|

Ananaslar 24 ayar

Aylarca konuşulan FETÖ’nün ananas mesajıyla ilgili sır perdesi kalkıyor: Afrika’dan ananas kolileri içinde yurda sokulan altın ve elmaslar Koza A.Ş’nin madenlerinde aklandı.

Yeni Şafak
10:26 - 15/11/2016 Salı
Güncelleme: 10:41 - 15/11/2016 Salı
Diğer
Afrika’dan ananas kolileri içinde yurda sokulan altın ve elmaslar Koza A.Ş’nin madenlerinde aklandı.
Afrika’dan ananas kolileri içinde yurda sokulan altın ve elmaslar Koza A.Ş’nin madenlerinde aklandı.

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili yürütülen FETÖ/PYD soruşturmasında, Fetullah Gülen'in talimatıyla TUSKON tarafından 2000 yılında başlatılan Afrika açılımıyla, örgütün elmas kaçakçılığı yaptığı ortaya çıktı. Star'da yer alan habere göre FETÖ'cü iş adamlarının Afrika ülkelerinden yasa dışı yollardan getirdiği altın ve elmasların Koza Altın İşletmeleri A.Ş üzerinden aklandığı anlaşıldı.



MASAK belgeledi


Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK)'ın hazırladığı raporda da Altın Koza A.Ş'nin bir ton cevherden elde ettiği altın miktarını 4.93 gram ile 6 gram gibi gösterdiği yer aldı. Türkiye'nin altın üretiminde dünyada 22. sırada yer aldığına dikkat çekilen raporda, dünyanın en önemli maden ocaklarında bile cevher verimliliğinde ton başına 1.30 gram ile 1.68 gram arasında altın elde edilebildiği hatırlatıldı.



MASAK raporunda Güney Afrika'da en derin kazı yapılan Rand arazisinde bu rakamın ton başına 2.5 gram civarında olduğu vurgulanmıştı. Örgütün Afrika'dan kaçak olarak getirdiği altını piyasada gerçek fiyatına satamayacağından ve takibe takılmamak için FETÖ'nün firari finansörü Akın İpek'in sahip olduğu Altın Koza A.Ş.' de üretilmiş gibi gösterdiği anlaşıldı. Şirketin toplanan himmet paralarının aklanması için kullanıldığı da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmaya konu olmuştu.



Gizli tanık konuştu


2015 yılında BİMER'e başvurarak Fildişi Sahili'nden altın ve elmas getirdiğini anlatan bir iş adamı, uluslararası kaçakçığı ortaya çıkarmıştı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ifadesine başvurduğu işadamının anlattıklarından FETÖ'nün Afrika ülkelerinden kaçırdığı altınları 'ananas' olarak gösterdiği belirlendi. İş adamı tanık koruma programı kapsamına alındıktan sonra verdiği ifadede FETÖ'nün uluslararası kara para kaynağını da anlattı.



Star'ın bulup konuştuğu 'Deniz' Kod isimli gizli tanık, “Afrika'dan getirilen altın dolu valizler havaalanında boşaltılarak içerisine ananas konuluyordu" dedi. Gizli tanık Deniz'in verdiği bilgiler üzerine soruşturma başlatıldı. İşte FETÖ'nün iş adamları üzerinden yaptığı altın ve elmas kaçakçılığının bilinmeyenleri...




Tehdit edildim


FETÖ'nün elebaşı Fetullah Gülen'in kalp krizi sonucu hayatına kaybeden iş adamı Mustafa Koç'a ananas gönderdiğine dair ses kayıtlarının internete düşmesinden sonra, örgütün kendisini konuşmaması konusunda tehdit ettiğini anlatan gizli tanık Deniz', “Çünkü örgüt adına elmas ve altın getirenlerden biri de bendim. Ankara plakalı siyah bir arabada iki kişi yanıma gelip 'çoluk çocuğun var, sakın konuşma' dediler. Bunun üzerine ilk önce BİMER'e yazdım, sonra savcılık ifademe başvurdu. Tüm detayları anlattım" diye konuştu.



