|

Bakan Ağbal'dan ÖTV zammı açıklaması

Maliye Bakanı Ağbal, araçlara 50 bin lira zam geliyor iddiasına ilişkin, "Bunların hepsi külliyen yanlış değerlendirmelerdir. Hiçbir şekilde piyasaya ifade edilen şekilde bir artış planımız söz konusu değildir." dedi.

Yeni Şafak
21:07 - 1/11/2016 Salı
Güncelleme: 21:14 - 1/11/2016 Salı
AA

Maliye Bakanı Naci Ağbal, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, motorlu araçların gerek ithalinde gerekse yurt içi ilk tesliminde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alındığını söyledi.



ÖTV alacaklarında tek etmenin motor silindir hacmi olduğunu belirten Ağbal, "Yani 1600 CC'ye kadar bir otomobilin vergisi ayrı, 1600 CC ile 2000 CC'ye sahip otomobilin vergisi ayrı, 2000 CC'nin üzeri bir aracın vergisi ayrı. Burada verginin sistemi sadece motorlu aracın silindir hacmini dikkate alan bir yaklaşım gösteriyor. Halbuki değişen teknolojiler, ihtiyaçlar, araçların kullanımında meydana gelen çeşitlilik araçların özellikle son yıllarda farklı modüllerin bir araya getirilmesini yan yana koyduğunuz zaman burada sistemin bu değişiklikleri kavrayacak şekilde revize edilmesine ihtiyaç bulunmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.



Burada yaptıkları değişiklikle aracın cinsi, sınıfı, üst yapı ve gövde tanımı, istiap haddi yolcu ve yük taşıma kapasitesini vergileme ölçütü olarak sisteme ilave etiklerini ifade eden Bakan Ağbal, şöyle dedi:



  • "Burada vergilemede adaleti sağlamak, vergilemede ödeme gücü ilkesini hayata geçirmek veya bunu daha görünür hale getirmek ve vergilemede özellikle teknolojide meydana gelen değişimi dikkate almak üzere değişiklik yapıyoruz. Burada esas yaklaşımımız vergileme ölçütlerini değiştirmek suretiyle sistemin araçlarını artırmak. Bizim getirdiğimiz esas amaç o."

Ağbal, şöyle devam etti:



  • "Herhangi bir şekilde motorlu araç fiyatlarında, otomobil satışlarında '50 bin lira artış gelecek' bunların hepsi külliyen yanlış değerlendirmelerdir. Hiçbir şekilde piyasaya ifade edilen şekilde bir artış planımız söz konusu değildir. Burada yapılan sadece ve sadece uzun yıllardır sektör ile istişare edilerek getirdiğimiz sisteme ilişkin bir değişikliktir. Bu tür afaki, gerçek olmayan, piyasayı ürkütecek, hiçbir karşılığı olmayan açıklamalara tepki olarak söylüyorum, böyle bir düzenleme asla söz konusu değil. Bunların hepsi külliyen yanlış değerlendirmelerdir. Hiçbir şekilde piyasaya ifade edilen şekilde bir artış planımız söz konusu değildir."

Otomotiv sektörünün Türkiye için önemli olduğunu vurgulayan Ağbal, dolayısıyla bu konuda son derece dikkatli yaklaşım içerisinde olduklarını ancak mevcut sistemin sürdürülemez olduğunu vurguladı.


#Maliye Bakanı
#Naci Ağbal
#ÖTV
7 yıl önce