|

Alternatif Avrasya Gümrük Birliği

Almanya engeline rağmen Gümrük Birliği müzakerelerini sürdürmekte kararlı olan Türkiye, bir yandan da Avrasya Gümrük Birliği’ne dahil olmak için görüşmelere başlıyor. İzmir'de Rusya Enerji Banı ile görüşen Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Avrasya Gümrük Birliğiyle de bir serbest ticaret anlaşması yapmak, birliğe üye olmak istiyoruz. İlk temasları bu yıl başlatabiliriz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:24 - 19/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
 Rusya’nın partner ülke olarak yer aldığı 86. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) açılışı öncesi 
26 ülkeden 15’i bakan düzeyindeki konukların katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.
 Rusya’nın partner ülke olarak yer aldığı 86. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) açılışı öncesi 26 ülkeden 15’i bakan düzeyindeki konukların katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Almanya’nın ulusal menfaatlerini Avrupa Birliği politikalarının ününe koyması çabalarına rağmen Gümrük Birliği’nin güncellenmesinde ısrar eden Türkiye, bir yandan da alternatif arayışlarını sürdürüyor. Avrasya Gümrük Birliği’ne dahil olmak için başvuran Türkiye, Avrasya Gümrük Birliğiyle de bir serbest ticaret anlaşmasını gerçekleştirmek ve birliğe üye olmak istiyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin bu talebini hem Rusya’ya hem de Avrasya Gümrük Birliği yetkililerine net olarak ilettiğini açıkladı.


‘GÖRÜŞMELERE BU YIL BAŞLARIZ’

Rusya’nın partner ülke olduğu 86. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılışı için İzmir’e gelen Rusya Enerji Bakanı Aleksander Navok ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Zeybekci, “Türkiye olarak, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşması çerçevesini bozmadan Avrasya Gümrük Birliğiyle de bir serbest ticaret anlaşmasını gerçekleştirmek, birliğe üye olmak istiyoruz. Bu, net olarak bizim onlara ilettiğimiz bir talebimiz. Bu yönde de genel itibarıyla olumlu görüşmeler var. Kendi aramızda yaptığımız ikili görüşmelerde bu yönde ilk temasları bu sene içinde başlatabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

KRİZ ÖNCESİ İLİŞKİLERE HIZLA DÖNÜYORUZ

Türkiye’nin Rusya ile olan ticari ilişkilerini de konuştuklarını belirten Zeybekci, Rusya Federasyonu’nun Türkiye için son derece önemli bir ülke olduğunu vurguladı. Zeybekci, 2015 Kasım’daki olumsuz gelişmeden önceki ticaret hacimlerine ve ilişkilere doğru hızlı bir şekilde yaklaşıldığını ifade etti. Zeybekci, “Aramızda bazı ufak tefek problemler yok değil, var. Bunların çözümüyle ilgili bugünkü yaptığımız görüşmelerde artık kati olarak bir fikir birliğine varmış durumdayız. İnşallah bunları da çok hızlı bir şekilde çözeceğiz. Şu anda aramızdaki problemleri, engelleri, yasakları inşallah 20 Ekim’e kadar sonlandırmak istiyoruz. 20 Ekim’de de Karma Ekonomik Komisyon toplantısı sırasında yeni bir dönemin güçlü adımlarını beraber atacağız” diye konuştu.

20 EKİM’DE PROBLEMSİZ BİR DÖNEME GİRERİZ

Yaş sebze meyve içindeki bazı ürünlerde engelleri de en kısa sürede kaldırmayı hedeflediklerine anlatan Nihat Zeybekci, şunları kaydetti: Bu yönde Rusya’nın da bizim ortak hedefimiz ve talebimiz de bu yönde. Ticaretin önündeki tüm engelleri kaldırmak hedefimiz. Kısa sürede hepsi kalkacak diye düşünüyorum. Domates iki ülke arasındaki ticaretin sembol ismi. Onunla ilgili de çok yakın bir zamanda olumlu sonuçlar alacağız inşallah. 20 Ekim’e kadar ana hatlarıyla Rusya ile aramızdaki ufak tefek tarım ürünleri, et, süt ürünleri, kanatlı ürünleriyle ilgili problemlerin hemen hemen hepsini çözeceğimize inanıyorum. Çünkü iki tarafın da iradesi o yönde.”

