|

'ABD'deki dava Türk bankalarını etkilerse gerekeni yaparız'

Bu yıl 8'incisi düzenlenen Boğaziçi Zirvesi'nde konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD'de görülen siyasi maksatlı davanın bankacılık sektörünü etkilemesi halinde gerekenlerin yapılacağını söyledi. Şimşek, 76 ülkenin temsilcilerine Türkiye'ye yatırım yapmaları yönünde de çağrıda bulundu.

Yeni Şafak ve
16:16 - 29/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 17:21 - 29/11/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 8. Boğaziçi Zİrvesi'nde konuşma yaptı.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 8. Boğaziçi Zİrvesi'nde konuşma yaptı.

8. Boğaziçi Zirvesi'nde konuşan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD'deki Rıza Sarraf davasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Şimşek, Türk ekonomisine ilişkin de, Türkiye'nin 2050 yılında 5 trilyon dolar gayrisafi milli hasılaya ulaşacağını ifade ederek, "Türkiye Çin'in İpek yolunun ana koridorudur. Türkiye yine ihmal edilemez bir enerji koridorudur. Bazı ülkeler Türkiye'yi bölgesel yönetim merkezi olarak görüyor" dedi.

Zirve otomotiv sektörünün

Türkiye'nin küresel ihracattan yüzde 1 pay aldığını ve geçmişe göre 2 kat artmış durumda olduğunun altını çizen Şimşek, Türkiye'nin ihracatının yüzde 50 sinin AB ye olduğunu bu yılda en büyük ihracat kaleminin otomotiv sektörü olacağını ifade etti.

2050'de 5 trilyon dolar

Zirveye katılanlara Türkiye pazarının artılarından bahseden Şimşek, "Coğrafyamız sorunlu ama kısa vadeli düşünürseniz yanılırsınız. Türkiye'nin coğrafyası çok değerlidir. Öte yandan Türkiye'nin nüfusu çok büyük avantaj. Kurumları ise iddia edildiği kadar kötü değil. Türkiye son 15 yılda ortalama yüzde 5,6 büyümüş. 2002 yılından beri çok ciddi bir başarı var. Türkiye Avrupa Birligi arasındaki farkı 25 puan kapattı. Uzun vadeli Türkiye'nin görünümüne bakılırsa Türkiye'nin 2050 yılında 5 trilyon dolar gayrisafi milli hasılaya ulaşacağı belirtiliyor. Türkiye Çin'in İpek yolunun ana koridorudur. Türkiye yine ihmal edilemez bir enerji koridorudur. Bazı ülkeler Türkiye'yi bölgesel yönetim merkezi olarak görüyor" diye konuştu.

5 ülkeden biriyiz

Alt yapıya 100 milyar dolar yatırım yaptıklarını, havalimanı ve liman sayısını da ikiye katlandıklarını katılımcılara aktaran Başbakan Yardımcısı Şimşek, "YHT inşaatlarımız devam ediyor ve hedef 10 bin km. İstanbul'da dünyanın en büyük havaalanını inşa ediyoruz. Türkiye lojistikte ilk 30'un arasında. Türkiye'nin öğrenci nüfusu AB deki 32 ülkeden daha yüksek. OECD ülkeleri arasında verimliliğin arttığı ilk 5 ülkeden biriyiz" dedi.

Neden Türkiye?

Reformlar ile Türkiye'yi daha da ileriye taşıyacaklarını da kaydeden Şimşek, neden Türkiye sorusuna ise şu şekilde cevap verdi:

"2040 yılında Türkiye'nin de içinde olduğu G7 ülkelerinin kapasitesi 2 katına ulaşacak. Türkiye'nin son yıllarda başına gelmeyen felaket kalmadı ama buna rağmen Türkiye ekonomisi ciddi bir dayanıklılık gösterdi. Türkiye'nin bütçesi sağlam. Şokları karşılayabilme kapasitesi de 2 kat daha yüksek."

"Gerekeni yaparız"

ABD'deki siyasi maksatlı dava ile ilgili de konuşan Şimşek, bu dava nedeniyle bankacılık sektörünün etkilenmesi halinde gereken tedbirleri de alacaklarını söyledi.

#ABD
#Türk bankaları
#8. Boğaziçi Zirvesi
#Mehmet Şimşek
6 yıl önce