|

80 milyar lira yerli malına gidecek

Kamu İhale Kurumu yerli üretimin desteklenmesi için harekete geçti. Mal alım ihalelerinden sonra 80 milyar lirayı bulan yapım işi ihalelerinde de yerli malı kullanılması zorunluluğu getirilecek. İhalelere katılan firmalar bakanlıkların belirlediği makine, malzeme ve ekipmanı kullanacak.

Yeni Şafak
14:41 - 13/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 15:21 - 13/12/2017 Çarşamba
AA
Yapım ihaleleri için yerli malı zorunluluğu getirilecek
Yapım ihaleleri için yerli malı zorunluluğu getirilecek

Yerli üretimin desteklenmesi için kamunun yapım işi ihalelerinde, ihale dokümanlarının yerli ürün kullanımını sağlayacak şekilde hazırlanması zorunluluğu getirildi.

Kamu İhale Kurumundan yapılan açıklamaya göre, kamu ihaleleri yoluyla yerli üretimin desteklenmesi politikası çerçevesinde mal alımı ihalelerinin ardından yapım işi ihalelerinde de yerli malı kullanım zorunluluğunun getirilmesine yönelik ihale mevzuatında düzenleme yapıldı.


YELİ MAKİNE VE YAZILIM KULLANILACAK

Temmuz ayında yapım ihalelerinde yerli makine, malzeme ve ekipman ile yazılımın kullanımına ilişkin mevzuat değişikliğine gidildi.

Söz konusu düzenlemelerle, yapım işlerinde kullanılacak makine, malzeme ve ekipman ile yazılımın tamamının veya belli bir kısmının yerli malı olması şartı getirilebilmesi sağlandı. İlgili Bakanlıkça belirlenen ve Kamu İhale Kurumu tarafından ilan edilen listede yer alan ve ihale konusu işte kullanılacak makine, malzeme ve ekipmanın yerli malı olması zorunlu hale getirildi.


İHALELERDE ZORUNLU OLACAK

Resmi Gazete’de bugün yayımlanarak yürürlüğe giren "Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile ise ihale dokümanının, zorunlu teknik nedenler dışında malzemelere ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, makinelere ve ekipmanlara ilişkin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen ve Kamu İhale Kurumunca ilan edilen listede yer alan yerli makine, malzeme ve ekipman dikkate alınarak hazırlanması zorunlu tutuldu.

80 MİLYARLIK İŞİ KAPSIYOR

Açıklamada, böylelikle ihale dokümanlarının yapım aşamasında yerli ürün kullanımını sağlayacak şekilde hazırlanmasının gerekeceği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Düzenleme ile idarelerin ihale dokümanlarında, ihale konusu iş kapsamında kullanılacak yerli ürünleri ve bunlara ilişkin şartları açıkça belirtmesi, yapım sürecinde yerli ürünlerin kullanımına ilişkin kontrollerin ise yapı denetim görevlileri tarafından yapılması öngörülüyor. 80 milyar lira büyüklüğe ulaşan yapım işi ihalelerinde, yerli ürün kullanım zorunluluğu getirilmesinin, yerli sanayinin gelişimine önemli katkılar sunması bekleniyor."

#Kamu İhale Kurumu
#yerli üretim
#İhale
6 yıl önce