|

Avrupa'ya 30 milyon dal çiçek gitti

Avrupa'ya Sevgililer Günü dolayısıyla 30 milyon dal kesme çiçek ihracatı gerçekleştirildi. En fazla sevkıyat sırasıyla İngiltere, Hollanda, Bulgaristan ve Ukrayna'ya yapıldı.

Yeni Şafak
13:41 - 12/02/2016 Cuma
Güncelleme: 11:45 - 12/02/2016 Cuma
AA

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla yaklaşık 10 milyon dolar değerinde 30 milyon dal çiçek ihracatı gerçekleştirildiğini bildirdi.



Bağdatlıoğlu, Rusya'nın Türkiye'den yaptığı kesme çiçek ithalatını sıfırlaması nedeniyle kesme çiçek ihracatında yaklaşık yüzde 28'lik düşüş olduğunu söyledi. Bağdatlıoğlu, süs bitkileri sektöründe 1 Ocak-12 Şubat 2016 tarihleri arasındaki ihracatın ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 arttığını ve 80 milyon dal kesme çiçek ihraç edildiğini belirtti.



Önceki yıllarda Rusya'ya Sevgililer Günü döneminde ortalama 10 milyon dal kesme çiçek gönderildiğini ifade eden Bağdatlıoğlu, "Bu yıl Rusya'ya bu 10 milyon dal kesme çiçek gidemedi. Bu miktarın yüzde 50'si Avrupa pazarlarına gönderildi. Kalan yüzde 50 de iç pazarda tüketilmeye çalışıyor" diye konuştu.



Özellikle Doğu Avrupa ve Rusya'da sadece erkeklerin kadınlara değil, kadınların da erkeklere çiçek aldığını kaydeden Bağdatlıoğlu, "Çiçek duyguları anlatma ifadesidir. İlla erkekler kadınlara çiçek verecek diye bir şey yok. Çiftler birbirine çiçek almalı" dedi.



Sevgililer Günü için 30 milyon dal


Sevgililer Günü dolayısıyla yurt dışına 10 milyon dolar değerinde 30 milyon dal kesme çiçek gönderildiğini ifade eden Bağdatlıoğlu, en çok sevkıyatın da sırasıyla İngiltere, Hollanda, Bulgaristan ve Ukrayna'ya yapıldığını bildirdi. Bağdatlıoğlu, "Rusya önceki yıllarda üçüncü pazarımızken bu yıl tek bir dal çiçek gönderemedik" dedi.



Bağdatlıoğlu, Sevgililer Günü için yapılan üretimin yüzde 80'inin kırmızı olduğunu vurguladı.



"İthal gül yerine Türk çiçeği alın" çağrısı


Birçok ülkenin artık ithal ürün yerine kendi üreticinin malını tükettirmeye çalıştığını ifade eden Bağdatlıoğlu, şöyle konuştu:



"Rusya'dan kaynaklanan açıkta umudumuz iç pazarda. Çiçek duyguları en güzel yansıtan bir madde. Sevgililer Günü ülkemizde hep gülle anılıyor. Bu güllerin çok önemli bir bölümü de yurt dışından getiriliyor. Bence Sevgililer Günü sadece gülle anılmamalı. Sevgililer Günü'nün rengi kırmızı. Kırmızı karanfil, kırmızı lale, kırmızı gerbera da alabilirsiniz. Biz çiçek üreticileri olarak Türkiye'deki sevgililere çağrıda bulunuyoruz, haydi bu yıl ithal gül almayın, Sevgililer Günü'nde sevgilinizi Türk çiçekleriyle mutlu edin."

#Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu
#Sevgililer Günü
#Avrupa
#çiçek
8 yıl önce