|

Al ya da öde 2015''te bitiyor

Doğalgazda ''al ya da öde'' uygulamasının Rusya Federasyonu ile geçen yıl sonlandırıldığını belirten Enerji Bakanı Yıldız, ''İran ile bu yıl sıfırlanacak. Azerbaycan ile de 2015 yılında tamamlıyoruz" dedi.

Ekonomi Servisi
00:00 - 21/10/2014 Salı
Güncelleme: 22:46 - 20/10/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Al ya da öde 2015''te bitiyor
Al ya da öde 2015''te bitiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz aldığımız ülkelerle geçmiş yıllarda atılan imzalardan kaynaklanan ''al ya da öde'' sıkıntısıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bir televizyon kanalında konuşan Bakan Taner Yıldız, yıllardır sıkıntısını çektiğimiz 'al ya da öde' uygulamanın Rusya ile geçen yıl sonlandırıldığını, İran ile bu yıl sonunda sıfırlanacağını bildirerek, ''Azerbaycan ile de 2015 yılında tamamlıyoruz.

Bu şu demek: Bizim parasını verip de almadığımız hiçbir doğalgaz miktarı kalmamış olacak'' dedi.

GAZDA SIKINTI İHTİMALİ HALA VAR

Doğalgaz tedarikinde sorun yaşama ihtimali konusuna açıklık getiren Bakan Yıldız, ''Böyle bir ihtimal var, ama özellikle son bir hafta içerisinde Avrupa Birliği, Ukrayna ve Rusya''nın üçlü beraber yaptığı toplantılarda bir kısım ilerlemeler kaydedildi. Bazı fiyat revizyonları içerisinde bulundular, Rusya ve Ukrayna''ya karşı bir kısım karşılıklı adımlar atıldı ama buna rağmen Putin''in önceki gün açıklamasında böyle bir ihtimalin olduğundan bahsetti. Türkiye''nin enerji kaynağının yüzde 12,5''i Ukrayna üzerinden geliyor. Ukrayna''dan kaynaklanabilecek böyle bir ihtimal var'' şeklinde konuştu.

VARİL DÜŞÜŞÜ FİYATLARA YANSIDI

Petrol fiyatlarındaki gelişmeleri de değerlendiren Bakan Yıldız, ham petrol varil fiyatının 115-118 dolar civarına çıktığında spekülatif kazançlar içerdiğini, 100 dolar ve altında olması gerektiğini vurguladı. Şu anda 85-86 dolar olan petrol varil fiyatlarının, Türkiye''ye fayda sağlayacağına dikkati çeken Yıldız, bu düşüşün teknik ve siyasi gerekçelerinin olduğunu dile getirdi. Yıldız, şunları kaydetti: ''Dövizdeki yükselme CIF fiyatlarındaki değişiklikleri hesaba kattığımızda 21 kuruşluk indirimin şu ana kadar birebir yansıdığını gördük. Motorin ve benzinde bunlar tabii ki değişiklik arz ediyor. Otomatik fiyatlama mekanizması 3 gün sonra takip etmek kaydıyla bu fiyatlara yansıyacak.''

IŞID IRAK İÇİN BÜYÜK TEHDİTTİR

Türkiye''nin Bağdat ile anlaşmaları ve Kuzey Irak''la yaptığı sözleşmeler çerçevesinde Irak'tan Türkiye'ye olan petrol akışının normalleştiğini belirten Bakan Yıldız, Kerkük ve Musul civarında oluşan IŞİD tehdidinin enerji sektörü açısından sıkıntılar oluşturduğuna dikkat çekti. Türkiye''nin Kuzey Irak''a sevkıyatının devam ettiğini, üretilen petrolün de iletimi konusundan sıkıntı yaşanmadığını anlatan Yıldız, IŞİD''in yalnızca Kuzey Irak''ta değil Irak''ın tamamında istikrarı tehdit ettiğini söyledi.


10 yıl önce