|

2023'ün yol haritası

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümeti kurmasının ardından 64’üncü Hükümet Programı'nı açıkladı. 160 sayfa ve 8 başlıktan oluşan Hükümet programında ekonomide atılacak adımlar; Türkiye’yi 2023 yılına taşıyacak nitelikte.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/11/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:53 - 25/11/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Hükümetin kurulmasının ardından kollar sıvandı. Güven oyu oylamasının ön şartı olan hükümet programı dün Meclis'te açıklandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, 160 sayfamlık oluşan 64. Hükümet programını 75 dakikada açıkladı. 8 ana başlıktan oluşan program; ekonomide atılacak önemli adımlarla Türkiye'yi 2023 yılına taşıyacak nitelikte. İşte Yeni Türkiye'nin yol haritası.



AR-GE'YE ÖNEM VERİLECEK


Bu kapsamda yeni dönemde mikroekonomik ve sektörel dönüşümlere odaklanılacak. Özel sektör öncülüğünde, Ar Ge'ye daha fazla ağırlık verilerek, ihracata dayalı ve rekabetçi bir üretim yapısı kurulacak. İnorganik kimya, biyoyakıt, alternatif kompozit malzemeler gibi alanlarda Ar-Ge faaliyetleri teşvik edilecek. Elektrikli araçlar için prototip batarya üretimi gerçekleştirilecek.



YERLİ ÜRETİME DESTEĞE DEVAM


Yerli üretimi destekleyecek programlarla, dış ticaret dengesi iyileştirilecek. Artan kaynaklar üretken alanlara yönlendirilecek. Mal ihracatında hedef, dünya ihracatından yüzde 1,5 pay almak olacak. 'İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Öncelikli Dönüşüm Programı' ile dış ticaret açığının GSYH'ya oranı azaltılacak. Ayrıca, ihracatın ithalatı karşılama oranını yüzde 70'e, orta ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracat içerisindeki payı da yüzde 40'a ulaştırılacak.



ENERJİ MALİYETLERİ DÜŞÜYOR


Enerji sektöründe girdi mahiyetlerinin düşürülmesi için rüzgâr, güneş, hidroelektrik gibi alternatif enerji kaynakları üreten tesislerde kullanılan, makine ve teçhizatın yurtiçi üretiminin payı artırılacak.



KAMU İHALE SİSTEMİNE REFORM


AB'nin kamu alımları direktiflerine uygun olarak kamu ihale sistemi reforme edilecek. Bu çerçevede istisna hükümlerinin daraltılması; yeni ihale yöntemlerinin sisteme dâhil edilmesi; elektrik, gaz, telekomünikasyon ve su gibi alanlara özgü sektörlerle ilgili ihale kanunu çıkarılacak. e-ihale, e-şikâyet, e-tebligat, ürün sayısallaştırılması, sertifikasyon sistemlerinin kurulması sağlanacak.



BES'TE KESİNTİ AZALTILACAK


Bireysel emeklilik sisteminde kesinti oranları uluslararası düzeylere çekilecek ve sistemde “otomatik katılım sistemi” pilot çalışması başlatılacak. Hayat sigortalarının ve uzun süreli (bir yılı aşan) özel sağlık sigortaları geliştirilecek



KAMU-ÖZEL İŞBİRLİĞİ ARTIYOR


Kamu-Özel İşbirliği yöntemiyle başlatılan büyük projeler tamamlanacak. Yeni otoyollar, yüksek hızlı tren hatları dâhil birçok alanda yeni projeler Kamu-Özel İşbirliği yöntemiyle hayata geçirilecek.



ÇİFTÇİLERE DESTEK ARTIŞI


Genç çiftçilerimize proje karşılığı 30 bin lira karşılıksız destek verilecek. 2019 yılına kadar 10 milyon dekar ilave araziyi sulanabilir hale getirilecek. Sertifikalı tohumluk üretimini 880 bin tona çıkarılacak. Organik tarımın oranı yüzde 1,95'den yüzde 4'e çıkarılacak. 1 milyon ton kapasiteli 'Hububat Depolama Projesi' tamamlanacak.



GIDA FİYATLARINA SIKI TAKİP


Gıda Komitesi yeniden yapılandırılacak. Gıda fiyatlarını yukarıya çeken yapısal nedenleri analiz eden ve piyasa mekanizmasına ilişkin araçları geliştiren bir komiteye dönüştürülecek. Yemde ve gübrede KDV kaldırılacak.


