|

At sırtındaki ekonomi 3,5 milyar

İnsanoğlunun en kadim dostu atlar, teknolojik gelişmeyle birlikte kenara itilse de sırtında hala büyük bir ekonomik değer taşıyor. Yarış atçılığı, binicilik ve geleneksel atlı sporların Türkiye’de oluşturduğu ekonomik büyüklük 3,5 milyar lirayı buluyor. 84 bin kişinin istihdam edildiği bu sektör, 300 bin kişinin de geçim kaynağı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:40 - 19/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Yarış atçılığı, binicilik ve geleneksel atlı sporların Türkiye’de oluşturduğu ekonomik büyüklük 3,5 milyar lirayı buluyor.
Yarış atçılığı, binicilik ve geleneksel atlı sporların Türkiye’de oluşturduğu ekonomik büyüklük 3,5 milyar lirayı buluyor.

Türk kültüründe çok önemli bir yere sahip olan at, günümüzde sosyal ve kültürel anlamda olduğu kadar ekonomik olarak da dikkat çeken sektörlerden biri. Türkiye Jokey Kulübü; yarış atçılığı, binicilik ve geleneksel atlı sporları olmak üzere sektörün 3 ana faaliyet kolunun Türkiye’de oluşturduğu ekonomik etkileri ve sektör büyüklüğünü rapor haline getirdi. Deloitte'ye yaptırılan araştırma, dün İstanbul’da düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

HER BİR AT 11 KİŞİNİN GEÇİMİ DEMEK

Araştırmanın sonuçları oldukça dikkat çekici. Türk Soy Kütüğüne kayıtlı safkan 42 bin atın değerlendirmeye alındığı araştırmaya göre, sektör ekonomiye yıllık 2,3 milyar liralık katkı sunuyor. Devlet bütçesine 1,2 milyar liralık katkısı da hesaba katıldığında sektörün ekonomiye sağladığı toplam katkı 3,5 milyar lirayı buluyor. Raporda; bir tane atın dolaylı ve çarpan etkileriyle beraber 3 kişiye istihdam oluşturduğu ve 11 kişinin de geçimini sağladığı ifade edildi.


ÜÇ KAT BÜYÜME POTANSİYELİMİZ VAR

Şu anda 65 bini yarış atçılığında olmak üzere toplam 84 bin kişiye istihdam sağlanan bu alan 300 bin kişinin de geçim kaynağı konumunda. Avustralya, İrlanda, Kanada, Yeni Zelanda, ABD İngiltere ve Fransa gibi ülkelerdeki örnekler dikkate alındığında Türkiye’de sektörün en az 2-3 kat büyüme potansiyelinin olduğu vurgulandı. Raporda; düşük bütçeli yatırımlarla daha çok kişiye istihdam sağlanacağına da dikkat çekildi.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türkiye Jokey Kulübü (TJK) Başkanı Yasin Kadri Ekinci, gerçekleştirilecek küçük yatırımlarla hali hazırda 300 bin kişinin geçimini sağlayan bu sektörün katlanarak büyüyebileceğine işaret etti. Sektörün 2023’de 6-8 milyar liraya ulaşma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken Ekinci, şunları kaydetti: “Şu an 9 olan hipodrom sayısını 2023 yılına kadar 4 yeni hipodromla birlikte 13’e, sektördeki full zamanlı çalışan sayısını 84 binden 120 bine ve koşan at sayısını 6 binden 9 bine çıkarmayı hedefliyoruz.”

56 YIL SONRA OLİMPİYATA KATILDIK

Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Atıf Bülent Bora ise federasyon olarak bir yılda ortalama 180 gün yarış düzenlediklerini söyledi. Bora, “4 bin 329 lisanslı binicimiz var ve Türkiye’de 24 ile yayılmış durumda. Yurt dışında Balkan Şampiyonası, Avrupa Şampiyonası gibi uluslararası etkinliklerde ülkemizi temsil ediyoruz. Geçen yıl olimpiyatlara 56 yıl sonra yeniden katılma başarısı gösterdik” diye konuştu.

  • AT İLE TERAPİ MERKEZLERİ ÇOĞALIYOR
  • Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci, çocukların at sevgisini kazanmasını çok önemsediklerini de vurguladı. Ekinci, şunları söyledi: “Atların ne kadar özel canlılar olduğunun bilinciyle hayata geçirdiğimiz ve fiziksel, zihinsel, duygusal bozukluğu olan çocuklarımızın iyileşmesi için çok etkili alternatif bir tedavi yöntemi sunan ‘At’la Terapi’ merkezlerimiz hızla yaygınlaşmaya devam ediyor. Önümüzdeki ay Şanlıurfa Terapi Merkezimizi engelli çocuklarımızın hizmetine sokacağız.”
#Atçılık
#Ekonomi
#Türk Soy Kütüğü
6 yıl önce