|

Bakan Albayrak: Türkiye enerjide başka bir yere gidiyor

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Uluslararası Doğalgaz Kongresi'nde konuştu. Albayrak, doğalgazın ucuzlayacağını söyledi.

Yeni Şafak
13:31 - 2/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 13:55 - 2/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Uluslararası Doğal Gaz Kongresine katıldı. Bakan Albayrak, "Gaz inşallah daha da ucuzlayacak, şehirlerde hane halkı da sanayi de daha ucuz gaz kullanacak" dedi.

Bakan Albayrak, "Depolama alanında da tarihi büyük adımlar atıyoruz. Kasım veya Aralık gibi ikinci yüzer LNG santralini devreye alıyoruz. Tuz Gölü'nün ikinci fazı 2019'da bitiyor. 2021-22'de yıllık 10 milyar metreküpün üzerinde depolamayla Türkiye enerjide başka bir yere gidiyor" dedi.

Albayrak şunları söyledi:

Artık, satıcılardan ziyade alıcıların piyasayı domine ettiği bir yöne doğru gidiyoruz ve Türkiye, bu piyasada daha aktif oluyor. Gaz inşallah daha da ucuzlayacak, şehirlerde hane halkı da sanayi de daha ucuz gaz kullanacak.

Petrol ve doğalgazda kaynak çeşitliliğini artırmak önemli bir husus. Türk Akımı'nın çalışmaları önemli yapıtaşları. Türkiye'nin yapıcı yaklaşımın özü çözüm odaklıdır. Enerji üretimi, dağıtımı konusunda bölgesel ittifakların kurulması gereken coğrafyalarda, ciddi anlamlarda olumlu yöne evrilmesi için yoğun bir diplomasi yürütüyoruz.


"2018 yılında ilk derin deniz sondajını gerçekleştireceğiz"

İki gemiyle sismik çalışmalarımız devam ederken, süreci tamamlanan ve yakın zamanda imzaları atılarak envanterimize katacağımız ilk sondaj gemimizle de Akdeniz’de 2018 yılında ilk derin deniz sondajını gerçekleştireceğiz. Bu birilerini rahatsız ediyor, edecek.

"En kötü güne hazır olacağız"

En kötü güne hazır olacağız. Kapımızdan savaş eksik olmuyor. İyi bir stratejiyle yürümek zorundayız. Depolamada, alternatif pazarlar gerekli. Günlük 20 milyon metreküp gazlaştırma seviyesiyle ilk gemimiz devreye girdi.

Hatay Dörtyol üzerinde de bir yer devreye alıyoruz. Önemli bir arz güvenliği adımını ortaya koyuyoruz. İhtiyaç duyulan gazı tedarik eden yüzer enerji terminalleri büyük esneklik sağlıyor. 2016 başı itibariyle yıllık 34 milyonmetreküp olan LNG, 64 milyona çıktı. Bu yıl sonuyla 117 milyon metreküpe çıkacak. 2 yılda 3 yıldan fazla kapasite artışıyla dünya rekoru kırdık.

  • 81 ilin tamamına doğalgaz
  • 81'in her iline doğalgazı götürüyoruz 2018'de. 2018'de doğalgaz arzı ve doğalgaz konforundan faydalanan insan sayımızı 2019'da 50 milyona çıkaracağız. Şu önümüzdeki 2 yılda 5 milyar liralık yatırımla tarihin en hızlı hamlesini gerçekleştireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız, "Batı'da ne varsa Türkiye'de o olacak" dedi. İşte bu anlayışla herkese aynı hizmeti vermek için adımları atıyoruz, gece gündüz demeden çalışıyoruz.
#Berat Albayrak
#Doğalgaz Kongresi
#LNG
#Doğalgaz
6 yıl önce