|

21 ayda 41 milyon faiz

Haftaya yapılacak seçimler öncesi TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ile rakipleri arasındaki suçlamalar büyüyor. TÜRSAB Yeniden Hareketi’nin adayı Firuz Bağlıkaya, 196 milyon liralık borcun detaylarını anlattı. Yıllarca Ulusoy’un en yakınındaki isim olarak dikkat çeken Bağlıkaya; TÜRSAB'ın son 21 ayda toplam 41 milyon TL borç faizi ödediğini açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/11/2015 Cumartesi
Güncelleme: 16:50 - 28/11/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Önümüzdeki hafta yapılacak seçimlere 196 milyon liralık borçla giden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği TÜRSAB'ın başkan adayları arasındaki tartışmalar ve karşılıklı suçlamalar büyüyor. TÜRSAB Başkanı adayı ve Detur CEO'su Firuz Bağlıkaya; 196 milyon liralık borç yüküne ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yıllarca Başaran Ulusoy'un en yakınındaki isim olarak dikkat çeken Firuz Bağlıkaya; TÜRSAB'ın İstanbul Beşiktaş'ın gözde bölgelerinden biri olan Fulya'da inşa ettirdiği bina işinin detaylarını anlattı. Bağlıkaya, 196 milyon liralık borcun bir kısmının faktoring şirketlerinden bir kısmının da bankalardan alınan paralardan kaynaklandığını söyledi.



BU İLİŞKİLERE KİM NORMAL DİYEBİLİR?


Ulusoy'un binayı yaptırdığı Eriş İnşaat'a hak edişlerinden çok daha fazla sıcak para aktardığını belirten Bağlıkaya, “TÜRSAB; Eriş İnşaat'a 2014 yılında toplam 28 milyon 950 bin lira nakit ödeme yaptı. Eriş İnşaat ise bir yıl boyunca ancak 16 milyon 588 bin lira fatura kesti. TÜRSAB'ın 12 milyon 362 bin lira içeride fazla parası kalmış. Bu para TÜRSAB limitete ait. Eriş İnşaat, fazladan aldığı paranın 9 milyon 727 bin lirasını geri ödemiş. Ondan sonra TÜRSAB'ın içeride hâlâ 2 milyon 635 bin lira alacağı varken, 2015 yılının başında 53,8 milyon lira daha para ödemiş. Şu anda da 10 milyon lira hala avans olarak Eriş İnşaat'ta duruyor. Şimdi bu ilişkiye kim normal diyebilir? Siz hayatınızda herhangi bir inşaat şirketine inşaat işi verdiğinizde önden para ödeyip, sonradan da fazla ödemişim deyip geri alır mısınız?" eleştirisinde bulundu.



BANK ASYA'DA YÜKLÜ MİKTARDA PARA TUTUYOR


TÜRSAB Limited Şirketinin bilançolarını incelediklerini de dile getiren Bağlıkaya, “Bütün detaylar ortada. Bankalar ve faktoring kurumlarından yüzde 18.5 faizle kredi alınan ve çek kırdırılan dönemler var. 2014 ve 2015 yıllarında yüksek miktarlarda paralar Bank Asya hesaplarında tutulmuş. Bir tarafta yüksek faizle kredi alınıyor çekler kırdırılıyor ama Bank Asya'da yüksek miktarda nakit hesapta tutuluyor. Bunu anlamak mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu.



TÜRSAB'A 42 MİLYON LİRA FAİZ ÖDETTİ


Ulusoy'un Bank Asya'da yüklü miktarda para tuttuğu halde TÜRSAB'ı yüksek faizlerle borçlandırmasına anlam veremediğini ifade eden Bağlıkaya, şunları kaydetti: “Madem kurumun Bank Asya hesaplarında nakit parası var neden yüksek faizle borç alınıyor çekleriniz kırdırılıyor. Sadece TÜRSAB limited şirketinin 2014 yılında ödediği faiz ve finansman giderleri 21.162.532 TL. 2015'in sadece eylül sonu itibariyle ödenen faiz miktarı ise 20.576.838 TL'dir. Bu da demektir ki sadece 2015 yılında meslek birliğimiz 25 milyon TL faiz ödemek zorunda bırakılmıştır. Acenteler kan ağlarken bankalara ve faktoring kurumlarına borçlanılan bu miktardaki faiz bedelinin kurumun yıllık gelirleri ile ödenmesi mümkün değildir ve kurum bir meslek birliği olması gerekirken şirketler yumağına dönüştürülerek bir borç batağının içerisine itilmiştir."



