|

Artan ihracat kura takıldı

Ağustos ayını kilogram bazında % 11,7 yükselişle kapatan ihracat, yüksek kur artışına takıldı. TİM verilerine göre ağustos ihracatı, birim fiyatlardaki düşüşle geçen yılın aynı dönemine göre % 4,9 azalarak 10 milyar 482 milyon dolar oldu. Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü ise 1 milyar 547 milyon dolarla şampiyonluk ipini göğüsledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/09/2015 Çarşamba
Güncelleme: 19:15 - 1/09/2015 Salı
Yeni Şafak

Ağustos ayı ihracatı tarım ve sanayide kilogram bazında % 5,8, toplam ihracatta da kilogram bazında % 11,7 oranında yükselmesine rağmen yüksek kur artışına takıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ihracat ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 azalarak 10 milyar 482 milyon 987 bin dolara geriledi. Yılın ilk sekiz aylık dönemi de dış satım geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,9 gerileyerek 95 milyar 135 milyon dolar oldu. Bu olumsuz duruma rağmen ihracatın kilogram bazında ağustos ayındaki yükselişi yılın ilk 8 ayına da yansıdı. Buna göre Ocak-Ağustos dönemindeki toplam ihracat da yüzde 0,8 arttı. Bu rakamlar, birim fiyatlarındaki düşüş nedeniyle gerileyen ihracatın aslında kilogram bazında yükseldiği ortaya koyuyor.



İHRACATÇI KÂRI DÜŞÜNSÜN


TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, dış piyasalarda rüzgar dinmese de hedefleri için başta İran olmak üzere yeni pazarlarda ihracatçıları proaktif davranmaya teşvik ettiklerini söyledi. Son dönemdeki döviz artışı üzerinden ihracatçılara uyarılarda bulunan Büyükekşi, “İhracatçı yaptığı işten kâr elde etmeyi düşüsün. Spekülatif döviz hareketlerinden kâr elde etmeyi düşünmesin. Bu ihracatçıların işi değil” dedi.



İYİLEŞME EYLÜLDE BAŞLAR


Özellikle paritenin etkisi nedeniyle böyle bir durumun oluştuğuna dikkat çeken Mehmet Büyükekşi, “En çok ihracat yaptığımız ülke Almanya. Almanya'ya ihracatımızda düşüş var. Bu geçen aylara göre baktığımızda oran olarak bir iyileşme yaşadı. Biz eylülden itibaren bir iyileşme beklediğimizi söylemiştik. İnşallah Eylül'den itibaren bu iyileşme başlar.



YENİ LİDER HAZIR GİYİM


Düzce'de açıklanan TİM verilerine göre ağustos ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 547 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü yaparken, bunu 1 milyar 363 milyon dolarla otomotiv endüstrisi takip etti. Böylece hazır giyim ve konfeksiyon sektörü uzun bir aradan sonra ihracat liderliğine yükselmiş oldu.



Erken seçim belirsizliği sonlandırdı


Türkiye gündemini de değerlendiren TİM Başkanı Büyükekşi, 1 Kasım erken seçim kararı ile kısa vadedeki belirsizliklerin ortadan kalktığını belirterek, seçim sürecinin ekonomi için minimum maliyetle geçirilmesi temennisinde bulundu.



PARİTE KAYBI 8,9 MİLYAR $


Ekonomik yönden bakıldığında ise ihracatçıların küresel risklerle boğuştuğunu vurgulayan Büyükekşi, “Her ne kadar son günlerde toparlansa da ortalama Euro/Dolar paritesi ilk 8 ayda geçen seneye göre yüzde 18,3 geriledi. Bu gerilemenin ihracatımıza faturası ise ilk sekiz ayda toplam 8,9 milyar dolar oldu” dedi.



Fındık ihracatı yüzde 42 arttı






Türkiye'nin dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini, dünya ihracatının da yüzde 80'ini gerçekleştirdiğini hatırlatan TİM Başkanı Büyükekşi, fındık ihracat sezonunun açılışı nedeniyle önemli fındık üretim merkezlerinden Akçakoca'da buluştuklarını hatırlattı. Türkiye'de 17 çeşit fındık yetiştirildiğine değinen Büyükekşi, “Fındık sektörü ihracatta da 2023 hedeflerinin üzerinde bir performans izliyor. İhracat hedeflerinin gerçekleştirilmesinde, devletimizin 2009 yılından bu yana uyguladığı yeni fındık stratejisi büyük önem taşıyor. Buna göre, fiyatlar serbest piyasa kurallarına göre belirleniyor, fiyat oluşumuna herhangi bir müdahale yapılmıyor. Bunun da etkisiyle 2015'in ilk sekiz ayında fındık ihracatı yüzde 42 arttı. Fındık sektörü, son dönemde gösterdiği iyi performans sonucu 2023 ihracat hedefini 3,5 milyar dolara çıkardı” dedi.



#Mehmet Büyükekşi
#ihracat
#yüksek kur artışı
#döviz artışı
#Fındık ihracatı
9 yıl önce