|

Bakan Tüfenkci: Herkes emlakçı olamayacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konut piyasasına yönelik düzenleme hazırlığı hakkında konuşan Tüfenkci, "Emlak piyasasını yakından ilgilendiren, emlak ticaretini düzenleyen bir düzenleme. Bu taslak ile emlakçıların niteliklerini belirleyeceğiz. Her önüne gelen emlakçıyım diye işyeri açmasını bir disipline getireceğiz" dedi.

Yeni Şafak
10:31 - 20/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 10:45 - 20/03/2017 Pazartesi
Diğer
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci NTV'nin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.



Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:



(Sicil affı) Biz hükümet olarak sicil aflarını çıkartıyoruz ama bankalar uygulamıyor deniyor. Geldiğimiz noktada bazıları yasayı uyguluyor. Bazı esnfalardan şikayet geliyor. Kredi kartını geciktirerek ödemiş kara listedesin deniyor. Şartları taşıyorsa yapılandırma imkanı getirin. Bakıyoruz uygulamaya ben geçmişte kredi kartımı gecikmeyle ödemişim ama kart borcum şu anda yok. Bana kredi vermeyeceklerini ifade ediyorlar. Bankalar bu konuda gerekli dikkat ve özeni göstermeli. Faizsiz kredileri hayata geçirdik, burada da bankalar bir takım nedenlerle sıkıntılar meydana getiriyorlar. Bankalarla bir daha görüşeceğiz, biz uyarıyla şu anda geçiriyoruz. Yaptırımları da devreye sokmaktan çekinmeyiz.



(Referandum süreci) En önemli etki ekonomide olacak. Hantal bir yapıdan daha etkin bir yapıya geçmiş oluyoruz. Evet çıkarsa ekonomi şaha kalkacak, depara kalkacak. Bundan en fazla yararlanacak olan iş alemi. Hayır çıkarsa bundan en fazla etkilenecek ekonomi. Ekonomiye sıkıntı noktasında hayır cephesi bir kaos oluşturacak. Bunlar Türkiye'de şüphe durumu oluşturacaklar. İnsanlar ister istemez ekonomiden siyasi konjonktüre odaklanacak. 7 Haziran'dan sonraki tablo bir daha yaşanabilir. Hükümetin meşruiyeti sorgulanmaya başlanabilir.



  1. (Konut piyasasına yönelik düzenleme hazırlığı) Emlak piyasasını yakından ilgilendiren, emlak ticaretini düzenleyen bir düzenleme. Bu taslak ile emlakçıların niteliklerini belirleyeceğiz. Her önüne gelen emlakçıyım diye işyeri açmasını bir disipline getireceğiz. Meslek mensuplarının niteliklerini belirleyeceğiz. Taşınmaz ticaretini yapacakların sözleşmelerinin standardını belirleyeceğiz. Taşınmaz ticaretinde uyulması gereken genel ilkeleri belirleyeceğiz. Ticaretin sorumluluk ve teminat noktasını düzenleyeceğiz. Özellikle tüketicilerden gelen şikayetleri önlemiş olacağız. Konutunuz var, gerçek değerinden satılıp satılmadığını, sizden fazla ücret alındı mı gibi endişeleri ortadan kaldırmış olacağız.

(İkinci el otomobil ticareti) Bu mesleği yapılanlarda aranan nitelikler belirlenecek. Belli bir garanti verip vermeme noktasında düzenleme yapılacak. ikinci el piyasasını disipline edecek, sektöre güven katacak kuralları belirleyeceğiz. O ticaretin yapıldığı mekanlar, insanların nitelikleri, işletmelerde aranan hususlar belirlenecek.



(İhracatçılara yeşil pasaport) İhracatçılarımızı teşvik etmek, önünü açmak için yapılan çalışma uygulamaya konuldu. Müracaat edenlere artık verilmeye başlandı.











#Gümrük ve Ticaret Bakanı
#Bülent Tüfenkci
7 yıl önce