|

Bilgi ve iletişim sektörü 83 milyar liraya ulaştı

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/06/2016 Çarşamba
Güncelleme: 20:53 - 31/05/2016 Salı
Yeni Şafak

TÜBİSAD Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri-2015” raporu açıklandı. TÜBİSAD Bilgi Merkezi Komisyonu Başkanı Mustafa Çağan'ın rapora ilişkin verdiği bilgilere göre, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü 2015 yılında TL bazında yüzde 18 büyüyerek 83,1 milyar liralık hacme ulaştı.



YAZILIM İHRACATI % 49 ARTTI


Aynı dönemde bilgi teknolojileri TL bazında yüzde 19'luk büyüme ile 27,4 milyar lira olurken, iletişim teknolojileri yüzde 17'lik artışla 55,7 milyar liraya tırmandı. Böylece bilgi teknolojilerinin toplam pazar içindeki payı yüzde 33 oldu. Büyüklüğü 27,4 milyar liraya ulaşan bilgi teknolojileri sektörünün alt kategorilerine bakıldığında, bilgi teknolojileri donanımı 13 milyar lira, bilgi teknolojileri yazılımı 9,7 milyar lira, bilgi teknolojileri hizmeti ise 4,7 milyar lira olarak gerçekleşti. Yazılım ihracatının yüzde 49 büyüdüğünü ortaya koyan rapora göre; sektörün toplam ihracatının yüzde 30'u teknokentlerden yapılıyor. En fazla ihracat yapılan ülkeler Azerbaycan, ABD, KKTC, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri oldu.



Yazılım ve ihracat tarafı sevindirici


Raporu değerlendiren TÜBİSAD Başkanı Kübra Erman Karaca, sektörün TL bazındaki büyümesinin sevindirici olmasının yanı sıra TL'deki değer kaybının etkisi dikkate alındığında beklenen büyümenin gerçekleşmediğini söyledi. Karaca, döviz kurlarındaki hareketlilik, yaşanılan iki seçim atmosferi, makroekonomik zorluklar ve Türkiye'nin jeopolitik konumundan kaynaklanan sorunların büyümede etkili olduğunu bildirdi. Karaca; yazılım ve ihracat tarafındaki büyümenin ise sevindirici olduğunu kaydetti.



#Kübra Erman Karaca
#TÜBİSAD
#İletişim Teknolojileri
8 yıl önce