|

9 ayda 2016’yı geçtik

Türkiye’de 15 Eylül itibariyle 100’e yakın birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti. Açıklanan işlemlerin toplam hacmi 5,6 milyar dolar oldu. Söz konusu işlemlerin 4 milyar dolarlık kısmına yabancılar imza attı. Ülkeye yatırıma gelen yabancıların yatırımları da büyük oldu. Rakamın daha yükselmesi bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/10/2017 Pazar
Güncelleme: 00:18 - 8/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
​9 ayda 2016’yı geçtik
​9 ayda 2016’yı geçtik

Yabancı yatırımcıların Türkiye iştahı yeniden arttı. Geçen yıl hain darbe teşebbüsü, Türkiye üzerinde oynanan oyunlar ve küresel risk iştahının azalmasıyla yatırım iştahında ani frene basan yabancı yatırımcı, elinde çanta Türkiye’de şirket avına çıktı. Geçen yılın tamamında 4,6 milyar dolar olarak gerçekleşen birleşme ve satın alma işlemlerinin toplam hacmi bu yıl 15 Eylül itibariyle 5,6 milyar dolar oldu. İşlemlerin 4 milyar dolarını yabancı yatırımcılar gerçekleştirdi. Bu değer geçen yıl sonunda 2,5 milyar dolardı. Toplam işlem hacmi de 8,5 ayda 99 olarak kayıtlara geçti. Rekabet Kurulu’nun henüz onay vermediği işlemlerle bu rakamın yıl sonunda hedef rakam olan 10 milyar dolara yaklaşacağı aktarıldı. Uzmanlar, Türkiye’nin parlayan bir yıldız olduğunu belirterek, tüm dünyada oluşan belirsizlik ortamının ortadan kalmasıyla birlikte geçmiş rakamlara yeniden ulaşılacağını söyledi.

En büyük işlem enerji sektöründe gerçekleşti

Bu yılın ilk 9 ayında ülkeye gelen paranın bunun önemli bir işareti olduğuna dikkat çekildi. Bu yıl 15 Eylül’e kadar gerçekleşen 5,6 milyar dolarlık işlem arasında en büyük işlem 1,44 milyar dolar ile enerji şirketi OVM’nin tamamının Hollanda şirketi Vitol investment tarafından satın alınması oldu. İkinci işlem ise 917 milyon dolar değerindeki, Garanti Bankası’nın yüzde 9,95’inin İspanyol BBVA tarafından alınması oldu. Üçüncü büyük işlem ise Mersin Limanı’nın yüzde 40’ının 869 milyon dolara Avustralya’dan IFM Investor’un almasıyla gerçekleşti.

  • İşlem sayısı düştü alımlar büyüdü
  • Geçen yıla göre karşılaştırıldığında bu yıl işlem sayısı azaldı hacmi ise arttı. Bu da ülkeye gelen yatırımcıların daha büyük işlere imza atabilecek büyüklükte şirketler olduğunu gözler önüne serdi. Geçen sene yılın tamamında 243 adet işlem vardı. 2017 ilk 8,5 ayda ise 99 işlem gerçekleşti. Rakam 2015’te 320 işleme karşılık 10,7 milyar dolar olmuştu.

Büyük yatırımları ülkemiz hak ediyor

E&Y Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, değeri açıklanmayan işlemler dikkate alındığında rakamın bu yıl daha da yukarıya gideceğini söyledi. Cantekinler, “Ancak bu yıl hedef olarak koyduğumuz 10 milyar doların altında kalma ihtimali var. Bu Türkiye’nin potansiyeline göre çok düşük bir hacim. İşlem hacmine göre en yüksek işlemler, enerji, finansal hizmetler, ulaştırma ve imalat sektörlerinde oldu. TL’deki değer kaybı da M&A işlemlerini etkiledi” dedi.

#Türkiye
#Müşfik Cantekinler
#M&A
7 yıl önce