|

2 milyon mükellefe defter müjdesi

Maliye Bakanlığı defter tutan mükellefleri rahatlatacak önemli bir adımı hayata geçirecek. Mükelleflerin defter kayıtlarını Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde özel şifre ile tutabilmelerine imkan getirecek. Hazırlıkları başlatılan sistemden ilk etapta yaklaşık 2 milyon mükellefin yararlanmasını planlanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:09 - 4/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​2 milyon mükellefe defter müjdesi
​2 milyon mükellefe defter müjdesi

Maliye kırtasiyeden alınan yevmiye, defteri kebir, kasa, çek/senet gibi işletme kayıtlarını ve mal alış ve satışlarının tutulduğu defter tutma yöntemine artık son verecek. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet portalı üzerinden mükelleflerin günlük kayıtlarını kendilerine verilecek özel bir şifre ile rahatlıkla girmeleri sağlanacak. Bu kapsamda öncelikle kendi işini yapan, alış ve satış işlemleri ile gayrisafi hasılası her yıl belirlemiş limitin altında kalanların kabul edildiği marangoz, kasap, kantin işletmecisi, kundura tamircisi gibi kesimlerin sayıldığı basit usul mükellefleri sisteme alınacak.

5 YIL SAKLAMA VE NOTER OLMAYACAK

Yeni sistemde mükelleflerin defterlerinin notere onaylatılması masrafları da olmayacak. Yine defterlerin geriye dönük olarak istenildiğinde verilebilmesi için 5 yıl saklanması şartı da ortadan kalkmış olacak. Sitede tutulan defterler istenildiğinde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kendisince incelemesi yapılabilecek.

MÜKELLEF DE TUTABİLECEK

Sistem üzerinden yapılan alış veriş kayıtlarının defterlere işlenmesi de kolaylaştırılacak. Hangi evrakın nasıl girişinin yapılacağı sistemde yönlendirileceği için mükellefler isterlerse gün sonu kendileri dahi işlemlerini internete girip yapabilecekler. Ama aynı zamanda mükelleflerin çalıştığı muhasebeciler de bu sisteme giriş yapıp işlemleri işleyebilecek.


2 MİLYON MÜKELLEF YARARLANACAK

Maliye’nin mükellef odaklı getireceği fiziki ortamda defter tutmaya son verecek yeni sistemden, 2 milyon mükellefin yararlanacağı planlanıyor. Sistemle daha sonra kayıt dışılıkla mücadelede çapraz kontrolün yapıldığı mal alış ve satışı gösteren Ba-Bs formlarındaki bilgilerinin de yeni sisteme girişine başlanacak. 

ALMANYA’DA
DATEV'LE YAPILIYOR

Benzer bir yöntem Almanya’da 1966 yılında Nürnberg’de vergi müşavirleri tarafından kurulan DATEV bilgi işlem merkezi üzerinden yapılıyor. Akşama kadar mal alış ve satış işlemleri yapılıyor. Saat 24.00’e yakın alış veriş işlemleri bittikten sonra bütün muhasebeciler bir tuşla bütün yapılan işlemleri DATEV’in bilgi işlem merkezine yüklüyorlar. Merkezde doğrudan vergi dairesi başkanlığına bağlı bulunuyor. Devlet de bütün bilgileri bu sistem üzerinden alıyor. Akşamları da vergi müşavirlerinin hizmetinde olan işlem merkezinden bir gecede 7 milyon işçinin maaş ödemeleri yapılabiliyor.

  • TİCARİ KAZANÇ MÜKELLEFİNE DE HAZIR BEYAN
  • Maliye, ayrıca kira gelirleri elde eden mükelleflere kolaylık sağlanmak amacıyla getirdiği “Önceden Hazırlanmış Kira Beyannamesi” sisteminin de kapsamını genişletecek. 2012 yılında başlatılan bu uygulamada mükellefler internet sitelerine girip kendi bilgilerine baktıklarında hazırlanmış beyannameler ile vergilerini ödeyebiliyorlar. Maliye orta vadede ticari kazanç ve serbest meslek kazancı için de aynı sistemi getirmeye hazırlanıyor.
#Gelir İdaresi Başkanlığı
#DATEV
#Almanya
7 yıl önce