|

50 milyar lira cirolu 5 yatırım adası

Sanayi Bakanı Faruk Özlü “Türkiye’nin kalkınması, sanayileşme ve teknolojiye bağlı. Trabzon, Zonguldak, İzmir, Güney Marmara ve Adana-Mersin bölgesinde denizi doldurarak endüstri adaları kuracağız. Her birinin cirosu, yıllık 40-50 milyar lira olacak” dedi.

Yeni Şafak
16:48 - 24/06/2017 Cumartesi
Güncelleme: 16:50 - 24/06/2017 Cumartesi
Diğer
Bakan Özlü, yatırım adalarıyla ilgili bilgi vererek, " Aliağa ve Mersin tarafında kurulacak bölgelerde petrokimya ağırlıklı olacak. Batı Karadeniz’de otomotiv bölgesi oluşturulacak" dedi.
Bakan Özlü, yatırım adalarıyla ilgili bilgi vererek, " Aliağa ve Mersin tarafında kurulacak bölgelerde petrokimya ağırlıklı olacak. Batı Karadeniz’de otomotiv bölgesi oluşturulacak" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sanayide bir sıçrama dönemine girilmesi için büyük ölçekli endüstri bölgeleri kurulması başta olmak üzere, birçok alanda yeni adımlar atmaya hazırlandıklarını söyledi. Bakan Özlü bazı gazetecilerle sohbetinde, üretim reform paketinin ‘zeytinlik’ tartışmasına indirgenmesinin doğru olmadığını, buradaki hedeflerinin doğaya saygılı bir kalkınma hamlesini gerçekleştirmek olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin haberine göre, Özlü, yeni bir sanayi hamlesi için Türkiye’nin 5 ayrı kritik bölgesinde, 5 büyük endüstri bölgesi kurulmasını istediklerini söyledi. Özlü, kurulacak endüstri bölgeleri için Singapur’da denizin doldurulması yoluyla yapılan yatırım adası modelini esas alacaklarını belirterek, projenin detaylarını şöyle anlattı:

TABİATA SAYGILI YATIRIM

Türkiye artık İngiltere, Fransa, Almanya gibi gelişmiş ülkelerle mukayese edilebilir bir ülke olmalı. Kalkınma ile birlikte çevreye de saygı duyarak sanayide bir sıçrama içine gireceğiz. Bu ülkelerde fabrikalar, sanayi tesisleri yeşille iç içe geçmiş durumda. Biz de bu ülkeleri örnek alıp, sanayide bir hamle dönemine girmeliyiz. Büyük endüstri bölgelerinin kurulması için bir planlama yapıyoruz. Bu bölgeler tıpkı Singapur’daki gibi yatırım adalarına dönüşecek. Türkiye’ye sıçrama yaptıracaksak, bu sanayi ve teknoloji ile olacak. Böyle bir program hazırlıyoruz. Bunun için büyük ekonomik bölgelere ihtiyaç var. Bu kapsamda 5 ayrı tematik bölge belirliyoruz. Birisi Trabzon. Burada denizi doldurarak bir yatırım adası kurmak istiyoruz. Diğeri Zonguldak’ı içine alacak, Batı Karedeniz endüstri bölgesi. Bir diğeri Menemen ve Aliağa’yı içine alan Kuzey Ege civarı. 4’üncü olarak Güney Marmara’da büyük bir ekonomik planlanıyor. Bir de Adana-Mersin petrokimya endüstri bölgesi düşünülüyor. Böylece 5 ayrı stratejik bölgede 5 büyük yatırım adaları kurulacak. Endüstri bölgeleri kurulurken, oralarda yapılacak stratejik yatırımlar da tek tek planlanacak. Örneğin, Aliağa ve Mersin tarafında kurulacak bölgelerde petrokimya ağırlıklı olacak. Batı Karadeniz’de otomotiv bölgesi oluşturulacak. Bunların her biri yıllık 40-50 milyar liralık cirosu olan yatırımlar olacak.

#Adana
#Yatırım adası
#Sanayi
#Faruk Özlü
7 yıl önce