Yüksek teknolojili ürünlere yönelik yatırımları çekmek için serbest bölgelerin cazibesi artırılacak ve yerli üreticiyi korumayı önleyen Dâhilde İşleme Rejimi'ndeki (DİR) aksaklıklar giderilecek.



UZAY AJANSI KURULACAK


Havacılık ve uzay alanındaki faaliyetlerin yürütülmesi, yeni teknolojilerin takip edilerek kullanılması ve projelerde koordinasyonun sağlanması amacıyla Türkiye Uzay Ajansı'nı kurulacak.



KÜMELEMENİN YAPILACAĞI SEKTÖRLER BELLİ OLDU


Öncelikli sektörlerde teknolojik ürün yatırımlarını ve prototip geliştirme süreçleri desteklenecek. Enerji, sağlık, havacılık, uzay, otomotiv, raylı sistemler, bilişim ve savunma sektörleri gibi sektörlerde teknolojik ürün yatırımları ve kümelenme çalışmaları desteklenecek.



CEP TELEFONU ÜRETECEĞİZ


Bilgi ve iletişim teknolojileri destekli yenilikçi çözümlerin yaygınlaşmasında elektronik sektörünün üretici olarak yer alması desteklenecek. Böylece yerli cep telefonu üretilmesi sağlanacak.



Altın bankacılığı dönemi


'Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Öncelikli Dönüşüm Programı'yla, yurtiçi tasarruflar artırılacak. Artan yurtiçi tasarruflar üretken yatırımlara yönlendirilecek. Uluslararası yükümlülükler gözetilerek, lüks ve/veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim mallarına caydırıcı vergilendirme getirilecek. Uzun vadeli tasarruflar için, özel tasarruf mekanizmaları geliştirilecek. Altın bankacılığı başta olmak üzere, altın şeklinde tutulan tasarrufların sisteme çekilmesi için çeşitli mekanizmalar geliştirilecek.



Yılda 100 milyarlık alım


Her yıl 100 milyar TL'yi aşan kamu alımları ile Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine katkı sağlanacak. Kamu alımlarında orta-yüksek ve yüksek teknoloji sektörlerindeki yerli firmaların payı artırılacak. Yüksek teknolojili ürünlerde kamu alım garantisine dayalı üretim yapılabilmesi için ürün bazlı yerli tedarik modelleri geliştirecek.







SEKTÖRLER ARASI ENTEGRASYON DÖNEMİ


Önümüzdeki dönemde büyük çaplı ve yatırım niteliğindeki kamu alımlarında, alıcı kurumların yerli sanayiyi geliştirecek yönde kamu alım sürecini yönetme kapasitesi geliştirilecek. Küresel rekabet gücümüzün artırılabilmesi için sektörel ve sektörler arası entegrasyon güçlendirilecek. Bu kapsamda tekstil, deri, mobilya sektörlerinin tarım sektörü; makine, tıbbi cihaz ve elektronik sektörlerinin hizmetler sektörü ve makine, tıbbi cihaz, otomotiv sektörlerinin elektronik sektörü ile aralarındaki entegrasyon güçlendirilecek.



Doktora mezunu istihdamında patrona destek


Doktora mezunları başta olmak üzere, araştırmacı insan gücünü nicelik ve nitelik olarak iyileştirecek ve özel sektörde daha fazla araştırmacı istihdam edilecek. Tasarım merkezleri, Ar-Ge merkezleri gibi desteklenecek. KOBİ'lerin siparişe dayalı Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri desteklenecek. KOBİ'lerin TSE ve patent belgelerinin maliyetleri devlet tarafından karşılanacak. 'Teknoloji Transfer Platformu' ve Patent Borsası kurulacak. Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Tasarısı yasalaştırılacak. 'Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Öncelikli Dönüşüm Programı' ile teknolojik ürün ve marka sayısı artırılacak, araştırma ve yenilik merkezleri güçlendirilecek.



