|

Benzin istasyonlarında transfer sezonu

Beş yıl aradan sonra, akaryakıtta "bayi transferleri" yeniden başladı. Firmaların kıymetli lokasyonları bünyesine çekmek için yaptığı pazarlıklarda astronomik paralar konuşuluyor. Son tarih 18 Eylül.

Yeni Şafak
06:05 - 3/07/2015 Friday
Güncelleme: 03:59 - 3/07/2015 Friday
Diğer

Rekabet Kurulu tarafından akaryakıt bayi transferine getirilen beş yıllık sınır bu yıl doldu. Firmalar 18 Eylül'e kadar gözde lokasyonlardaki bayileri bünyelerine transfer edebilecekler. Piyasada ödenen transfer ücretleri ise değme futbolcuları solda sıfır bırakacak cinsten.



5 MİLYON $'I BULUYOR


300-500 bin dolardan başlayan transfer bedelleri, Maslak, Levent gibi kıymetli lokasyonlarda 3-5 milyon dolarlara kadar çıkabiliyor. Son transfer dönemi olan 2010'da sektör genelinde ödenen toplam rakamın 1.5 milyar doların üzerine çıktığı açıklanmıştı. Sektör temsilcileri bu yılki rakamların 2010'u da aşacağı inancında. Bunun en önemli nedeni olarak da gayrimenkul fiyatlarındaki artış gösteriliyor.



TASLAK BELİRSİZLİĞİ


Diğer taraftan bayi sözleşmelerinin yenilenmesi için son tarih 18 Eylül olsa da firmalar şimdilik transferleri ağırdan alıyor. Akşam'ın haberine göre, Petrol Ürünleri Sendikası (PÜİŞ) Başkanı İmran Okumuş, sektörde henüz yüzde 28-30 civarında değişim olduğunu, firmaların bu konuda hızlı davranmamalarının nedeninin ise 'belirsizlik' olduğunu ifade ediyor. Sektör temsilcilerinin de dile getirdiği 'belirsizlik' ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) geçtiğimiz aylarda sektörün görüşüne açtığı 'Kurul Kararı' Taslağı.



HESAP YAPAMIYORUZ


Taslağın netleşmemesi, firmaların bayilere ilişkin fizibilite yapamamasına neden olurken, sektör temsilcileri, “Önümüzü göremiyoruz, ne kazanacağımızı bilemediğimiz için bayilere hangi rakamı önereceğimizi de hesaplayamıyoruz” diyorlar. Buna siyasi belirsizlik de eklenince firmaların yol haritası çizmesi daha da zorlaşıyor.



Mantık dışı fiyatlar oluşuyor


Bayilere yaptıkları yatırımı en ince detayına kadar hesapladıklarını anlatan Murat Lecompte, "Tüm hesaplarımızı yapıp '5' önerdiğimiz istasyona, rakip firma gelip '6' değil de, '10' önerebiliyor. 2010'da gördüğümüz gibi irrasyonel bazı rakamların da duyumunu alıyoruz" dedi.



Maslak ve Levent en gözde güzergahlar arasında


BP Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Murat Lecompte, "2015 bayi sözleşmeleri yenileme dönemi için özel bir ekip kurduk. BP olarak bizim amacımız sadece büyümek değil, bayilerimiz ile birlikte kârlı bir şekilde büyümek” dedi. Lecompte, “Çok işlek diyebileceğimiz istasyonlarımız arasında Levent, Maslak, Fenerbahçe, yeni açılan İzmir Karşıyaka, İzmir Otoban gibi lokasyonlarımız var” dedi.




#Benzin istasyonları
#EPDK
#Maslak
#Levent
9 years ago