|

60 saniye hassasiyeti mahkemeden döndü

İstanbul’da bir vatandaş reklamlardaki gibi dişlerinin beyazlamadığı gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Mahkeme Sensodyn markasının diş macunu reklamlarına durdurma kararı verdi. Mahkeme, '60 saniyede hassasiyet, diş hekimlerinin bir numaralı tercihi 'gibi ibarelerin tüketiciyi yanıltmaya yönelik buldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/07/2017 Perşembe
Güncelleme: 08:48 - 13/07/2017 Perşembe
Yeni Şafak
60 saniye hassasiyeti mahkemeden döndü
60 saniye hassasiyeti mahkemeden döndü

İstanbul’da yaşayan bir tüketici ünlü diş macunu firması Sensodyne'nin reklamlarına dava açtı. Dişlerini beyazlatmak ve daha güzel görünmesini sağlamak için ürünü kullanmaya başlayan tüketici, reklamlarda anlatıldığı gibi bir sonuç alamayınca mahkemeye başvurdu. Tüketicinin talebini değerlendiren İstanbul 12. Tüketici Mahkemesi geçtiğimiz günlerde kararını verdi. Mahkeme, Sensodyne diş macunun 3 ayrı filminden 2’sinin tüketiciye yanıltmaya yönelik iddiaları haklı buldu ve firmanın ilgilireklamlarının yayından kaldırılmasını kararlaştırdı. Davacının Avukatı Harun Can, ilk mahkeme kararının ardından RTÜK’e mahkeme kararını ileterek tüm yayınların televizyon, internet ve diğer mecralardan kaldırılmasını talep etti.

60 SANİYE HASSASİYETİ MAHKEMELİK

Müvekkilinin talebi üzerine firmanın reklamlarını mercek altına aldıklarını belirten Avukat Harun Can, tüketiciyi aldatmaya yönelik delilleri mahkemeye sunduklarını ve talepleri doğrultusunda karar aldırdıklarını ifade etti. Can, mahkemenin pazarlanan ürünün reklamlarında yeralan 'Formülü devrim niteliğinde, 60 saniye içinde diş hassasiyetini ortadan kaldırıyor' ifadeleri tüketiciyi yanıltmaya yönelik bulduğunu kaydedildi. Harun Can, firmanın reklamlarında yeralan 'tüm diş hekimlerinin 1 numaralı diş macunu' ifadesinin de aynı kapsamda değerlendirildiğini kaydetti.

MAHKEME REKLAM FİLMLERİNİ İZLEDİ

İstanbul 12. Tüketici Mahkemesi'nin filmde yeralan beyaz önlüklü kişi için doktor izlenimi verildiğine hükmettiğini belirten Can, "Bu detay hakkında mahkeme reklam filmlerinde doktor diş hekimi izlenimi veren yayınların yasaklandığı ticari reklam ve haksız ticari uygulamalar yönetmeliğinin 16/3 maddesini dayanak gösterdi. Mahkeme ayrıca reklamda beyaz önlük giyen kişinin ‘hastalarım’ ifadesi diş hekimi olduğu yönündeki kanaati güçlendi" dedi. Davalı firmanın mahkeme kararını bir üst mahkemeye giderek davayı temiz etme hakkı bulunuyor.

Takma diş dava dilekçesine girdi

Avukat Harun Can, müvekkilinin kendisini aldattığını düşündüğü diğer firmaların reklamları için de aynı davaların açıldığını açıkladı. Can, müvekkilinin reklamlarda olduğu gibi ne bir beyazlama ne de diğer ifade edilen konularda bir fayda görmediğine ve tüketici olarak aldatıldığına inandığını kaydetti. Can, bir reklamda gerçek diş bile kullanılmadığını düşündüklerini bu konuda mahkemenin bilirkişiye gitmesini isteyeceklerini söyledi.


#Sensodyn
#Diş macunu
#Mahkeme
7 yıl önce