Lojistikte dönüşüm gümrüklerde elektronik dönem


'Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı' hayata geçirilecek. Programla Türkiye'nin 'Lojistik Performans Endeksinde' ilk 15 ülke arasına girmesi amaçlanıyor. 'Lojistik Koordinasyon Kurulu' kurulacak. Böylece ilk defa bir lojistik master planı hazırlanacak. Gümrük işlemlerinin tamamı elektronik ortama aktarılacak. Gümrük işlemlerinde 'Tek Pencere Sistemi' ile dış ticaret işlemleri tek bir noktadan tamamlanacak. 'Tek Durakta Kontrol' ve komşularla 'Ortak Gümrük Kapısı' projeleri sayesinde sınır geçişleri hızlandırılacak. Türkiye'deki tüm ekonomik birimler sisteme dâhil edilecek. e-TIR pilot projeleri hayata geçirilecek.



Gelir ve Kurumlar birleştirilecek






Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunları birleştirilerek, yeni Gelir Vergisi Kanunu çıkarılacak. Yeni düzenleme ile yüksek teknolojiye dayalı ihracatı ve bu kapsamdaki yatırımları destekleyecek vergi teşvikleri getirilecek. Dördüncü dönem geçici vergi beyannamesi kaldırılacak ve basit usul mükelleflerinin kayıtlarını kendilerinin tutabilmesi sağlanacak. Yatırım ve üretim üzerindeki yüklerin hafifletilmesi ve mükerrerliklerin önlenmesi amacıyla Damga Vergisi Kanunu gözden geçirilecek. Yeni Vergi Usul Kanunu çıkarılacak. Vergi mevzuatı sadeleştirilecek. Yerel yönetimlerin öz gelirleri arttırılacak.



İŞDÜNYASINA VERGİ RAHATLIĞI


Vergi düzenlemeleri kapsamında, özkaynak kullanımında vergi kolaylığı sağlanacak. Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında değer artış kazançları vergilendirilecek. Kapasite ve verimlilik artışı sağlamak amacıyla, imalat sanayi makine-teçhizat yatırımlarının finansmanında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) istisnası getirilecek.



Mega projeler bitecek


Mega ulaşım projeleri hayata geçirilecek. İstanbul Boğazı'nın altından iki defa tünel yapmak yerine dünyada bir ilk olmak üzere tek geçişte tek tünel halindeki karayolu ve metro geçişlerini kapsayan 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli ile günde 6,5 milyon vatandaşın kullanacağı toplam 9 farklı raylı sistemi birbirine bağlanacak.



Bilgi tabanlı ekonomi


Önümüzdeki dönemde imalat sanayinde yenilikçi ve yüksek teknolojili sektörlere dönüşüm gerçekleştirilecek. Böylece, bilgi tabanlı ekonomiye dönüşüm için nitelikli bir istihdam alt yapısı oluşturulacak. Üniversite-sanayi işbirliğinin daha da geliştirilecek. Dışa bağımlılığın yüksek olduğu sektörlerde, yerli ürün ve teknolojiler geliştirilmesine yönelik araştırma programlarını desteklenecek.






2019'a kadar yerli uçak


Türk mühendisleri tarafından tasarlanan özgün temel eğitim uçağı HÜRKUŞ-A serisinden 2019 yılına kadar 15 tane yapılacak. Ayrıca Anka, Atak Helikopter, hedef uçak sistemleri, taktik insansız hava araçları, mini insansız hava araçları, C-130 ve F-16 uçaklarının modernizasyonu ile farklı roket ve hava sistemleri projeleri de sürdürülecek.



Beyin göçü tersine dönüyor






'Nitelikli İnsan Gücü İçin Çekim Merkezi Öncelik Dönüşüm Programı' ile yurtdışındaki Türkleri ve yabancı nitelikli insan gücünün Türkiye çekilmesi sağlanacak. Nitelikli insan gücü için çalışma izni süreci hızlandırılacak. Bu amaçla özel bir Turkuaz Kart Sistemi geliştirilecek.



Yatırım izinlerine kolaylık


'Emek yoğun sektörlerde sembolik bir kira bedeliyle, anahtar teslimi fabrika binası yapılacak. 'İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi Öncelikli Dönüşüm Programı'yla iş ve yatırım ortamında yatırımcının karşılaştığı belirsizlikler giderilecek. Yatırımların izin ve yatırım yeri temini süreçleri hızla tamamlanacak.





#yeni hükümet
#yeni kabine
#ekonomik vaatler
#Anka
#Atak Helikopter
#hedef uçak sistemleri
#taktik insansız hava araçları
#mini insansız hava araçları
8 yıl önce