|

5G’de güç birliği

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “4G ile zaman kaybetmeye gerek yok, iki yıl içerisinde 5G’ye geçelim” çağrısının ardından ilk adım geldi. Aselsan ve Turkcell, geleceğin mobil teknolojilerinin geliştirilmesinde ortak çalışmalar yürütmek için işbirliği yaptı. İki firma, 5G'de yol haritası çıkaracak.

Yeni Şafak
01:00 - 7/07/2015 Salı
Güncelleme: 01:38 - 7/07/2015 Salı
Yeni Şafak

Türkiye'de 4G ihalesi sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, “Dünya şu anda 5G'yi konuşuyor, biz şu anda 3G'deyiz, 4G ile zaman kaybetmeye gerek yok. İki yıl içerisinde 5G'ye geçelim" çağrısının ardından elektronik teknolojilerde ilk somut adım geldi. Bu kapsamda Türkiye'nin en büyük savunma sanayi şirketi Aselsan ve GSM firması Turkcell, beşinci nesil (5G) teknolojide Türkiye'nin yazılım, donanım ve ar-ge kapasitesinin güçlendirilmesinde ortak çalışmalar yürütmek için işbirliği yaptı. İşbirliğinin ana hedefi, Türkiye'nin 5G teknolojisinde üretici ülke haline getirilmesi.



TEKNOLOJİ ÜRETİMİ


İmzalanan çerçeve metin doğrultusunda Milli iki marka, uzun vadeli bir işbirliği yürütmek ve geleceğin mobil teknolojilerini geliştirmek için ortak çalışmalar yapacak. Uluslararası standartlaşma süreçlerine birlikte katılım sağlanacak ve geliştirilecek ürünlerle yerel ve uluslararası pazarlarda ticari başarı için ortak çaba sarf edecek. Böylelikle, 5G için milyarlarca dolar büyüklüğe ulaşacak patent pazarında da ülke olarak alınacak payın artırılması amaçlanıyor. Metni imzalamak üzere bir araya gelen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ve ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken, ortaya koyulacak çalışmaların ülke çıkarları adına büyük önem taşıdığını vurguladılar.



AK PARTİ'NİN SEÇİM BEYANNAMESİNDE


Türkiye'de 5G teknolojisine geçiş, AK Parti'nin seçim beyannamesinde de yer alıyordu. Bu kapsamda beyannamede, “5G mobil elektronik haberleşme altyapısına ilişkin ar-ge çalışmalarını başlatacağız" ifadeleri yer almıştı.



1 saniyede film indirilecek


Türkiye, ilk nesil kablosuz telefon teknolojisiyle ilk 1985, 3G teknolojisiyle de 2008 yılının sonlarında tanıştı. Üç operatör bu ihalede toplam 970 milyon avro ödemişti. Bugün 4G'den 100 kat daha hızlı olan 5G teknolojisiyle 1 saniyede film indirmek mümkün olabilecek.


#5g
#5g teknolojisi
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
9 yıl önce