|

3 bin 380 firmadan 92 milyarlık yatırım

Doğudaki 23 ilin merakla beklediği Cazibe Merkezleri Programı çalışmaları tamamlanmak üzere. "Çalışmayı hemen hemen bitirdik" diyen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 3 bin 380 firmanın başvurusunu kabul ettiklerini belirtti. Elvan, projeler kapsamında 92 milyar liralık yatırım ve 365 bin kişilik istihdamın öngörüldüğünü söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/07/2017 Salı
Güncelleme: 08:25 - 18/07/2017 Salı
Yeni Şafak
Lütfi Elvan
Lütfi Elvan

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Kalkınma Bankasının Cazibe Merkezleri Programı’na ilişkin çalışmalarını hemen hemen tamamladığını belirtti. Program kapsamında 3 bin 380 firmanın başvuru yaptığını ifade eden Elvan, projeler kapsamında 92 milyar liralık yatırım ve 365 bin kişilik istihdamın öngörüldüğünü söyledi.

Türkiye’nin belli lokasyonlarını cazibe merkezi haline getirmek için düğmeye basan hükümet, sözkonusu çalışmada sona yaklaştı. Konu ile ilgili bu güne kadar 3 bin 380 firma başvuru yaptı. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, firmaların teklif ettikleri yatırım alanıyla ilgili deneyimlerinin bulunup bulunmadığı gibi konuların değerlendirildiğini söyledi. Program dahilindeki 23 ilin yapısı itibarıyla hangi yatırımların öncelikli olduğu araştırmasının da Kalkınma Bankası tarafından yürütüldüğüne dikkat çeken Elvan, projeler kapsamında 92 milyar liralık yatırım ve 365 bin kişilik istihdam öngörüldüğünü kaydetti.


Sonuçları başbakan yıldırım açıklayacak

Önümüzdeki günlerde sonuçların Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanacağını belirten Elvan, “Program çerçevesinde firmalarımızı desteklemeye başlayacağız. Bütçemizde 2017’de harcayabileceğimiz yeterli kaynağımız var. Dolayısıyla biz firmalara destek vereceğiz. İlk aşamada destek verilenlerin dışında 2018 yılının ilk çeyreğinde de bir grup firmaya destek sağlayacağız” dedi.

Uluslararası dev firmalar var

Bakan Elvan, başvuranlar arasında büyük ölçekli yabancı firmaların bulunduğunu aktardı. Başvuru yapan yabancıların yüksek teknoloji alanında yatırım yapan firmalar olduğunu dile getiren Elvan, bunun, Türkiye ekonomisinin ne kadar sağlam temeller üzerine oturtulduğunun önemli bir göstergesi olduğunu söyledi.


Yatırım
yapana vade
farksız kredi
Bu programla, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 23 ili kapsayan program kapsamında yatırımlar için sıfır faizli kredi ve faiz oranı düşürülmüş işletme kredisi verilmesi gibi imkanlar sağlanıyor. Yeni üretim tesisleri yapma, üretim tesislerini yenileme ve işini geliştirmek isteyenlerin yanı sıra, çağrı ve veri merkezi kurmak için başvuruda bulunanlar da destekleniyor. Ayrıca fabrika binaları, fizibiliteye uygun tahsis edilerek yatırımcı tarafından yapılıyor. Fabrika yatırımlarından yararlanmak için gereken asgari yatırım tutarı 2 milyon lira, istihdam garantisi ise en az 30 kişi olarak belirlenmişti. Çağrı merkezi açacak firmaların da en az 200 kişilik istihdamı taahhüt etmeleri ve bu kişilerle yaptıkları hizmet sözleşmesinin ibrazında bulunmaları gerekiyor.



#Cazibe Merkezleri Programı
#Lütfi Elvan
#Bütçe
7 yıl önce