  • Almanya'ya sakin ol tavsiyesi
  • Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Gümrük Birliği Anlaşması’na ilişkin açıklamasını değerlendiren Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Böyle açıklamalarla veyahut işlerin kötü gitmesiyle bunun kaybedeni hem Türkiye hem Almanya olur. Bu açıklamalarla, bu tarz olumsuz gelişmelerle her iki taraf da kaybedip üzüleceğine göre kimlerin sevineceğini iyi düşünmek lazım” dedi. 28 Avrupa Konseyi üyesi ülkenin oy birliğiyle bu güncelleme için yetki talebinin söz konusu olduğuna işaret eden Zeybekci, “Şu anda görüşmeler normal şekliyle devam ediyor. Ama bence böyle ortamlarda biraz susmak lazım. Alman dostlarımıza da onu tavsiye ediyorum. Bizim de böyle bir dönemi sakinlikle geçirmemiz gerekiyor. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi bizim için olmazsa olmaz değildir” diye konuştu.
Ortak fon çalışması tamamlanmak üzere

Türkiye Rusya Ortak Fonu’yla ilgili teknik çalışmaların devam ettiğinin ve yıl içinde hayata geçmesini umduklarını anlatan Zeybekci, iki ülke arasında hizmetler ve yatırımları kapsayan serbest ticaret anlaşması görüşmelerini 2017 içinde, bitmezse de 2018’in ilk yarısında tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.



Moskova Brüksel’den daha yakın

Enerji Bakanı ve yüzlerce iş adamıyla İzmir Enternasyonal Fuarı’na adeta çıkarma yapan Rusya ile İş Forumu toplantısı da yapıldı. İki ülke iş adamlarının büyük ilgi gösterdiği forumda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de, Almanya Başbakanı Merkel’e gümrük birliği göndermesinde bulundu.

YENİ DÖNEMİN TEMELİNİ ATMAK İÇİN BURADAYIZ

Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Özlü, İzmir’de düzenlenen iş forumunun yeni dönemin temellerinin atılması anlamında son derece önemli olduğunu bildirdi. Özlü, “Türkiye ile Rusya arasında yeni bir dönemin temelleri, prensipleri, ortaklıkları açısından bu toplantı son derece önemlidir. Avrasya’nın iki güçlü devletinin her alandaki ilişkileri, olağanüstü değerdedir. Bizler ve Rus dostlarımız bunun farkındayız. Ankara-Moskova arasındaki mesafe Ankara-Brüksel arasındaki mesafeden daha yakındır” dedi. Fuarın partner ülkesi Rusya’nın geniş bir heyetle geldiğini ifade eden Özlü, bunun iki ülke ilişkilerine verdikleri önemin bir göstergesi olduğunu belirtti.


'Putin’in selamını getirdim'

Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak da Türkiye ve Rusya’nın çok iyi ticari ortak olduğunu, iki ülkenin başta sanayi tarım, ulaşım, enerji, inşaat olmak üzere çok yönlü iş birliği yaptığını söyledi. Ortak basın toplantısına katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in selamlarını ileterek konuşmasına başladı. “Aynı zamanda yatırım iş birliği de öngörülüyor ve yapılıyor” diyen Navok, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacminin bu yılın ilk yarısında yüzde 28 oranında arttığına dikkat çekti. 86. İEF’de Rusya Federasyonu’na “partner ülke” statüsü verildiği için teşekkür eden Novak, “Sayın Putin’in isteği üzerine 300’den fazla üyesi olan bir heyetle buraya gelmiş bulunuyoruz” dedi.

PARTNER ÜLKE TEŞEKKÜRÜ

Novak, Rusya Federasyonu’nun önemli kuruluşlarının fuarda yer aldığını, fuarın ana teması olan enerji ve inovasyonun, dünyanın enerji alanındaki gelişme isteğini yansıttığını dile getirdi. Enerji konusunun Türk Rus iş birliğinin temelini oluşturduğuna dikkati çeken Novak, “Bu konuda son derece iyi örnekler ve semboller bulunuyor. Rusya ve Türkiye’nin dünya ekonomisindeki konumu güçleniyor” ifadelerini kullandı.

Kocaoğlu: Rusya çıtayı yükseltti

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da bu yıl fuara Rusya’nın partner ülke olarak katılmasıyla çıtanın biraz daha yükseldiğini, yerli ve yabancı firmaların ciddi katılım gösterdiğini belirtti. Ekonomi Bakanlığı ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının fuara bu yıl ayrı bir destek verdiğini aktaran Kocaoğlu, “Fuarımız koskoca bir çınardır. Bu önemli yolculukta desteklerini esirgemeyen başta cumhurbaşkanımız ve bakanlarımıza, iş adamlarına ve bürokratlarımıza sonsuz saygılarımı sunuyorum” dedi.

Ticaretimiz %20 arttı

DEİK Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan da, “Birbiri için çok önemli olan Rusya ve Türkiye arasında 2015 yılının kasım ayından sonra çıkan sorunlar son 1 yıldır yapılan yoğun temaslar sonucu büyük ölçüde ortadan kalktı. Kalan bazı küçük sorunların karşılıklı anlayışla iyi niyet çerçevesinde çözüleceğine olan inancımız tam” dedi. Türk-Rus İş Konseyi Eş Başkanı Ahmet Palankoyev ise “Yüzde 20 artış var ticaretimizde. Bu dinamizmi bu rakamlarda görüyoruz. Her iki taraf bundan mutluluk duyuyor” diye konuştu.

#Nihat Zeyrekci
#Faruk Özlü
#İzmir
#Rusya
#Türkiye
7 yıl önce