Anormal ilişkiler incelenmeli


TÜRSAB'ın muavin defterine dikkat çeken Bağlıkaya, “TÜRSAB binası için TÜRSAB Ltd'den inşaatı yapan Eriş İnşaat'a 8 Mart 2014 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasında 28.950.948 TL, 1 Ocak 2015 ile 20 Ekim 2015 tarihleri arasında ise 53.834.821 TL olmak üzere toplam 82.785.769 TL ödeme yapıldığı görülüyor" açıklamasını yaptı. Ulusoy'un inşaat Eriş İnşaatı, faktoring şirketi gibi kullandığını savunan Bağlıkaya, “Yahu bu nedir? Yani bu paraları da bir bakıyorsunuz, 200 milyon liraya yakın bir borç var, faizle alıyor bu paraları. Yüksek paralar ödemiş, karşılığında çek almış, çekleri kırdırmış, yani neler olduğunun içinden herhalde 36 uzman çıkamaz. Bunların soruşturulması gerekir. Elimizde o kadar çok belge o kadar çok bilgi var ki..." dedi.



İddialara cevap verdi


TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, rakiplerinin iddialarına cevap verdi. Dün yazılı bir açıklama yaparak, ilgili konulara açıklık getiren Ulusoy, TÜRSAB'ın yüklü miktardaki borcu konusuna açıklık getiremedi. Birliğin borcunun varlığını doğrulayan Ulusoy, önümüzdeki yıllarda elde edecekleri gelirlerle, borçları ödeyeceklerini söyledi. Ulusoy, TÜRSAB'ın işlettiği ve 2016'nın sonunda süresi dolacak müze gelirlerine işaret etti.



IŞIK SİGORTA'YLA İLGİMİZ KALMADI


2013 yılında Işık Sigorta ile ortaklaşa kurdukları Turins Sigorta'nın TÜRSAB'ın kuruluş amacına uygun bir işletme olduğunu belirten Ulusoy, bu ortaklık üzerinden kendisine yöneltilen “paralel ile işbirliği" suçlamalarını kabul etmediğini dile getirdi. Işık Sigorta ile yollarını ayırdıklarını belirten Ulusoy, Hazine Müsteşarlığı'ndan gerekli izni aldıktan sonra Turins'in bütün hisselerini satın aldıklarını anlattı. Uzun zaman Işık Sigorta'da üst yöneticilik yapan Recep Koçak'ın; bu satın alma işleminin ardından Turins'te çalışmaya devam ettiği konusuyla ilgili olarak ise Ulusoy, “Recep Koçak'ı da görevden aldık. Turins ile bir ilişkisi kalmadı" dedi. Ancak Koçak'ın seçim arifesinde görevden alındığı öğrenildi.



BU BELGE ÇOK ŞEY ANLATIYOR


Öte yandan Ulusoy'un cevap ve düzeltme metni ile birlikte dün Yeni Şafak'a gönderdiği bir belge, bu ilişkiyi teyit eden cinsten. Hazine Müsteşarlığı'nca düzenlenen Faaliyet Ruhsatı belgesinde, Turins Sigorta'nın adresinin Bank Asya Genel Müdürlük binası olduğu görülüyor. “Saray Mahallesi Dr. Adnan Büyükdeniz Caddesi Nomara 10 B Blak Kat 2 34768 Ümraniye İstanbul" adresi, TÜRSAB'ın Işık Sigorta ile birlikte kurduğu Turins Sigorta'nın da adresi olduğu anlaşıldı.




#Türkiye Seyahat Acentaları Birliği
#Bank Asya
#yüksek faizler
8 yıl önce