|

ABD dünyanın en borçlu ülkesi

Ünlü yatırımcı ve finans uzmanı Jim Rogers, yüksek getirisi nedeniyle Türk tahvillerine yatırım yapmayı düşünebileceğini söyledi. Rogers, “Orta Doğu’da olanlara rağmen insanlar artık daha iyimser. Durum bu şekilde oldukça Türkiye daha iyi durumda olacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/09/2017 Cuma
Güncelleme: 04:41 - 8/09/2017 Cuma
Yeni Şafak
Ünlü yatırımcı ve finans uzmanı Jim Rogers
Ünlü yatırımcı ve finans uzmanı Jim Rogers

Emtia gurusu olarak tanınan, dünyaca ünlü finanscı Jim Rogers, Orta Doğu’da olanlara rağmen insanların artık daha iyimser olduğunu, bu durumun Türk tahvillerini öne çıkardığını söyledi. Rogers, “Yüksek getirisi nedeniyle Türk tahvillerine yatırım yapmayı düşünebilirim. Orta Doğu’da olanlara rağmen insanlar artık daha iyimser. Durum bu şekilde oldukça Türkiye daha iyi durumda olacak. Türkiye’nin doğuda, batıda, güneyde dostları var. Tabii ki Türkiye daha iyi durumda olacak” dedi.

Rogers yaptığı açıklamada, uluslararası yatırımcıların gelişen piyasalara yönelik ilgisinin devam ettiğini, Çin ve Rusya gibi birçok piyasanın yükselişte olduğunu gördüklerini, insanların yeniden gelişmekte olan ekonomilere döndüğünü de aktardı.

Savaş beklemiyor

Jim Rogers, küresel piyasaları etkileyen gelişmeleri de değerlendirdi. Kuzey Kore kaynaklı gerilimin Çin’in baskısı nedeniyle savaşa dönüşmeyeceği öngörüsünde bulunan Rogers, uluslararası piyasalardaki olumlu havanın ise birkaç yıl içerisinde bozulabileceğini dile getirdi. S&P 500 hisselerinin yüzde 90’ının aşağı yönlü olduğuna işaret eden Rogers, hisselerin sadece yüzde 10’unun yükseldiğini, bunun savaş riskiyle bir ilgisi bulunmadığını, tüm dünya borsalarında problem olması halinde bundan kimsenin kaçamayacağını vurguladı.


Dolar/TL 3,40 seviyesini de gördü
Para ve sermaye piyasalarında oluşan rakamlar da ünlü finansçı Jim Rogers’i destekler şekilde işlem görüyor. Dün, sabah saatlerinde 3.42 seviyesinde olan kur, ilerleyen saatlerde yılın en düşük seviyesi olan 3.40 liraya kadar geriledi. Dolardaki değer kaybında ABD Merkez Bankası’nın 2 numaralı ismi Stanley Fischer’in istifası, ABD'nin işsizlik başvurularındaki artış ve Avrupa Merkez Bankası (ECB)'nın faiz kararı etkili oldu. Eylül toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyen ECB, varlık alım programını 60 milyar avroda tuttu. Gelişmiş ülke borsaları düşerken BİST 100 endeksinin yükselmesi de dikkat çekti.

  • ABD Merkez Bankası (Fed)’nın bir sorun çıkmayacağını söylediğini kendisinin ise böyle düşünmediğini beliren Rogers, “Eğer Fed’e inanıyorsanız tabii beni dinlememeniz lazım. Krizden bu yana 9 yıl geçti. Fakat borç giderek artıyor. ABD, halihazırda dünya tarihinin en borçlu ülkesi durumunda. ABD’de faiz oranları ya piyasa koşullarıyla ya da Fed’in kararıyla artacak. Fakat zaman içerisinde daha ciddi sorunlar oluşacak. Fed, panikleyerek geri dönüp piyasaları kurtarmaya çalışacak. Bu bir süreliğine işe yarayabilir. Fakat sonrasında büyük çöküş olacak. İşte o zaman ciddi sorunlarımız olacak” ifadelerini kullandı.
#ABD
#FED
#Jim Rogers
#Dolar
7 yıl önce