|

3D devrimi

Türkiye, 3D yazıcılarında sınıf atlamaya hazırlanıyor. EvreGroup, bu alanda önemli bir teknolojiyi Güney Kore'den Türkiye'ye taşıdı. Sistem, Türkiye'de ilk denemelerinde başarılı oldu. TSK, envanterinde bulunan bir gemi parçası birkaç saatte üretilerek teslim edildi.

Yeni Şafak ve
03:00 - 2/05/2016 Pazartesi
Güncelleme: 18:56 - 1/05/2016 Pazar
Yeni Şafak

Türkiye 3D yazılım teknolojisinde önemli merkezlerden birisi olmak için gün sayıyor. EvreGroup, Güney Kore'den bu alanda önemli bir teknolojiyi Türkiye'ye taşıdı. EvreGroup CEO'su Burhan Gögce, sisteme ilişkin bilgiler paylaştı. Gögce, 3DRMevre ile stratejik ürünlerin yedek parçalarının üretilebileceğini söyledi. Gögce, F-16'ların yedek parçalarından, sanayi ürünlere kadar birçok alanda ihtiyaç duyulan parçaların yerinde ve kolaylıkla üretilebileceğini kaydetti. Sistemin çalışması hakkında bilgiler paylaşan Gögce, teknolojide lazer ışını kullanıldığını söyledi. Gögce, sistemin 1-5 metre uzunluğundaki alanlara kurulabildiğini kaydetti. 3 boyutlu metal yazılımın mobil alanlar üzerinde de kurulabileceğini kaydeden Gögce, cihazın bir gemide olması halinde, bozulan bir parçanın üretiminin metal ya da plastik tozdan orijinalinin aynısının üretilebileceğini söyledi. Gögce, buzdolabı, çamaşır makineleri, otomobillerin tüm yedek parçalarının da 3D teknoloji ile rahatlıkla yapılabileceğini belirtti.





DÜNYA DEVLERİ KULLANIYOR

Gögce, ABD'nin 3 boyutlu yazılım tekniğini Afganistan'da kullandığını söyledi. Bu şekilde silahlı kuvvetlerin hasar gören parçaların imalatının yapıldığını belirten Gögce, sistemin CNC tezgahını tarihe gömecek bir teknoloji olduğunu söyledi. 3D teknolojisini bilen insan kaynağına ihtiyaç olduğunu kaydeden Gögce, konuyla ilgili Ankara İl Milli Eğitim yetkilileri ile görüştüklerini anlattı. Gögce, dünyanın gelişmiş ülkelerinin bu konuda hazırlanmış eğitim müfredatını gündemlerine aldıklarını ifade etti. Gögce, teknolojinin gelişmesiyle yedek parçaya ulaşmada sıkıntıların sona ereceğini ve yurtdışından ürün getirme derdinin biteceğini söyledi. Almanya ve Çin'in bu konuda sıkıntılar yaşayabileceğini söyleyen Gögce, "Sattıkları ürünün yedek parçasının ithali olmayacağı için tedirgin olmaya başladılar" dedi.





Gemi parçasını birkaç saatte ürettiler

Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Gögce,"Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki bir gemi için parça ürettik. Değeri 10 bin dolardan fazla bu parçayı birkaç saatte üretip verdik” dedi.



BORUN YILDIZI PARLAYACAK

3D Teknoloji ile bor madenin artık daha da önem kazanacağını söyleyen Gögce, rezervinin yüzde 70'ine sahip olduğumuz bor madeni ile endüstrinin birçok ihtiyacının üretilebileceğini dile getirdi. Gögce, “Bor ile neler yapılabileceği üzerinde hızla çalışmalıyız. Artık konvansiyonel üretimle yapılamayan her şey üretilebilecek" diye konuştu.


#3D
#Teknoloji
#EvreGroup
8 yıl önce