|

8 senedir bitmeyeni Türkler 8 ayda bitirdi

Senegal’in başkenti Dakar’da Bin Ladin şirketinin 8 yıl önce başlayıp tamamlayamadığı havalimanı inşaatını Türk Limak-Summa sekiz ayda bitirdi.

Yeni Şafak
10:29 - 9/12/2017 Cumartesi
Güncelleme: 10:52 - 9/12/2017 Cumartesi
Diğer
500'ü Türk olmak üzere bin 500 kişinin çalıştığı, 42 bin metrekare alana yayılan liman, toplam 575 milyon euroya mal oldu.
500'ü Türk olmak üzere bin 500 kişinin çalıştığı, 42 bin metrekare alana yayılan liman, toplam 575 milyon euroya mal oldu.

Havalimanı inşaatında rüştünü ispat eden Türk firmaları, son imzasını Senegal'e attı. Senegal'in başkenti Dakar'da Suudi Arabistan şirketi Bin Ladin tarafından 8 yıl önce başlanan ancak tamamlanamayan Blaise Diagne Havalimanı inşaatı, Türk Limak-Summa tarafından 8 ayda bitirildi. 500'ü Türk olmak üzere bin 500 kişinin çalıştığı, 42 bin metrekare alana yayılan liman, toplam 575 milyon euroya mal oldu. 3 milyon yolcu kapasitesi bulunan havalimanından yılda 80 bin uçak iniş/kalkış yapacak. Batı Afrika'nın geçiş noktasında yer alan ve bölgenin bağlantı merkezi olacağı öngörülen havalimanın 25 yıllık işletmesini de Senegal devleti ile Türk Limak-Summa Grubu yapacak.

FIRSATLARI KOLLUYORUZ

On binlerce Senegallinin yanı sıra, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo, Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow ve Gine Cumhurbaşkanı Bissau Josse Mario Vaz'ın katıldığı açılış töreninde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Limak Holding Başkanı Nihat Özdemir yer aldı. Sabah'ın haberine göre, Özdemir, "Mozambik ve Fildişi'nde iki çimento fabrikası kurduk. Senegal'de faaliyette bulunduğumuz inşaat, altyapı, enerji, turizm ve çimento sektörlerinde yeni yatırımlara hazırız. Afrika ülkelerinde fırsatları kolluyoruz" dedi. Diğer havalimanı projeleriyle ilgili de Özdemir şunları anlattı: "Kuveyt Havalimanı yeni terminal inşaatına bu yıl başladık. Mısır'da Kahire Havalimanı'nın ikinci terminalini bitirdik. Kosova'da Priştine Havalimanı yeni terminalini rekor sürede tamamladık şu anda işletiyoruz. Rostov Havalimanı'nın inşaatını bitirdik. Rusya'da Volgograd Havalimanı terminalini yapıyoruz. Türk bayrağını dünyada dalgalandırmaya devam edeceğiz."

KONGRE MERKEZİ VE OTEL REFERANS OLDU

Havalimanının ortaklarından Summa İnşaat, geçtiğimiz günlerde Dakar'da 157.5 milyon euro yatırımla 152 odalı bir otelin de açılışını yaptı. Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora, bu yatırımın yüzde 70'ini Türk Eximbank'in finanse ettiğini bunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katkısının büyük olduğunu söyledi. Bora, "11 ayda kongre merkezini ardından da oteli yaptık. Bu iki projeyle Afrika'da havalimanı inşaatını aldık" dedi.

EKONOMİDE DE DÜNYAYA YAYILIYORUZ

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ise, "25 yıl Türklerin işleteceği bu limanda Türk bayrağı dalgalanacak. Artık sadece askeri olarak bir yere gidip bayrak asmanın önüne geçtik. Ekonomide de Türk bayrağını dünyada dalgalandırıyoruz" dedi. Türkiye ile Senegal arasında 200 milyon dolarlık ticaret hacmi olduğunu dile getiren Arslan, "Bunun milyar dolara çıkarılmasını hedefliyoruz. Yeni havalimanına demiryolu bağlantısı yapılacak. Bunu da Türkler yapacak. Liman projeleri var. Bununla da Türkler ilgileniyor" diye konuştu.

#Limak
#Blaise Diagne Havalimanı
#Ahmet Arslan
#Nihat Özdemir
#Senegal
6 yıl önce