|

4,5G için yeni öneri

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSTİM OSB) Başkanı Orhan Aydın, yüksek mobil hız ve yüksek data kapasitesi gibi çeşitli yenilikler getirecek olan 4,5G teknolojisinin altyapı işlerinde yerli üreticilerin etkin bir şekilde rol almaları gerektiğini belirterek, "4,5G ile ilgili Türkiye'de ciddi bir yatırım söz konusu. Bunun için kesinlikle bir kümenin kurulması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Yeni Şafak
11:31 - 1/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 09:33 - 1/02/2016 Pazartesi
AA

Aydın, OSTİM olarak haberleşme sektörünün dışında kalmak istemediklerini ifade etti. 4,5G olarak adlandırılan yeni nesil iletişim teknolojisini bu anlamda çok önemsediklerini dile getiren Aydın, bölgelerindeki firmaların işin altyapısını üstlenebilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.



Aydın, Türkiye'nin 4,5G teknolojisine ciddi bir yatırım yapacağına dikkati çekerek, "Bunun için kesinlikle bir kümenin kurulması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu. Böyle bir kümenin kurulmasının sektörde ulusal bir marka yaratılmasına da katkı sağlayacağını vurgulayan Aydın, söz konusu markanın yaratılabilmesi için bilişim alanında küme kurulmasının şart olduğunun altını çizdi.



Tamamlanan 4,5G ihalesinin yaklaşık 4 milyar avroluk büyük bir ihale olduğunu hatırlatan Aydın, "Buradan yerli firmalar için önemli bir üretim imkanı ortaya çıkar" değerlendirmesinde bulundu.



"Yerli sanayici 4,5G fırsatını kaçırmamalı"


Bilişim alanında kümelenme oluşturulmasının sektörde yerli üretime ilişkin birçok sorunu çözebileceğini ifade eden Aydın, şunları kaydetti:



"Bölgemizde bu işin altyapısı için potansiyeli yüksek firmalar var. Bunları seferber edip ihtiyaç duyulan altyapıyı yerli olarak üretmemiz lazım. 4,5G bu alanda sanayileşmek için çok önemli bir fırsat ve bu fırsat kaçırılmamalı. Yerli sanayici bu fırsatı ıskalamamalı. Bu konuda potansiyel var ama karşı tarafın da süreci iyi yönetmesi gerekiyor. Bunu sağlamak için de kümelenme modeli şart. Çünkü bu, tek bir firmanın altından kalkabileceği bir iş değil."



Bilişim alanında bir küme kurulması halinde ortaya çıkacak ürünün en az yüzde 45 yerli olacağının altını çizen Aydın, konuyla ilgili bileşenlerin çoğunluğunun Ankara'da yer aldığını dile getirdi. Aydın, gelecekte de bu tarz teknolojilerin tamamının Türkiye'de üretilmesini sağlayacak bir strateji geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.



4,5G neler getirecek?


İhalesi 2015 Ağustos'ta yapılan 4,5G teknolojisi 1 Nisan 2016'da hayata geçecek. 4,5G'den, teknolojiye uygun sim kart ve cihaz kullanıcıları herhangi bir ek ücret ödemeden yararlanabilecek.



Söz konusu teknoloji, yüksek mobil hız ve yüksek data kapasitesi sunacak. Akıllı ev ve şehir altyapılarına geçişte önemli bir aşama olarak kabul edilen 4,5G, sağlık ve eğitim gibi alanlarda da hayatı kolaylaştıracak çözümler getirecek.



Gündelik hayatta birçok iş ve etkinlik, 4,5G teknolojisi ile kesintisiz bir şekilde mobil cihazlar üzerinden yapılabilecek. İhtiyaç duyulan bilgi ve dosyalar, yüksek hızda paylaşılıp, indirilebilecek. Teknoloji ile bulut uygulaması da daha verimli kullanılabilecek.



4,5G'de hız, kullanılan cihazlara göre değişmekle birlikte veri indirmede 100-150 Mbps'ten başlayıp 375 Mpbs seviyelerine kadar çıkacak. 2GB büyüklüğündeki bir video, 3G'de 780 saniyede yüklenirken, 4,5G'de 54 saniyede indirilebilecek. Böylece veri indirme hızı 14 kata kadar artacak.


İnternet üzerinden oyun oynamayı sevenler içinde 4,5G büyük avantajlar sağlıyor. Yeni teknoloji ile birlikte internet üzerinden artık kesintisiz ve daha hızlı oyun oynanabilecek. İnternet hızı, frekans, kapsama alanı, baz istasyonu, coğrafi koşullar, şebeke yoğunluğu, cihaz ve internet sitesinin durumuna göre değişiklik gösterebilecek.

#4.5G
#OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın
#teknoloji
8 yıl önce