|

500 milyar dolarlık hedef için buluştular

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için hayata geçirdiği tanıtım etkinliklerinden olan Büyükelçiler Buluşması’nın dördüncüsünü Gaziantep’te başlattı. Etkinliğe 74 ülkeden 44’ü büyükelçi olan 171 kişilik ülke temsilcisi katıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/09/2017 Pazar
Güncelleme: 00:29 - 17/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
500 milyar dolarlık hedef için buluştular
500 milyar dolarlık hedef için buluştular

Türkiye, Cumhuriyetimizin 100.yılı olan 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat ve 625 milyar dolar ithalat gerçekleştirmeyi ve yatırımları arttırarak dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay almayı, hedefliyor. Bu amaca ulaşmak için ikili ticareti ve yatırımı artırmak gerekiyor. Bu gerçekten yola çıkan ve bundan 4 yıl önce büyükelçiler buluşmasına start veren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), büyükelçilerle 4’ncü buluşmasını Gaziantep’te başlattı.

Türkiye İhracatçı Meclisi (TİM), Gaziantep Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından koordine edilen Büyükelçiler Gaziantep Buluşması kapsamında 74 ülkeden 44 büyükelçi ve ülke temsilcisinden oluşan 171 kişilik heyet özel uçakla Gaziantep’e geldi.


Büyükelçiler Gaziantep Buluşması’nın açılış konuşmasını yapan TİM Başkanı Büyükekşi, geçen yıl Çanakkale’de düzenlenen büyükelçiler toplantısının dördüncüsünü Gaziantep’te düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Gaziantep bölgenin şampiyonu

Gaziantep’in Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracat şampiyonu olduğunu ifade eden Büyükekşi, “Gaziantep aynı zamanda benim doğduğum ve ailemin yaşadığı şehir. Konuklarımız için hazırladığımız zengin bir programımız bulunmaktadır. Tarihi ipek yolunun üzerinde bulunan ve önemini her dönem sürdüren Gaziantep günümüzde de sahip olduğu değerlerle dünyanın en önemli merkezleri arasında yer almakta. Güneydoğu’nun parlayan yıldızı olan Gaziantep aynı zamanda yüksek ihracat performansıyla da dikkat çekmekte. Bu büyük buluşmada kentin zengin tarihi ve turistik dokusunu hep birlikte gezeceğiz. TIM olarak, 2017 yılının başından beri. 21 büyükelçi ile bir araya geldik. 18 ülkeye delegasyonlar düzenledik. İş birliği olanaklarını değerlendiriyoruz. Sizinle diyaloğumuza büyük önem veriyoruz. Amacımız dostça bir ortamda bir araya gelerek ülkelerimiz arasında ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamaktır” dedi.


Herkes kazanacak

Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerin kilogram değerini daha da yükseltmek için inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya odaklandıklarını söyleyen Büyükekşi, “Ülkelerarası işbirliği, inovasyonda daha çok başarı demek. Türkiye’den dört saatlik uçuş mesafesinde 56 ülke, 1,5 milyar nüfus ve 31 trilyon dolarlık hâsıla var. Türkiye ile işbirliği, çok geniş coğrafyalara erişim anlamına geliyor. Kazan-kazan prensibiyle çok başarılı ortaklıklara imza atabiliriz” değerlendirmesini yaptı.

GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz da 74 ülke temsilcisinin ağırlandığı büyükelçiler buluşmasının Gaziantep için büyük bir şans olduğunu belirterek, bu buluşmanın kentin sosyal, kültürel ve tarihi zenginliğinin de konuk ülke temsilcileri tarafından dünya gündemine taşınacağını umduklarını söyledi.


GAHİB Başkanı Selahattin Kaplan ise ülke pazarlarında Türk ürünlerinin daha etkin yer bulabilmesinde büyükelçiler buluşmasının önemli olduğunu vurguladı.

  • Kültürel geziyle ülke tanıtılacak
  • İtalya’dan Endonezya’ya İspanya’dan Malezya’ya birçok ülkenin büyükelçi ve temsilcisinin katıldığı organizasyonda TİM, Türkiye’nin ekonomiden siyasete güçlü imajının anlatılarak işbirliği fırsatlarının artırılmasının hedeflendiği bir forum düzenleyecek. Etkinlik süresince ayrıca tarihi, kültürel ve turistik yöreler de gezilecek. Bu kapsamda büyükelçi ve ülke temsilcileri Zeugma Mozaik Müzesi, Arkeoloji Müzesi ve diğer tarihi turistik mekanların yanı sıra Rum Kale ve Halfeti’yi ziyaret edecek ve zengin Gaziantep mutfağından yemekler tanıtılacak.
#Abdulkadir Çıkmaz
#Gaziantep
#Ekonomi
7 yıl önce