|

5G'de şartname tamam

BTK, kablosuz internet ve mobil teknolojisi olan 4G ihale şartnamesini değiştirdi. İhale artık 4G değil, 4,5G olarak 26 Ağustos’ta yapılacak. İhalede yerlilik şartı yüzde 15’ten 45’e yükseldildi. Sistem Nisan 2016’da devreye alınacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/07/2015 Cuma
Güncelleme: 21:31 - 30/07/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye'nin dünya ile internet altyapısı teknolojisini yakalaması amacıyla 5G'ye çıkarılması kararlaştırılan uluslararası mobil telekomünikasyon ihalesinin şartnamesinde önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre, yeni ihalede yerlilik oranları yüzde 45'lere çıkarılırken, yeni yapılan otoyol, tünel ve hızlı tren hatlarının da kapsam altına alınması sağlandı. Buna göre, 26 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleştirilecek ihalenin tarihinde herhangi bir değişiklik yapılmazken, önümüzdeki yıllarda ihtiyaç olması muhtemel eksiklikler şartnameye eklendi.



YERLİLİK ŞARTI ARTTI


Yeni yatırımların asgari 4,5 G IMT (Uluslararası Mobil Telekomünikasyon) advanced olması şartı konuldu. Böylece 5G'ye otomatik geçiş hakkı getirildi. Yerlilik oranı yüzde 3-8-15 iken şimdiki şartnamede yüzde 30-40-45'e çıkarıldı. Ar-Ge yapılması ve Patent ve standart çalışmalara katılımın sağlanması kapsamında etkin denetim süreçleri şartı da eklendi.



KOBİ'LER DE KATILACAK


Şartname ile en önemli değişiklik KOBİ'lere Türkiye'de üretim şartının getirilmesiyle sağlandı. Bu kapsamda KOBİ'lerin yerli ürün geliştirmelerinin ve kendi imkanlarıyla üretim yapmalarının teşvik edilmesi amacıyla işletmecilere yatırımlarının en az yüzde 10'unu Türkiye'de ürün veya sistem geliştirmek üzere kurulmuş olan KOBİ niteliğindeki tedarikçiler tarafından Türkiye'de üretilen ürünlerden sağlama yükümlülüğü getirildi.



TÜNELDE ÇEKECEK


Şartname ile önümüzdeki dönemde yapılan ve yapılacak olan otoyol, tünel ve hızlı tren hatlarının da kapsam altına alınması sağlandı. Şartnamede yapılan diğer değişikliklerle mobil geniş bant frekansları yeni tahsislere 5 katı olacak. Yine, mobil şebeke frekansları 183 MHz'den yeni tahsislerde ise 3,5 kat artarak, 573 MHz'e çıkacak.



EkonomiYe % 1,5 KATKI


Yapılacak ihale bir frekans tahsis ihalesi olurken, 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz bandında 20 ayrı frekans paketi ihaleyi kazanan işletmecilere tahsis edilecek. İhale sonrasında bu frekanslar kullanılarak tüketicilere 5G'de dahil yeni teknolojiler sunulacak. Yapılan araştırmalara göre, geniş bant erişimindeki her yüzde 10'luk artış, ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılalarında (GSMH) yüzde 1-1,5 oranında bir büyüme sağlıyor. Dolayısıyla yapılacak ihale sebebiyle geniş bant altyapısının daha da yaygınlaştırılmasıyla ekonomiye katkı sağlanacak.



2016'da hizmette


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanvekili Dr. Ömer Fatih Sayan da, 5G teknolojisiyle yerli teknolojiyle geçilmesinin önünün açılacağını söyledi. Sayan, kendi ar-ge'sini yapan ve yerlilik oranı daha yüksek haberleşme sektörünü hedefleyen bir vizyonun ortaya konulduğunu bildirdi. Sayan ayrıca, ihalenin ardından tahsis edilecek frekanslardan 1 Nisan 2016'dan itibaren yeni teknolojiyle hizmet sunumuna başlanabileceğini bildirdi. Sayan, “İşletmecilere yetkilendirmenin ardından 8 yıl içinde Türkiye'nin nüfusunun yüzde 95'ini kapsama alanına alma zorunluluğu getiriliyor. Yine 8 yıl içinde tüm il ve ilçelerin nüfusunun yüzde 90'ını kapsama zorunluluğu getiriliyor” dedi.



#internet altyapısı
#5g
#Gayri Safi Milli Hasılala
9 yıl önce