|

50 bin kamu lojmanı satışa çıkıyor

50 bin kamu konutunun satışı için düzenleme yapıldı. Konutların satışında öncelik oturanların olacak. Konutlar buralarda oturanlar tarafından alınmaması halinde ihale ile satışa çıkacak.

Yeni Şafak
13:46 - 6/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 13:56 - 6/12/2017 Çarşamba
AA
Kamu lojmanı
Kamu lojmanı

Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen torba kanunla kamu lojmanlarının satışına yönelik düzenleme yapıldı.

Kamu lojmanlarının satışına imkan veren düzenlemenin, konut sektörü için uygun fiyata arsa temin etme imkanı yaratacağı tahmin ediliyor.

ÖNCELİK OTURANLARA

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat hizmetlerini yürüten personel tarafından kullanılanlar hariç, kamu idarelerinin, KİT'lerin ve sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait ortaklıkların mülkiyetindeki kamu konutları ekonomiye kazandırılacak. Bu konutlar, ihaleyle satışa çıkarılacak ve buralarda oturanlar, öncelikli satın alma hakkına sahip olacak.

  • Konutlar, buralarda oturanlarca alınmazsa en yüksek teklifi veren istekliye satılacak. Buraların satışından elde edilen gelir, öncelikli olarak kamu konutu yapımında kullanılacak.

Deprem riski bulunan alanlardaki kamu konutları ise yıkılacak. Büyük bölümü şehir merkezlerinde bulunan lojmanların yıkılması, kent merkezlerinde uygun arsaların oluşmasını sağlayacak. Bu arsalara depreme dayanıklı yeni konutlar yapılacak.

50 BİN KONUT VAR

Maliye Bakanlığının konuya ilişkin etki analizine göre, 240 bin 398 adet kamu konutu bulunuyor. Savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat hizmetlerinde kullanılanlar uygulama dışında tutulurken kampüs alanında yer alan, hizmet binalarıyla bütünleşik lojmanlar da satılamayacak. Böylece, yıpranmış lojmanlar öncelikli olmak üzere en az 50 bin kamu konutunun satışının önü açıldı.

2018'DE 3 BİN KONUT SATILACAK

Konutların tamamının satışı yıllara yayılacak. 2018 yılında bu kapsamda 3 bin kamu konutunun değerlendirilebileceği hesaplandı.

İLK AŞAMADA 500 MİLYON LİRA GELİR

Lojman satışlarına ilişkin düzenlemeyle depreme dayanıksız lojmanlara ağırlık verilmesi ve ilk aşamada 500 milyon lira gelir elde edilmesi öngörülüyor.

#Konut
#Lojman
#Kamu konutu
#Torba yasa
6 yıl önce