|

Akkuyu’da ilk kazma 2018 başında

Enerji Bakanı Berat Albayrak, 8. Türkiye Enerji Zirvesi’nde Akkuyu Nükleer Santrali temelinin yıl sonu ya da 2018 başında atılacağını açıkladı. Çalışmalarda en ufak bir riskin bile gözardı edilmediğini belirten Albayrak, temel atma törenini Türkiye ve Rusya devlet başkanları düzeyinde gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:05 - 12/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak
​Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, tam zamanlı Ar-Ge ve araştırmacı sayısında son yıllarda görülen hızlı artışın daha sistematik bir temele oturtulması için kapsamlı bir mesleki eğitim haritası çıkartılması gerektiğini söyledi. Özellikle enerji alanındaki Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları konusunda kamu-özel sektör ve üniversitelerin iş birliğinin önemini vurgulayan Albayrak, uluslararası patent başvurularında ilk sıralarda dijital iletişim sistemleri, bilgisayar teknolojileri ve elektrikli makinaların yer aldığını belirtti. Albayrak, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modelinin Türkiye’den yapılacak yenilenebilir enerji teknolojilerindeki patent başvurularında da önemli bir artışın olmasını sağlayacağının altını çizdi.


DÖNÜŞÜMÜN ODAĞI YAPAY ZEKA

Bakan Albayrak, elektrik, petrol, doğalgaz, yenilenebilir ve nükleer teknolojilerde benzer bir süreci başlatmak adına yurt dışına eğitim için gönderdikleri öğrencilerin, nitelikli ve donanımlı insan kaynağı ihtiyaçlarını karşılayacak önemli bir adım olacağını söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından iki yılda bir düzenlenen Vizyoner Sektörler Zirvesi 3 bin kişinin katılımıyla dün İstanbul’da başladı. Enerji, savunma ve teknoloji sektörlerinin tartışıldığı zirvenin ana temasını ise ‘dönüşüm’ oluşturdu. Zirvede yaptığı konuşmada Bakan Albayrak, enerji sektörü özelinde bakıldığında, özellikle şebeke sistemlerinde yapay zekanın kullanılması yönündeki çalışmaların ilerleyen dönemde sektördeki dönüşüme yönelik önemli ipuçları içerdiğini kaydetti.

  • TÜRKİYE KİLİT ROL ÜSTLENİYOR
  • MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, zirvede yaptığı konuşmada; “Türkiye çoğu noktada dönüşümü başlatan kilit oluyor. Siyasetiyle, diplomasisiyle, bürokrasisiyle, sermaye yapısı ve stokuyla, sınıfsal değişimiyle, sektörel gelişmeleriyle, fırsatları ve tehditleriyle, insanı ve toprağıyla, dili ve kültürüyle Türkiye dönüşüyor” açıklamasında bulundu. İnsanın değişmeye, dönüşmeye, evrilmeye açık olduğunu belirten Kaan, ticaret yaparken her zaman değişim ve dönüşüm içinde olduğunu, ticaret hayatında yaptığı değişim ve dönüşümlerde çok tepki aldığını, Türkiye’nin alışkanlıklarının, gelir düzeylerinin ve tercihlerinin değiştiğine şahitlik ettiğini anlattı.
YENİ EKONOMİNİN KAYNAĞI BİLGİ

Abdurrahman Kaan, dönüşümün, iktisat ve ticaretteki adının “yeni ekonomi” olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

”Bu model adını, iktisadi faaliyete konu olan girdinin yapısından ve bu girdi etrafında biçimlenen iktisadi kültürün değişiminden almaktadır. Yeni ekonominin ana

girdisi ve dayanağı bilgidir. Bilgi ekonomisinde kuruluşların en önemli kaynakları klasik üretim faktörleri değil, bilgi ve beşeri sermayedir.”

Yeni ekonominin bir ağ ekonomisi olduğuna dikkati çeken Kaan; “Veri akışı ve iletiminin hızı rekabet avantajı sağlar. Bilgiye dayalı ekonomi bilgi malları üretir. Ürünün bilgi niteliği göstermesi için ürün, üretim, piyasa, tüketici ve getiri özelliklerinin ayırt edilebilir olması gerekir” açıklamasında bulundu. 


Temeli Erdoğan ve Putin atacak

Bu yıl sonu veya gelecek yıl başında ilk kazmanın vurulacağı Akkuyu Nükleer Santrali’nin temel atma törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in de katılması bekleniyor. İnşa sürecinde en ufak bir riskin bile gözardı edilmediğini vurgulayan Enerji Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’de nükleer teknolojiyi yerliliştireceklerini söyledi.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) Akkuyu Nükleer Santrali’ne ilişkin inşaat izni konusunda detaylı çalışmasını yürütürken, yıl sonu veya 2018 başında yapılacak santralin temel atma törenine de Türkiye ve Rusya’nın devlet başkanları düzeyinde katılması bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak,”İnşallah,

Akkuyu Nükleer Santrali’nde

bu yıl sonu veya gelecek yıl başında temel atmayı iki ülkenin devlet başkanları düzeyinde gerçekleştirmek için çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Albayrak, dün sabah 8. Türkiye Enerji Zirvesi özel oturumunda da bir konuşma yaptı.

EN UFAK RİSK BİLE İNCELENİYOR

Nükleer tesis çalışmalarında en ufak bir riskin bile göz ardı edilmediğini vurgulayan Albayrak, Türkiye’nin nükleer teknolojide yeni bir ülke olduğunu ve bu teknolojinin kalıcı bir şekilde yerelleşmesiyle ilgili önemli bir altyapı sürecinden geçildiği kaydetti.

Bakan Albayrak, santralle ilgili takvimin TAEK’in inşaat iznine bağlı ortaya çıkacağını ifade ederek, “29 Ekim 2023’e, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına yetiştirebilirsek bizim için bundan daha onurlu, şerefli bir hediye olamaz. Dolayısıyla, 2023’te santralin devreye alınmasıyla hem sektörel dönüşüm hem lokalizasyon hem de yerel anlamda sanayi ve endüstriyle ilişkili parçalar, teknolojik ekipmanlar noktasında da dönüşümü gerçekleştireceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

#Berat Albayrak
#Akkuyu
#Nükleer Santral
#Ar Ge
6 yıl önce