|

Almanya kaosu avroyu vuruyor

Almanya’daki seçimlerde ırkçı partilerin yükselişiyle artan koalisyon belirsizliği Avrupa ve Asya borsalarına düşüş olarak yansıdı. Finans uzmanları, Almanya’daki sonuçların uluslararası piyasalarda avro varlıklarını kısa vadede olumsuz etkileyeceğini dile getirdi. Uzmanlar, Kuzey Irak’taki referandumun ise TL varlıklarında oynaklığı artırabileceğini belirterek, “Sınırda atılacak adımlar ve alınacak kararlar piyasaların yakın takibinde olacak” dedi. Referandum sonrası Brent Petrol varil fiyatı da yüzde 2 değer kazanarak 58 doları aştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/09/2017 Salı
Güncelleme: 00:54 - 26/09/2017 Salı
Yeni Şafak
Finans uzmanları, Almanya’daki sonuçların uluslararası piyasalarda avro varlıklarını kısa vadede olumsuz etkileyeceğini dile getirdi.
Finans uzmanları, Almanya’daki sonuçların uluslararası piyasalarda avro varlıklarını kısa vadede olumsuz etkileyeceğini dile getirdi.

Almanya’daki seçimlerden çıkan belirsizliğin ardından Avrupa’daki borsalarda haftanın ilk işlem günü düşüşler gözlendi. Finans uzmanlarına göre, kısa vadede avro varlıkları bu durumdan olumsuz etkilenecek. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi de dün, "Enflasyonun yukarı yönde ilerlemesi için çok önemli miktarda parasal desteklemeye ihtiyaç duyulduğunu biliyoruz. Ayrıca, orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin olarak hala bazı belirsizlikler görüyoruz" açıklamısında bulundu. Tüm bunların yanında Asya piyasalarında, Avrupa’nın en büyük ekonomisinde aylar sürebilecek siyasi belirsizlik kaygısıyla, avro dün sabah yüzde 0,4 kayıp yaşadı. Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör, Merkel'in beklentilerden daha az oyla seçimi kazanması sonrası nasıl koalisyon yapılacağının piyasaları meşgul edecek olmasını değerlendirdi.


KISA VADELİ KAYIP OLUR

Kutay Gözgör, şöyle konuştu: “Sosyal Demokrat Parti, Merkel’in Hıristiyan Demokrat Birliği Partisiyle koalisyona gitmeyeceğini açıkladı. Bu açıklama sonrası olası bir koalisyon sürecinin uzun süreceği beklentisi avro varlıkları üzerinde etkili olabilir. Büyük olasılıkla Merkel’in partisi FDP ve Yeşiller ile bir koalisyona gidecek ancak görüşmelerin normalden uzun sürmesi bekleniliyor. Olası bir koalisyon sürecinin gecikmesi kısa vadede avuro varlıklarını olumsuz etkileyebilir. Avro, dolar karşısında yılbaşından bu yana yüzde 13 yükselmesi sonrası kısa vadede değer kaybı yaşama imkanı var.”

  • TL VARLIKLARINDA REFERANDUM ETKİLİ
  • Almanya seçimlerinin TL varlıklarına etkisi sınırlı olsa da Kuzey Irak’ta gerçekleştirilecek olan referandumun daha çok yurt içi piyasaları etkilemesinin beklendiğini dile getiren Gözgör, şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye’nin referandum konusundaki tavrının net olması ve sınırda askeri hareketliğinin artması sonrası TL varlıklarında oynaklığın bir miktar yükseldiğini görebiliriz. Referandum sonrası sınırda atılacak adımlar ve alınacak kararlar piyasaların yakın takibinde olacak. Kısa vadede dolar TL paritesinde yukarı yönlü hareketler yaşansa da yeni bir yukarı trendin başlama ihtimalinin düşük olmasını bekleyebiliriz. Ancak, Kuzey Kore odaklı jeopolitik risk sürecinin devam etmesi ve Fed'in attığı adımlarının etkisi devam edebilir."
Irak kapıları şimdilik açık

Referanduma gitme kararının ardından Ankara’nın Kuzey Irak’a açılan sınır kapısını kapatıp kapatmayacağı, Kuzey Irak petrolünün dünya piyasalarına ulaşmasını sağlayan boru hattında akışı durdurup durdurmayacağı veya askeri herhangi bir adım atmayacağı merak konusu oldu. Hali hazırda gümrüklerde işleyiş sürerken, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de Habur Sınır Kapısı’nın tek taraflı ulaşıma kapatıldığına yönelik haberleri, “Şu anda kapatma yok, denetimler sıkılaştı” diyerek yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise dün, Kuzey Irak'a yönelik sınır kapılarının kapanabileceği ve petrol sevkiyatının durabileceği uyarısında bulundu.


Bununla birlikte referandumun ardından Brent Petrol de yüzde 2 oranında yükselişe geçerek, varil fiyatında 58 doları aştı.

THY’nin Erbil seferi sürüyor

Kuzey Irak’taki bazı internet siteleri Türk Hava Yolları’nın (THY) 25 Eylül’deki Erbil uçuşlarında yolcu olmaması gerekçesiyle seferlerin iptal edildiğine ilişkin haberler yayımladı. Çıkan haberlerin ardından THY konuya ilişkin açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, “Haftanın 1. ve 5. günü Gaziantep- Erbil seferlerimiz var. Bu gece (dün) 00.10’da yapılması planlanan sefer yolcu yetersizliğinden dolayı iptal edilmiştir. Bunun dışında İstanbul kalkışlı seferlerimizde herhangi bir aksama yok” denildi.


Avrupa borsaları düşüş trendinde

Almanya'daki seçimlerin ardından Avrupa borsalarında, haftanın ilk işlem gününde düşüşler gözlendi. Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,1 düşüşle 12.573,90 puanda, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,2 azalışla 5.269,20 puanda, İspanya’da IBEX 35 endeksi yüzde 0,5 gerilemeyle 10.251,80 puanda ve İtalya’da MIB 30 endeksi de yüzde 0,2 değer kaybıyla 22.495,95 puanda günü açmaları dikkat çekti. Asya borsalarında ise haftanın ilk işlem gününde satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 artışla pozitif ayrıştı. Bunan yanında Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 düşüşle 3.341,07 puandan, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,4 gerileyerek 2.380,40 puandan kapandı. Hindistan’da Sensex endeksi de yüzde 0,9’luk azalışla, Hong Kong’da Hang Seng endeksi ise yüzde 1,2’lik değer kaybıyla seyretti.


#Ekonomi
#Almanya
#Borsa
7 yıl önce