|

Akıllı şebekeyle kesintiye son

Akıllı şebeke sistemleriyle elektrik kesintileri minimize edilecek. FSM Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Yılmaz Çamurcu, Türkiye’de şebekelerin yavaş yavaş akıllı hale getirilmeye başlandığını ifade etti. Çamurcu, yeni sistemin enerji kesintilerini yok edebileceğini de kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 02:25 - 20/03/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Kentler 2030’a kadar akıllanacak
Kentler 2030’a kadar akıllanacak

Tüm dünyanın dikkatini çeken akıllı şebekeler ve akıllı şehir uygulamaları artarak sürüyor. Enerjiden sağlığa, ulaşıma, okula, su atıklarına kadar her alanda akıllı şebekeler devreye giriyor. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali Yılmaz Çamurcu, akıllı şehir uygulamaları hakkında açıklamalarda bulundu. Çamurcu, ülkemizde şu anda elektrik şebekelerinin klasik yöntemlerle kullandığını söyledi. Çamurcu, kullanılan klasik şebekelerin yavaş yavaş akıllı hale getirilmeye başlandığını ifade etti.



AKILLI SİSTEMLER İLE AKTİF ENERJİ KULLANIMI


Çamurcu, akıllı şebekenin en büyük faydalarından birinin enerji kesintilerinin önüne geçmesi olduğunu söyledi. Bu kesintilerin özellikle fabrikalarda büyük zararlara sebep olduğunu dile getiren Çamurcu, akıllı şebekeler sayesinde sistemdeki anormalliklerin tespit edildiğini ve sistemin önlemlerini kendi alabildiğini kaydetti. Çamurcu, sistemin aktif edilmesiyle kimin nereye ne oranda elektrik çektiği, kimin ne kadar ürettiği ve harcanan elektriğin rahatlıkla görülebileceğini anlattı.







Çamurcu, sistemlerin görüleceği 5. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı'nın 19-20-21 Nisan arasında İstanbul'da düzenleneceğini söyledi. Çamurcu bu yıl ki fuarın işbirliği ortağının İtalya olacağını kaydetti. Çamurcu fuarda en son teknolojilerin görülebileceğini söyledi.







Şoförsüz araçlarla tasarruf


Türkiye'nin belirli yerlerinde 2030'a kadar ulaşımdan enerjiye sağlığa kadar birçok alanda akıllanma olacağını kaydeden Prof. Dr. Ali Yılmaz Çamurcu konuya ilişkin şunları söyledi: “Aracını otoparka koymak isteyen vatandaş akıllı sistemlerle elinde telefon ile en yakın yer size neresi ise orayı rezerve edebilecek. Bu da daha az benzin tüketilmesini ve daha az enerji sağlayacak. Bütün dünyada yapılmak istenen şey; elektrik enerjisine doğru yönelmek, ozan tabakasına ve çevreye zarar veren karbon salınımını azaltmak veya sıfırlamak. Bu konuda İskandinav ülkeleri 2030'a kadar fosil yakıtları tamamen kaldırıyorlar. Arap ülkeleri petrolün gelecekte azalacağını hesap ederek güneş enerjisinden çalışan ve elektrik üreten veya enerji üreten güneş paneli çiftlikleri kuruyorlar."



İtalyanlardan işbirliği çağrısı




Akıllı şehir şebekeleri hakkında konuşan İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA) İstanbul Müdürü Aniello Musella, şimdiye kadar İtalya'da akıllı şehir girişimlerine yapılan 3 milyar Avro'yu aşkın yatırımla, 15 milyon vatandaşın yaşamlarında olumlu bir etki oluşturduklarını söyledi. ITA hakkında da bilgi veren Musella, şöyle konuştu: “İstanbul ofisi 1986 yılında kurulmuş olup, dünyanın 67 ülkesinde 79 ofisin bulunduğu ağın bir parçası. ITA Istanbul bir çok promosyonel aktivite organizasyonu sayesinde İtalyan firmaları ile Türk firmaları arasındaki ticari işbilikleri imkanları sağlıyor. Ayrıca İtalyan ve Türk firmalarına danışmanlık hizmetleri vererek iki ülke firmaları arasındaki ticeret, yartırım ve işbirliğini destekliyor.”





ITA İstanbul Müdürü Aniello Musella, İtalyan enerji sektörünün Türk pazarını büyük ilgi duyduğunu söyledi. Musella, iki ülkenin ticarete yaklaşım tarzı ve iki ülke arasındaki uzun geçmişe dayanan ticari ilişkiler sayesinde enerji sektörü işbirliklerinin daha da artacağına inandığını sözlerine ekledi.





#İstanbul
#FSM Üniversitesi
#Elektrik kesintisi
7 yıl önce