|

Altın tahvilinde vergi yok

Hükümetin yastık altındaki altını ekonomiye kazandırmak için başlattığı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası programı için talep toplama dönemi 2 Ekim'de başladı. Yaklaşık 2 bin 200 ton civarında olan altınların ekonomiye kazandırılması için getirilen sistem ne anlama geliyor? Altına dayalı kira sertifikası ve altın tahvili nedir? Nasıl yapılır? İşte merak edilenler.

Yeni Şafak
15:25 - 10/11/2017 Cuma
Güncelleme: 16:59 - 10/11/2017 Cuma
Yeni Şafak
Altın her zaman güvenli yatırım olarak bilinir.
Altın her zaman güvenli yatırım olarak bilinir.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan
,
altına dayalı tahvil ve kira sertifikası
na ilişkin
vergi uygulaması
nın aslında hayata geçirilmiş bir düzenleme olduğunu belirterek, "Basında, sanki yeni bir vergi uygulaması gibi anlaşılmış. Böyle bir şey söz konusu değil." dedi. Peki a
ltına dayalı tahvil ve kira sertifikasında vergi
alınıyor mu? Bu sistem nasıl bir sistem?
Altının getirileri
nasıl olacak? Soruların yanıtları aşağıda:

Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası arasındaki fark nedir?

T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama A.Ş. tarafından ihracı gerçekleştirilen ve fiziki altını olan vatandaşların bu altınları üzerinden getiri elde edebilmelerini sağlayan bir yatırım aracıdır.

Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası arasındaki fark nedir?

Hazine Müsteşarlığı, faiz getirisi elde etmek istemeyen yatırımcılar için 2012 yılından itibaren kira sertifikaları ihraç etmektedir. Altına Dayalı Kira Sertifikası da yurtiçi piyasada ihraç edilen diğer Kira Sertifikalarında olduğu gibi gayrimenkul alım satımına ve söz konusu gayrimenkulün kiralanmasına dayalı bir yatırım aracıdır.

Altına Dayalı Kira Sertifikası, sertifika sahiplerine, gayrimenkulün kiralanmasından elde edilen kira gelirini, payları oranında dağıtmaktadır. Altına Dayalı Kira Sertifikasında kira geliri kira sözleşmesi uyarınca altın fiyatına endeksli olarak belirlenmekte olup yatırımcısına altın fiyatına endeksli Türk Lirası cinsi bir kira getirisi sağlamaktadır.

Altın Tahvilleri ise, diğer Devlet Tahvillerinde olduğu gibi, arkasında her hangi bir gayrimenkul işlemi olmayan, yatırımcısına, satın aldığı Tahvil karşılığında altın fiyatına endeksli Türk Lirası cinsi faiz geliri sağlayan bir yatırım aracıdır.

Hazine neden Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası ihraç etmektedir?

Yastık altındaki altın miktarının en muhafazakar tahminlere göre yaklaşık 2200 ton (100 milyar ABD Doları) olduğu tahmin edilmektedir. Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası ihraçları ile bu değerin ekonomiye kazandırılması ve ülke rezervlerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasına yatırım yapmanın avantajları nelerdir?

Devlet güvencesi: Altınlar çalınma, kaybolma riski ve saklama masrafı olmaksızın Devlet güvencesinde 1 kilogramlık külçelere dönüştürülerek saklanacaktır.

Ek getiri imkanı: Yastık altında ya da banka kasalarında hiçbir getiri olmaksızın tutulan altınlara 6 ayda bir %1,20 (yıllık %2,40) ek getiri verilmektedir.

Vergi avantajı: Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasından elde edilecek getiriler için stopaj oranı Bakanlar Kurulu Kararı ile %0 olarak belirlenmiş olup elde edilecek olan getirilerden stopaj vergisi alınmayacaktır.

Vadeden önce nakit imkanı: Nasıl ki yastık altındaki altınlar piyasada satılarak nakde dönüştürülebiliyorsa vatandaş dilediği zaman Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını Ziraat Bankasına satarak ihtiyaç duyduğu nakde ulaşabilecektir.

