|

5 soruda ABD-Çin ticaret savaşı

Donald Trump, bugün ABD'nin 45. Başkanı olarak göreve başlamaya hazırlanıyor. Pekin yönetimi, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında ticaret savaşının patlak verebileceği endişesi ile Trump'ı yakından izleyecek. Çin'in Devlet Başkanı Xi Jinping, Davos'taki açıklamalarında "hiç kimsenin" ticaret savaşında kazanamayacağı mesajını verdi.

Yeni Şafak
12:30 - 20/01/2017 Cuma
Güncelleme: 13:07 - 20/01/2017 Cuma
AFP
Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olmasının ardından ABD'de 2 milyon kişinin işini kaybettiği iddia ediyor.
Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olmasının ardından ABD'de 2 milyon kişinin işini kaybettiği iddia ediyor.

ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump, artan bir şekilde Çin'in ticaret politikalarını baltalamayı ve mallarında yüzde 45'e kadar büyük tarifeler koymakla tehdit etti.



Trump neden bu kadar ABD-Çin ticaretinde sabitlenmiş?


Donald Trump, Çin ile olan ABD ticaretini uzun süredir eleştirerek ülkeyi ABD üreticileri karşısında haksız avantaj elde etmek için para birimini manipüle etmekle suçladı.



  • Pekin'in para birimini düşük tutması yanlış olsa da, merkez bankası şimdi yuan'ı desteklemek ve sermaye çıkışlarını ertelemek için yoğun bir şekilde zaman harcıyor.
  • Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olmasının ardından ABD'de 2 milyon kişinin işini kaybettiği iddia ediyor.
  • Trump, Pekin'le daha sert görüşmeler yapılarak bu işlerden bazılarını geri alabileceğini iddia etti ancak Çin Ticaret Bakanlığı, Perşembe günü "ticaret savaşının başlatılması ancak iki ülkenin de zarar görmesini sağlayacak" uyarısında bulundu.

Kim daha fazla kaybedecek?


Çin, ABD Census verilerine göre, ABD ile büyük bir ticaret fazlası veriyor. 2016'da ayda yaklaşık 30 milyar dolar ve zorlu bir ekonomik geçiş döneminin ortasında ihracat düşmüş durumda.



Bunu önlemek için Pekin, devlet medyasına Çin'de Apple, GM ve Boeing gibi güçlü satış yapan Amerikalı şirketlere misilleme yapabileceğini ima eden bir ticaret çatışması durumunda maksimum zarara yol açabilecek yollar bulabileceğini de belirtti.



Amerikan soya fasulyesinin Çin'e ihracatı muhtemelen Trump'ın kırsal seçmenlerini etkileyerek bir darbe alacak.



Öyle olacak mı?


Çin'in Devlet Başkanı Xi Jinping, Davos'taki açıklamalarında "hiç kimsenin" ticaret savaşında kazanamayacağı mesajını verdi. Ticaret Ofisi, Trump açılımının öncesinde Çin'in yönetimiyle birlikte "her iki taraftaki işletmeler ve tüketicilere fayda sağlamak" için "istekli" olduğunu söyledi.



Trump'ın Ticaret Bakan adayı Wilbur Ross, geniş tarifelerden bahsetmedi ancak Washington'un belirli şirketlere karşı cezalandırma önlemleri almak için mevcut kuralları kullanabileceğini önermişti.



Hem Çin hem de ABD'den gelen ticari liderler, ekonomik bağların keskin bir şekilde bozulmasına karşı şiddetle lobi faaliyeti yapacaklar.



Uzlaşma için yer var mı?


Pekin, geçtiğimiz günlerde, dış sermayeyi cazip hale getirmek ve ticari engellerle ilgili eleştirileri önlemek amacıyla piyasasını daha da açma konusunda açıklamalarda bulundu.



Bu hafta, Çin yabancı şirketlerin hisse senedi borsalarında halka arz başlatmasına izin vereceğini açıkladı ve geçen ay, bazı yabancı firmaların demiryolu taşımacılık ekipmanları ve motosikletler de dahil olmak üzere sektörlerde ortak girişimler yerine tam teşekküllü iştiraklerini çalıştırabileceğini belirtti.



Yine de, Çinli olmayan şirketler, erişim konusunda şikayet etmeye devam ediyor; ABD'li şirketlerin yüzde 80'i, Çin'de yapılan son bir Amerikan Ticaret Odası araştırmasında yabancı firmaların daha az hoş karşılandıklarını söylüyor.



Çin, Suudi Arabistan ve Ukrayna'nın ardından iş yapılabilir indeksinde 84.sırada yer alıyor ve 2016 için Dünya Bankası'nın iş yapma kolaylığı indeksinde ve OECD'nin yabancı yatırıma yönelik kısıtlayıcılık raporunda yer aldı.



Sırada ne var?


Çin yönetimi, Trump'ın görevdeki ilk hamlesini yakından izleyecek. Açılış Cuma günü olmasına rağmen, Pazartesi günü onun yönetiminin birinci günü olacağını söyledi.



Seçimden önce 100 günlük bir planda bulunan Trump, görevdeki ilk gününde Hazine sekreterini Çin'e para manipülatörü olarak etiketleyeceğini söyledi.


Küresel piyasalar Trump'ı bekliyor Trump'ın Enerji Bakanı adayı Perry


#ABD
#Donald Trump
#Census
#Çin
#Xi Jinping
#OECD
#Davos
7 yıl önce