|

Avrupa çözülüyor Avrasya birleşiyor

Türkiye ile Rusya arasında enerji projelerinin 'stratejik yatırım' olarak tescillenmesi yeni bir dönemin habercisi olarak değerlendiriliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/08/2016 Cumartesi
Güncelleme: 20:41 - 12/08/2016 Cuma
Yeni Şafak

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı, Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, ikili işbirliklerinin bölgede yeni bir dönüşüm potansiyeli oluşturduğuna dikkat çekti. Erdoğan-Putin görüşmesi öncesinde gerçekleşen Putin-Aliyev-Ruhani temasına dikkat çeken Kumbaroğlu, bölge ülkelerinin çok yönlü ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmeye karar verdiklerini ifade etti.



BÖLGEDE yeni bir bütünleşme sürecİ


Avrasya bölgesinde yeni bir yapılanma sözkonusu olduğuna dikkat çeken Kumbaroğlu, “İngiltere'nin AB'den ayrılmasıyla Avrupa'da başlayan çözülme süreci sürerken Avrasya'da bir bütünleşme süreci ortaya çıkıyor. Bu da mevcut siyasi politikaların sil baştan ele alınması anlamına gelir” dedi. St. Petersburg'taki görüşmenin tarihi bir kimliği olduğunu belirten Kumbaroğlu, temaslar sonrasında Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili yeni bir başlangıç yapıldığını söyledi. Kumbaroğlu, Türkiye ve Rusya'nın 15 Temmuz darbe kalkışmasının ardından sadece iki ülkenin işbirliğinin değil, tüm bölgenin kaderini değiştirebilecek iyi bir sınav verdiğini kaydetti.







Batının tavrı bizi etkiledi


Kumbaroğlu darbe kalkışmasının ardından Avrupa'nın gösterdiği tavrın Türkiye için bir düşünme alanı açtığını söyledi. Kumbaroğlu "Rusya'nın yakınlığına karşı, bazı ülkelerde görülen 'farklı yaklaşımlar' yeniden düşünmemizi sağlayan bir süreç oluşturdu. Bu nedenle Türkiye ve Rusya'nın birbiri için ne kadar önemli olduklarını hatırlamaları açısından önemli bir dönüm noktası oldu” dedi.


#Gürkan Kumbaroğlu
#Rusya
8 yıl önce