Vade sonunda fiziki altın imkanı: Yatırımcı vade sonunda, rafineri tarafından üretilen “1 kilogramlık 995/1000 saflıkta külçe altın” veya Darphane tarafından üretilen “Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını” alma hakkına sahip olacaktır.


Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası alabilmek için ne yapmam gerekiyor?

Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası, Hazine Müsteşarlığı tarafından aracı banka olarak belirlenen Ziraat Bankası şubeleri aracılığı ile tüm Türkiye genelinde etap etap ihraç edilecektir. Bu nedenle, talep toplama dönemlerinde,
ve
adreslerinde duyurulan Ziraat Bankası şubelerine başvuru yapılması gerekmektedir. Ayrıca en yakın Ziraat Bankası şubelerinden de bilgi alınabilmektedir.

Altınlarımı ne zaman teslim edeceğim?

Altınlar, Hazine Müsteşarlığınca duyurulan talep toplama dönemi boyunca Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen Ziraat Bankası şubelerine teslim edilebilecektir. Söz konusu talep toplama dönemleri
ve
adreslerinde il bazında yayınlanmaktadır.

Hangi altınlar kabul edilecektir?

Külçe altınlar, Cumhuriyet/Darphane Altınları (Çeyrek, yarım, tam, Ata Lira vb.) ile gerekli şartları sağlayan 22 ayar ve 24 ayar altınlar.

22 ayar bilezik, kolye gibi takılar gerekli şartları sağlaması durumunda kabul edilebilecek olup üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) görevliler tarafından kabul edilmeyecektir.

Altınların üzerinde görevliler tarafından ayrıştırılması mümkün olmayan kısımların gözlenmesi durumunda söz konusu altınlar kabul edilmeyecektir.

Bununla birlikte, Reşat Altınlar görevliler tarafından kabul edilmeyecektir.

Yapılan incelemelerde getirilen altınların gerekli özellikleri taşımaması durumunda ve/veya yıpranma, aşınma gibi durumların oluştuğu gözlenmesi halinde söz konusu altınlar görevliler tarafından kabul edilmeyebilecektir.

22 ayar bilezik, kolye gibi takılarım kabul edilecek mi?

22 ayar olan bilezik, kolye vb. altınların (takı), üzerinde altın olarak kabul edilemeyecek kanca vb. kısımlar (örneğin kolye birleşim yerleri), yatırımcının rıza göstermesi halinde altından ayrılacak ve söz konusu altın olmayan kısım ayrıştırıldıktan sonraki kalan altın tartılarak değerlendirmeye alınacaktır.

Altınlarımı teslim ederken herhangi bir kayba uğrayacak mıyım?

Altınlar hiçbir bir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında bire bir olarak kabul edilecektir. Bu aşamada yatırımcılar herhangi bir kayba uğramayacaktır.


Altınlarımı teslim ederken işçilik bedeli dikkate alınacak mı?

Fiziki altınlardaki saflık belirlenirken sadece teslim alınan 22 ve 24 ayar altının (takının) içindeki altın miktarı göz önünde bulundurulacaktır. Söz konusu altınların değeri tespit edilirken işçilik bedeli göz önünde bulundurulmayacaktır. Bu nedenle yatırımcıların, kayıp yaşamamaları adına işçilik bedeli yüksek olabilecek altınlarını Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası için değerlendirirken bu hususu bilerek hareket etmeleri önem arz etmektedir. Bu amaçla, uzmanlardan bilgi alınması tavsiye edilmektedir.

Bankaya getirebileceğim altınlar için bir altı limit veya üst limit var mı?

Kabul edilebilecek özelliklere sahip altınlar için her hangi bir alt limit veya üst limit tutarı bulunmamaktadır.


Teslim ettiğim altınlar karşılığında hesabıma ne kadar Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası aktarılacak?

