|

Akıllı vergisi %10'u aşmamalı

6 milyar dolar büyüklüğe ulaşan Türkiye’deki akıllı telefon piyasası ve tablet gibi elektronik ürünlerin ithalatında ek gümrük vergisi sinyali sektör tarafından olumlu karşılandı. Ek vergiyle birlikte yerli üretici için haksız rekabetin ortadan kalkacağını belirten sektör temsilcileri, “Cari açığa da büyük faydası olur. Yüzde 10 ek vergi makul” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/07/2015 Pazar
Güncelleme: 22:05 - 4/07/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin ithal elektronik ürünlere yönelik ek vergi uygulaması başlatacaklarını açıklamasının yankıları sürüyor. 6 milyar dolar büyüklüğe ulaşan Türkiye'deki akıllı telefon ve tabletlerin tamamına yakını ithal ediliyor. Her yıl büyük bir kaynağın yurt dışına çıkmasına neden olan bu duruma karşı yapılacak en akıllı iş yerli üretimi arttırmak olsa da; bu sektöre yapılan yerli yatırımlar ile üretim hala çok küçük. Casper Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yalçın Yıldırım ve Bimeks İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ahmed Akgiray, yapılacak düzenlemeyi Yeni Şafak'a değerlendirdi.



CARİ AÇIĞI ETKİLİYORDU


Ek gümrük vergilerinin konmasının sebebinin anti-dampingden kaynaklandığını vurgulayan Yalçın Yıldırım, akıllı telefon ve elektroniğe getirilen vergilerden önce piyasada haksız rekabetin olduğunu söyledi. Yıldırım, “Yerli üreticiler Ekonomi Bakanlığı'na sıkıntılarını iletti. Bakanlık yetkilileri


yerli üretimi korunması kanaatine vardı. Yaklaşık 12-13 milyon akıllı telefon


5-6 milyar dolarlık büyüklüğe tekabül ediyor ve cari açığı olumsuz yönde etkileyen bir unsur konumunda” dedi.



YÜZDE 10 MAKUL OLUR


Elektronik ürün fiyatlarının makul olması için bu yapılanmaya gidildiğinin altını çizen Yıldırım, tabletlerle ilgili şunları söyledi: “Eğer global markalardan aşırı gümrük vergisi alınırsa kaçar. Rekabet ortamını sağlamamız gerekiyor. Aşırı olmamak kaydıyla ek vergide uygulanacak yüzde 10 bunun için uygun bir rakam. Aynı vergi oranlarının tablete uygulanması çok yanlış olur. Bilgi toplumunun hızla gelişmesi nedeniyle bizim bunu mümkün olduğunca tabana yaymamız gerekiyor. Tablet ve notebookta artış olursa bilgi toplumu olma sürecinde insanlara bunları iyi fiyatlarla ulaştıramayız. Böyle bir durumda kardan çok zarar yaşarız.”



YERLİ ÜRÜNLERDE KARLILIK DAHA FAZLA


İthalatta ek gümrük vergilerini değerlendiren Bimeks İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ahmed Akgiray ise elektronik perakende sektörü olarak, gümrük vergisi artışının piyasaya etkisinin olmayacağını rahatlıkla söyleyebileceğini ifade etti.Akgiray, “Yerli ürünün ciromuzdaki payının artmasının karlılığımızı da olumlu etkileyeceğini düşünüyorum” dedi.



TÜBİSAD KARŞI ÇIKIYOR


Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ise düzenlemeye karşı. Türkiye'nin bilişim ve iletişim teknolojileri sektörünün gelişmesinin önündeki en büyük engellerden birinin, sektörde uygulanan ağır vergi yükü olduğunu savunan TÜBİSAD, ek vergilendirmeye dayalı koruyucu tedbirlerin ve politikaların terk edilmesi çağrısında bulundu. Dernekten yapılan açıklamada, “Bilişim sektörü üzerindeki vergilerin artırılarak değil, özellikle yerli üretime ve ihracata yönelik desteklerin ve teşviklerin arttırılarak sektörün büyümesinin sağlanması ve bu yolla gelişen sektörün yeni iş alanları ve potansiyeller yaratarak vergi gelirlerini arttıracağı inancını taşımaktadır” denildi.



KAÇAK ÜRÜNLERE DİKKAT


Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi de korunma önlemi nedeniyle söz konusu cihazların fiyatlarının artacağını ve kaçak ürünlerin çoğalacağını savundu. Söz konusu uygulamanın hayata geçirilmesi durumunda elektronik cihazların perakende satış fiyatının yüzde 15 yükseleceğini, satışların ise yaklaşık yüzde 20 azalacağını dile getiren Ekşi, “Yüzde 25 özel tüketim vergisi ve yüzde 18 katma değer vergisine tabi olan cep telefonlarının ithal maliyetinin daha da artması yurda kaçak yollarla giren cihaz sayısını yükseltip, vergi kaybına yol açacaktır” dedi.



5 ayda 5 milyon cep telefonu ithal ettik


Araştırma kuruluşu GFK'nın verilerine göre bu yılın ilk beş aylık döneminde Türkiye, 3 milyar 474 milyon 111 lira ödeyerek 5 milyon 222 bin 377 adet cep telefonu ithal etti. Geçen yıl ise aynı dönemde 2 milyar 347 milyon lira harcanarak, 4 milyon 296 bin 85 cep telefonu ithalatı gerçekleşmişti. 2014 yılının tamamında ithal edilen 12 milyon 546 bin 529 adet cep telefonuna, 6 milyar 575 milyon 267 lira ödenirken, bu rakamlar yurt dışından gelen yolcuların yanlarında getirdiği cep telefonlarını kapsamıyor. Araştırma sonuçlarına göre geçen yıl tüm dünyada 1 milyar 230 milyon akıllı telefon satıldı. Bu yıl sonuna kadar satış rakamlarının 1 milyar 360 milyonu geçmesi bekleniyor.





#Mobil İletişim Araçları
#Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği
#akıllı telefon piyasası
9 yıl önce