Talimat Gülen'den


Terör ve Örgütlü suçlar Bürosu'nca başlatılan soruşturma kapsamında iki sefer ifadesine başvurulan gizli tanık Deniz, “Fetullah Gülen'den 'Afrika'ya açılın' diye talimat geldi. Onların yönlendirmesi ile Fildişi Sahili'nde Abidjan'a gittim. Tüm başvuru ve vize işlemlerini Afrika Genç İşadamları Derneği hazırlıyordu. Abidjan'da örgüte ait Şafak Okulları'nın Müdürü İbrahim Arıöz bizi karşıladı. Bize neler yapabileceğimize yönelik bazı raporlar verdiler ve bazı seçenekler sundular. Bende elektronik ve bilgisayar üzerine çalışmaya karar verdim. İlk giden işadamları arasındayım. İşler bir süre sonra yürümedi. 160 bin dolar kaybettim" dedi.



Ali Fuat yardım etti


Fildişi Sahili'ndeki ticari ilişkilerini noktalama kararı aldığını belirten Deniz, yaşananları ayrıntılarıyla anlattı: “Dönmeden önce Şafak Koleji Müdürü İbrahim Arıöz bana bazı emanetler olduğunu ve Türkiye'ye götürmem gerektiğini söyledi. Bana hizmete ait altın ve paradan bahsetti. Başıma bir iş gelip gelmeyeceğimi sordum. 'Merak etme Ali Fuat Bey havaalanında her şeyi ayarladı. Hiçbir sıkıntı olmayacak. Hem sen de burada çok zarar ettin, 80 bin dolar alacaksın, hiç olmazsa zararının bir kısmını karşılar' dedi. Abidjan'da ve Atatürk Havalimanı'nda adamları ayarlamışlardı. Ali Fuat beyin (2007-2011'de İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü ve İstihbarat'tan Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcılığı yapan Ali Fuat Yılmazer) kim olduğunu sonradan öğrendim."




İçindekiler değiştirildi


Arıöz'ün sorulması halinde valizlerde ananas olduğunu söylemesini tembih ettiğini anlatan Deniz', “İki büyük boy valizin içine külçe altınlar bezlere sarılarak konuldu. Elmasları ise siyah bir kese içinde elime verdi, cebime koydum. Abidjan Havaalanı'nın girişinde iki kişi bizi karşıladı. Valizleri onlara teslim ettik. İbrahim Arıöz'le vedalaşıp uçağa bindim. İstanbul'a indikten sonra beni yine iki kişi karşıladı. 'Bir emanet var sizde' dediler. Cebimdeki elmasları verdim, valizleri ise görmedim. Bana 'yarın gelip valizleri alırsınız' dediler. Ertesi gün gidip aynı valizleri aldım, içinden ananas çıktı. Valizler aynı içindekiler değişmişti. Havaalanında içini değiştirdiler" diye konuştu.



Ses kayıtları çıkmıştı


1 Kasım 2013 tarihinde FETÖ'nün elebaşı Fetullah Gülen ile üst düzey bir örgüt yöneticine ait ses kaydı internete düşmüştü. “Uganda'dan ananas gelmiş" diye başlayan tapelerde geçen 'ananas'ın, 'elmas' olduğu gündeme gelmişti. FETÖ'nün iş adamlarına gönderdiği 'ananaslar' Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından de gündeme getirilmiş ve eleştirilmişti.



KOZA A.Ş.akladı


Fildişi Sahilleri'ne Akın İpek'in adamlarının gidip geldiğini anlatan gizli tanık Deniz, “Gana'ya da gidiyorlardı. Bu altınlar Koza Altın A.Ş. üzerinden aklanıyordu. Altın orada çok ucuz. İbrahim Arıöz'ün bana vaat ettiği 80 bin dolar da ödenmedi. Kendisini aradım 'merak etme seni bulur verirler' ifadesini kullandı. Ancak bir daha ona ulaşamadım. İsrail'e gittiğini öğrendim. O süreçte ben bunlardan iyice soğudum ve kopuşum o süreçte başladı" dedi.




#FETÖ
#Ananas
#Altın
7 yıl önce