|

Amerika’da faiz artışı fiyatlandı

Trump’ın ekonomi politikalarındaki belirsizlik nedeniyle Fed’in ne tür bir politikayla yoluna devam edeceği merak edilirken Başbakan Yardımcısı Şimşek’ten önemli bir açıklama geldi. Şimşek, Amerika’da faiz artışının fiyatlandığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/11/2016 Cuma
Güncelleme: 00:58 - 11/11/2016 Cuma
Yeni Şafak

Dünya piyasaları Donald Trump'la yaşanan sarsıntıyı atlattı. Statükonun devamına yatırım yaptığı için en aşırı tepkiyi veren Avrupa'da bile kayıplar geri alındı. Ancak Amerika Merkez Bankası'nın önümüzdeki ay nasıl bir karar alacağı merak edilirken, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'ten önemli bir ipucu geldi. Şimşek, küresel büyümedeki yavaşlamaya rağmen Amerika'da faiz artışının fiyatlandığını söyledi.



DÜNYA EKSİ FAİZDE


Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından dün İstanbul'da düzenlenen 'Türkiye Ekonomisi ve Güncel Gelişmeler' konulu toplantıda konuşan Şimşek, faizlerin dünyada çok düşük olduğunu, yakın döneme kadar işlem gören devlet tahvillerinin neredeyse 3'te birinin eksi faizde olduğu bilgisini verdi. Şimşek, "Avro Bölgesinde, Japonya'da sıfır, eksi faiz uygulaması büyük oranda devam edecek gibi görünüyor. Amerika'da ise bir miktar faiz artışı fiyatlanıyor” dedi.



OLAĞANÜSTÜ BİR DÖNEMİN İŞARETİ


Küresel ticaretin normalde dünya ekonomisinin 2 katı hızla büyüdüğüne dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti: “Yani küresel büyüme yüzde 3 ise bunun yüzde 6 olmasını beklersiniz. Fakat ilginç bir şey küresel ticaretteki büyüme hızı dünya büyüme hızına indi, şimdi de yarısına doğru indi. Mesela bu sene DTÖ'nün tahminine göre küresel ticaret sadece yüzde 1,7 büyüyecek. Halbuki küresel ekonomi yüzde 3 civarında büyüyor. Dolayısıyla bu da olağanüstü bir döneme işaret ediyor.”


#Mehmet Şimşek
#ASKON
#FED
7 yıl önce