|

Akdeniz'de ihracatçının yeni hedefi Japonya

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, Japonya'ya beyaz et ihracatının önünün açıldığını belirterek, "Önümüzdeki bir ay içinde ihracatla ilgili prosedürler bitmiş olacak. İlk defa Japonya'ya ihracat yapacağız" dedi.

Yeni Şafak
11:46 - 6/10/2017 Cuma
Güncelleme: 11:49 - 6/10/2017 Cuma
AA
Japonya kapısı açıldı.
Japonya kapısı açıldı.

Yamanyılmaz, ihracat rakamlarının geçen yıla göre yüz güldürecek seviyelere yükseldiğini söyledi.

Eylülde su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24 arttığını belirten Yamanyılmaz, Birliğe bağlı ihracatçıların dış satımının da yüzde 37 artış gösterdiğini ifade etti.

  • Akdeniz bölgesinden eylül ayında 29 milyon dolarlık ihracat yapıldığını bildiren Yamanyılmaz, yıl sonu itibariyle 280 milyon doları aşmayı umduklarını dile getirdi.

Yamanyılmaz, ihracatta yüzde 30 payla Adana'nın ilk sırada, yüzde 26 payla Mersin'in ikinci sırada yer aldığını, ihraç edilen ürünler arasında da ilk sırada beyaz et, ardından balık ve balık filetolarıyla, yumurta ve süt tozunun geldiğini anlattı.

Japonya pazarıyla ihracatta sıçrama
  • Türkiye'nin kültür balığında Avrupa'nın bir numaralı üreticisi olduğunu ifade eden Yamanyılmaz, "Avrupa'da satılan her üç balıktan biri Türk balığı. Sadece bununla değil, biz dünyanın hemen hemen her yerine Türk Hava Yolları vasıtasıyla uçak kargosuyla gönderebiliyoruz ürünlerimizi." diye konuştu.

Yamanyılmaz, Türkiye genelinde yılda 2 milyon ton civarında beyaz et, 18 milyar yumurta, 600 bin ton civarında balık üretiminin olduğunu dile getirdi.

Balığın yüzde 55'inin kültür balığı olduğunu ve her yıl bu oranın daha da arttığını vurgulayan Yamanyılmaz, şunları kaydetti:

#Adana
#İhracat
#Alican Yamanyılmaz
#Japonya
7 yıl önce