|

Bankalara faiz bombası

Başbakan Binali Yıldırım, bankaları yüksek faiz konusunda uyardı. Faiz oranlarının yüzde 25'lere kadar çıkmasını eleştiren Yıldırım, "Son çağrıyı yapıyorum. Ya adam gibi makul bir faiz oranı benimsersiniz yahut da biz bunun da tedbirini alırız" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 11:01 - 22/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Bankalara faiz bombası ​
​Bankalara faiz bombası ​

Sanayicinin yakındığı yüksek faizlerin düşürülmesine hükümetten destek geldi. Başbakan Binali Yıldırım, bankaların faiz politikasını eleştirerek, "Herşey iyiyken bankalar faizleri yüksek tutuyor. Bu yüzde 25'lere kadar gidiyor. Açık söylüyorum, son çağrıyı yapıyorum. Ya adam gibi makul bir faiz oranının benimsersiniz yahut da biz bunun da tedbirini alırız" uyarısı yaptı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Toplantısı'nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım,kurun aşırı yükselmesi dahil her türlü olumsuzluğa karşın tedbirlerini aldıklarını, şimdi bunların seremesini gördüklerini söyledi. Yıldırım, "Türkiye ekonomisinde büyüme çok daha iyi olacak. Bunları söylerken çoğu insan dudak büyüyordu, ancak bu bir kehanet değil. Biz bir yandan referandum için kampanya yaparken, bir yandan da parlamentoyu boş bırakmadık çalıştırdık. Kasım seçimlerinden sonra kur kaynaklı dalgalanmayı, ülkemize ve sanayicilerimize getireceği olumsuzları gördük ve birçok tedbir aldık" dedi. Bu tedbirlerin başında 250 milyar liralık kredi hacmi oluşturulmasının geldiğine işaret eden Yıldırım, "Eğer 250 milyarlık kredi hacmini oluşturmasaydık, bugün 30 bin sanayici, iş adamı göçmüştü. Bankalar zora girmişti, şimdi Allah'a çok şükür bankaların rasyoları arttı" dedi.

ELİMİZDE ARAÇLAR VAR

Türk bankalarında geçen yıl yüzde 15,5 olan rasyoların şimdi yüzde 16,4'e çıktığına işaret eden Yıldırım, "Rusya'da bu oran yüzde 13, Çin'de yüzde 12,7, Avrupa'nın zaten çok üzerindeyiz. Ancak, herşey iyiyken niye bankalar faizleri bu kadar yüksek tutuyor? Faiz yüzde 25'e kadar gidiyor. Bu sürdürülebilir değil. Bu, hareketten önce son çaredir. Bakın açık söylüyorum, İSO toplantısında söylüyorum tren kalkıyor, hareketten önce son çağrıyı yapıyorum. Ya adam gibi makul bir faiz oranın benimsersiniz, yahut da biz bunun da tedbirini alırız. Bunu bankacılarımız tehdit olarak algılamasın. Ellerinden parayı alacak değiliz ancak elimizde araçlarımız olduğunu bilsinler. O araçlarımızı kullanmaktan çekinmeyiz ama istiyoruz ki bu tatlılıkla olsun" diye konuştu. Faizin enflasyonu da tetiklediğine işaret eden Yıldırım, "Bizde bir tabir var, 'el eli yıkar el de yüzü yıkar'. Bankaların yüz yıkama zamanı ve görevlerini yapmalarını sanayiciler adına bekliyoruz çok da zamanımız yok, çünkü hepimiz aynı gemideyiz" dedi.

Yüksek faizler büyümeye engel

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise sanayi büyümesinin, Türkiye ekonomisinin 2017 ilk çeyrek büyümesini de geçerek yüzde 5,3’e ulaştığına dikkat çekti. Bahçıvan, “Bu performans bizleri rehavete sürüklememelidir. Arzu ettiğimiz büyüme ‘nitelikli’ büyümedir. Böyle bir vizyonu hayata geçirmek için cesur adımlar atmamız gerekiyor” dedi. Bahçıvan, “Son dönemde arzu etmediğimiz bir şekilde kredi faizlerinde yüzde 15-16’lık oranlara varan bir yükselişe tanık oluyoruz. Faiz oranlarının yüksek seviyesi, üretim ekonomisine geçişin önünde ciddi bir engeldi" diye konuştu.

#Bankalar
#Faiz
#Binali Yıldırım
#İSO
7 yıl önce