|

Bin eleman bulamadı

Türkiye’deki genç nüfusun ara eleman olmak istememesinin bir örneği de Antalya’daki Akdeniz Sanayi Sitesi’nde yaşanıyor. 2 bin 500 esnaf ve 15 bin personeli bulunan sanayi sitesine 3 bin TL'ye varan maaşla çalışacak bin nitelikli eleman aranıyor. Çırak sıkıntısı da çeken esnaf yetiştirecek personel bulamamaktan endişeli.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/01/2017 الإثنين
Güncelleme: 23:47 - 22/01/2017 الأحد
Yeni Şafak

Ara eleman olmak istemeyen Türkiye'deki genç nüfus, beyaz yakalı işlerde çalışmanın yollarını arıyor. Esnaf, küçüklükten yetişme olarak tabir edilen “çekirdek eleman” bulamazken işletmeler kapanma noktasına geliyor. Antalya'nın en önemli sanayi merkezlerinden birisi olan Akdeniz Sanayi Sitesi esnafları da çalıştıracak çırak bulamamaktan şikayetçi. En büyük sorunlardan birinin yetişmiş insan gücü sıkıntısı olduğunun altını çizen Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Öztürk, “Sanayiye şu an çırak, kalfa gelişi yok. Burada en az 10 kişi ile çalışması gereken atölyeler 3 kişi ile çalışıyor. Bu da büyük bir kayıp” ifadelerini kullandı.



EN BÜYÜK SORUN USTA YETİŞMEMESİ


Öztürk, sanayinin 15 bin çalışanı ile Antalya'nın en büyük toplu iş merkezi, 2 bin 500 esnafıyla ise Türkiye'nin 4. büyük sanayi sitesi olduğunu kaydetti. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkmasının çırak yetişmesine büyük bir darbe vurduğunu dile getiren Öztürk, “Çırak olayı tamamen bitmiş durumda. Meslek liselerinden sanayiye gelen çocuklarda verim de olmuyor. Bununla ilgili bakanlıkların çalışmaları var. Önümüzdeki süreçte meslek liseleri ile özel sektör arasındaki sıkıntıların giderilmesi gerekiyor. Ülkemiz için sanayimiz için büyük bir kayıp” diye konuştu.







'ACİL BİN ELEMAN İHTİYACIMIZ VAR'


Dünyada söz sahibi olmanın kriterinin üretmek olduğunun altını çizen Öztürk, “Meslek liselerindeki öğrencilerin başarılı olması gerekiyor. Bizim sitemize nitelikli olarak bine yakın eleman ihtiyacı var. Her işletmeye gidilse çırak ihtiyacı var. Çırak geliyor mu? Yok. Yeni Çıraklık Okulu düzenlemesi bizi bir nebze rahatlatabilir” dedi.



3 BİN LİRAYA KADAR MAAŞ


Sanayi sitesinde yetişmiş bir personelin meslekten mesleğe değişik ücret aldıklarına değinen Öztürk, “Asgari ücretle 3 bin lira arasında bir maaş söz konusu. Ustalar emekli olunca yerine gençlerin takviye olması gerekir. Şimdi herkes memur olmak istiyor. 100 kişilik memur alınacak ilanına 10 bin kişi başvuruyor. Biz 1 ya da 5 işçi alınacak desek kimse başvurmuyor. Kolay iş istiyor herkes. Ülkemizin her şehrinde yetişmiş ustalar altın oldu. İşverenler o noktada zorluk yaşıyor” diye konuştu.



  1. Ustanın yanında çırak yok
  2. İşveren Müslüm Kaya, yetişmiş personel sıkıntısı yaşadıklarını vurgulayarak, “Eleman yetişmiyor. Her geçen gün kalfa, çırak sıkıntısı artıyor. Vasıflı elemanı herkes çalıştırmak istiyor. Alttan gelen yetişen eleman yok. 13 teknik personel çalışıyoruz. Her ustanın yanında bir çırak yetişmesi gerekiyor. Ama şu an yok” dedi. 22 yaşındaki meslek lisesi mezunu Serkan Mete ise, “İşimden memnunum, severek çalışıyorum. Yaz tatillerinde ben çırak olarak çalışıyordum. Stajyerler geliyor ama ortamı görünce çalışmak istemiyor. Genelde tercih etmiyorlar. Ağır işler olduğu için çırak yok. Boş gezmektense bir meslek sahibi olmak iyidir. Ben de ders çalışmak gibi işimi seviyorum” şeklinde konuştu.
#Akdeniz Sanayi Sitesi
#Ara eleman
٪d سنوات قبل