Yatırımcıların vadesiz altın mevduat hesaplarında yer alan her 1 gram altın karşılığında yatırım hesaplarına 1000 adet Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası aktarılacaktır. (Örneğin; Vadesiz altın mevduat hesabına 1000/1000 saflıkta 12,53 gram altın kaydedilen bir yatırımcının hesabına 12530 adet Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası aktarılacaktır).

Teslim ettiğim altınlar karşılığında Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası hesabıma ne zaman aktarılacak?

Talep toplama dönemini takip eden hafta Çarşamba günü, yatırımcıların yatırım hesaplarına Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası otomatik olarak aktarılacaktır.

27 Eylül 2017 tarihinde Hazine Müsteşarlığı internet sitesinde kamuoyuna açıklanan ihraç duyurusunda senetlerin yatırımcıların hesaplarına aktarılacağı kesin tarihler yer almaktadır.


ALTINDAN VERGİ ALINACAK MI?

Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasından elde ettiğim gelirlerden vergi ödeyecek miyim?

  • Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasından elde edilecek getiriler için stopaj oranı Bakanlar Kurulu Kararı ile %0 olarak belirlenmiş olup elde edilecek olan getirilerden stopaj vergisi alınmayacaktır.

Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını bir başka kişiye satabilecek veya devredebilecek miyim?

Yatırımcılar vade tarihinden önce isterlerse Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını bir başka gerçek kişiye satabilir veya devredebilir.

Yatırımcıların vade tarihinden önce Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını bir başka gerçek kişiye satmak veya devretmek istemesi durumunda, alıcı adına Ziraat Bankasında hesap açılması ve banka şubesinden işlemin gerçekleştirilmesi yeterli olacaktır. Yatırımcılar hesaplarındaki Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını bir başka kişiye satarken veya devrederken tek seferde en az 1000 adet (1 gram) olacak şekilde işlem gerçekleştirebilecek olup (örnek: 1001, 1002, 2157 gibi) hesaplarında 1000 adetten az senet kalması durumunda 1000 adetten az kalan kısım tek seferde satılabilecek veya devredebilecektir.

Yatırımcılara vade tarihinde yapılacak anapara ödeme tutarının yatırımcı bazında hesaplanabilmesi amacıyla, anapara ödemesinin yapılacağı son hafta içerisinde Pazartesi ve Salı günü yatırımcılar hesaplarındaki Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikalarını bir başka kişiye satamayacak veya devredemeyecektir.



Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altınımı ne zaman teslim alabilirim?

Vade sonunda anapara ödemeleri yatırımcıların vadesiz altın mevduat hesaplarına ilk etapta hesaben gram altın olarak aktarılacaktır. Yatırımcının “fiziki altın talep etme döneminde” Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını talep etmesi durumunda yatırımcıların vadesiz altın mevduat hesaplarına talep edilen miktar kadar bloke konulacaktır. Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altınları Darphane tarafından üretilecek olup üretilen altınlar vade sonu tarihinden (itfa tarihinden) belirli bir süre sonra Ziraat Bankası şubesi tarafından yatırımcıya teslim edilebilecektir. Fiziki teslimatın süresi, teslimat yapılacak şubeler ve şekli ile ilgili gerekli bilgilendirme yatırımcılara Ziraat Bankası tarafından ayrıca yapılacaktır.

Ziraat Bankasında açılacak olan hesaplar için herhangi bir ücret ödeyecek miyim?

  • Açılacak olan “vadesiz altın mevduat hesabı” ve “vadesiz TL mevduat hesabı” için Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasının vadesi boyunca bu hesaplara yatırımcılar tarafından başka bankacılık/yatırım ürünü alınmaması durumunda, yatırımcılardan Ziraat Bankası tarafından hesap işletim ücreti alınmayacaktır. Ayrıca açılacak olan “yatırım hesabı” için Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından yansıtılan ücretler de yatırımcılardan alınmayacaktır.


#Altın
#Kira sertifikası
#Altın tahvili
#Altına dayalı kira sertifikası
6 yıl önce