|

Afet desteği mutlu etti

Afetzede çiftçinin yüzü hükümetin borç erteleme kararıyla güldü. Başbakan Yıldırım’ın talimatıyla bu yılki doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlarına, 1 yıllık erteleme getirildi. Karardan 80 bin çiftçinin yararlanması öngörülüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:42 - 4/12/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Karardan 80 bin çiftçinin yararlanması öngörülüyor.
Karardan 80 bin çiftçinin yararlanması öngörülüyor.

Başbakan Binali Yıldırım’ın talimatıyla bu yıl yaşanan doğal afetler nedeniyle zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlarına, Bakanlar Kurulu kararı ile 1 yıllık erteleme imkanı getirildi. Başbakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, karardan 80 bin çiftçinin yararlanması öngörülüyor. Ayrıca Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri de borçlarını ödeme zorluğu çeken çiftçilere, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması için, mevcut kredi borçlarını, 5 yıla yayılan taksitlendirme imkanı veriyor.

AFETLERDEN 70 İL
470 İLÇE ETKİLENDİ

Türkiye genelindeki afetlerden en az yüzde 30 zarar gören çiftçilerin, borç ertelemesi imkanından faydalanabilmesi için il/ilçe hasar tespit komisyonlarına ve borçlu olunan Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine müracaat etmesi gerekiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, sene başından bugüne kadar ülke genelinde görülen aşırı sıcak, aşırı kar yağışı, aşırı yağış, dolu, don, fırtına, güneş yanıklığı, heyelan, hortum, kırağı, kuraklık, kurt saldırısı, sel, su baskını, şiddetli rüzgar, yangın ve yıldırım düşmesi gibi afetler nedeniyle toplam 70 ilde, 470 ilçede, 9 bin 146 köyde, 331 bin 604 çiftçiye ait 7 bin 525 dekar kapalı alan ile 12 milyon 805 bin 153 dekar açık alanın etkilendiğinin bilgisini verdi. Fakıbaba, iklim değişikliğinin, tarımsal üretimde afetlerle karşılaşma riskini artırdığına işaret ederek, “Bu sebeple çiftçilerimizin, mağduriyet yaşamamaları bakımından yüzde 50 devlet destekli tarım sigortalarını yaptırmaları önem arz ediyor. Ayrıca TARSİM’in kapsamının genişletilmesi çalışmalarımız sürüyor” ifadesini kullandı.

ANTALYALI AFETZEDELERE 10 MİLYON LİRA TAZMİNAT

Öte yandan Antalya’nın Demre, Kumluca, Finike, Kaş ve Serik ilçelerinde 13 Kasım’da meydana gelen hortum, fırtına, aşırı yağış ve doludan tarım alanlarının etkilendiğini hatırlatan Fakıbaba, “Çalışmalar neticesinde afetten zarar gören sigortalı çiftçilerimize 10 milyon liralık hasar tazminatı ödemesi yaptık. Başbakanlık Ekonomik Sosyal ve Kültürel İşler Başkanlığı da Antalya Valiliği emrine sigortası olmayanlara ödenmek üzere il acil destek ödeneği gönderdi” açıklamasında bulundu.

TZOB
KARARDAN MEMNUN

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin dört gözle tarımsal kredi borçlarının ertelenmesini beklediğini bildirerek, söz konusu kararın memnuniyet verici olduğunu belirtti. Takibe düşmemesi için Ziraat Bankası tarafından cari faizle yapılandırılan borçlarına da erteleme isteyen Bayraktar, geçmişte bu borçlar kapsama alınmadığı için çiftçilerin bir bölümü borç ertelemesinden yararlanamadığını söyledi.

MAZOTTA
İYİ HABER BEKLENTİSİ

Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı Cahit İncefikir, doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin borçlarının 1 yıl ertelenmesine ilişkin, “Bu çiftçinin soluk almasına, gelecek sezonun ürünüyle ilgili daha rahat çalışmasına neden olacaktır” dedi. Başbakan Yıldırım’ın çiftçiye verdiği “Mazotta deponun yarısı sizden yarısı bizden” sözünü de hatırlatan İncefikir, şunları kaydetti: “Başbakanımızın bu konuyla ilgili de açıklama yapacağını bekliyoruz. Bu iki haber çiftçi için çok sevindirici.”

  • ÜRETİCİ RAHAT NEFES ALDI
  • Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Hükümetin açıkladığı borç erteleme kararnamesi ile afetten zarar gören üreticinin endişeli bekleyişinin son bulduğunu söyledi. Doğan, “Eylül ayı başından itibaren bakanlıktan haber bekleyen üretici kararnamenin açıklanmasıyla rahat bir nefes aldı” diye konuştu.

#Binali Yıldırım
#Ziraat Bankası
#Demre
#Kumluca
#Finike
#Kaş
6 yıl önce