|

Barbaros yola çıktı

Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arayarak, bölgede dengeleri lehimize çeviren Türkiye, yeni bir hamle daha yaptı. Gazimağusa açıklarında arama faaliyetlerini tamamlayan Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisi, Türkiye’nin bir diğer münhasır ekonomik sahası olan Güzelyurt’a doğru yola çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 01:50 - 15/07/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Barbaros yola çıktı
​
Barbaros yola çıktı ​

Önceden karşıdan izlediği enerji politikalarına şimdi stratejik önemi artan dev yatırımlarla dahil olan Türkiye, Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının kapsamını genişletiyor. Dünyadaki petrol ve doğalgazın yüzde 60’ından fazlası yakın çevresinde bulunan ülkemiz, Karadeniz’in ardından 21 Nisan’da Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisiyle Akdeniz’e açıldı.

GAZİ MAĞUSA TAMAM

Bölgedeki dengeleri lehimize çeviren bu ‘agresif sürecin’ ilk adımını atan Türkiye, batının Kıbrıs’ta çözümü kilitleyen senaryolarını suya düşürdü. Ankara, bu önemli hamlenin ardından şimdi de Güzelyurt Sahası’nda doğalgaz aramak için düğmeye bastı. Gazimağusa açıklarında arama faaliyetlerini tamamlayan Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisi, Birleşmiş Milletlerce (BM) kabul edilmiş Türkiye’nin münhasır ekonomik alanları içerisinde yer alan Güzelyurt Sahası için yola çıktı. Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı’nın teyid ettiği bilgiye göre; Barbaros gemisi Güzelyurt’a en kısa sürede varacak.

İsviçre’nin Crans Montana kasabasında yapılan Kıbrıs görüşmelerinin sonuçsuz kalmasının ardından önceki gün Akdeniz’de Rum Yönetimi adına sondaj yapabileceği değerlendirilen sondaj gemisinin Ada’nın güneyine gönderilmesi de sıcak denizlerde gerilimi tekrar tırmandırdı.

TSK YAKINDAN İZLİYOR

Fransız Total ve İtalyan enerji şirketi ENİ adına West Capella isimli geminin 11. Parsel olarak adlandırılan bölgede sondaj çalışması için Kıbrıs’a gitmesi üzerine Türkiye; Güzelyurt bölgesinde sismik arama yapmakta gecikmedi. Türk Silahlı Kuvvetleri de Ada etrafındaki hareketliliği yakından izliyor.


HAKKIMIZI KORURUZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 22. Dünya Petrol Kongresi için İstanbul’a gelen şirketler ile Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz arama konusunu da görüştüklerini belirtti. Albayrak, “Kimse kusura bakmasın yani biz de bir muz cumhuriyeti değiliz. Türkiye Cumhuriyeti bir devlet, hakkını ve uluslararası hukukunu da kimseye yedirmez. Bunun da mücadelesini her anlamda hukuk içerisinde sonuna kadar verir” değerlendirmesinde bulundu.


#Berat Albayrak
#Doğu Akdeniz
#Petrol
7 yıl önce