu havayı, istikrarsızlığı, savaşı, ölümleri, gerginliği sevmiyor ve prim vermiyor. Böyle dönemlerde her zaman güvende hissedeceği altına ve mücevhere yönelir” diye konuştu.

KAYIP, KAZANCA DÖNDÜ

İç piyasada düğün mevsimi nedeniyle altın ve mücevher satışlarının en yoğun olduğu süreci yaşadıklarını da belirten İşler, şöyle konuştu: “Sektörümüz geçen yılki kayıpların önemli bir kısmını bu yıl kazanca çevirdi. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Dolarınızı bozun, altına yatırım yapın’ çağrısı piyasayı olumlu etkiledi.”

  • Portföyünüzde %10 altın olmalı
  • Nadir Metal Rafinerisi yetkilileri, altının yükselmesiyle gram bar ürünlerinde hareketlilik olduğunu belirtti. Halihazırdaki jeopolitik gerginlikler gözününe aldığında bir çok analistin orta ve uzun vadede yatırımcılarına portföylerinde en az yüzde 10’luk altın yatırımını tavsiye ettiklerini vurgulayan yetkililer, kısa vadede ve teknik bağlamda ise ons fiyatı 1.300 doların üzerinde kaldığı müddetçe yükseliş trendinin sürmesini bekliyor.
#Gram Altın
#Piyasalar
#Volkan Kuğucuk
#Enver Erkan
#Norayr İşler
7 лет назад