|

Bireysel emeklilikte güven faktörü ön planda

NN Hayat ve Emeklilik, çalışanların ve işverenlerin Bireysel Emeklilik Sistemi'ne "Otomatik Katılım" konusundaki yaklaşımlarını belirlemek üzere bir araştırma yaptı. Araştırma sayesinde Türkiye'deki potansiyel katılımcıların önceliklerini ve eğilimlerini analiz etti. Öne çıkan temel faktör güven oldu. İşverenler, bekle ve gör davranışı eğilimindeki çalışanlara göre sisteme karşı biraz daha pozitif.

Yeni Şafak
16:19 - 29/08/2016 Pazartesi
Güncelleme: 16:59 - 29/08/2016 Pazartesi
AA
Güven faktörünün öne çıktığı araştırmada, BES'te Otomatik Katılım'a dahil olmak isteyenlerin başlıca motivasyonu sistemin güvenilirliği oldu.
Güven faktörünün öne çıktığı araştırmada, BES'te Otomatik Katılım'a dahil olmak isteyenlerin başlıca motivasyonu sistemin güvenilirliği oldu.

NN Hayat ve Emeklilik, çalışanların ve işverenlerin Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) "Otomatik Katılım" konusundaki yaklaşımlarını belirlemek üzere bir araştırma yaptı.



Şirket açıklamasına göre, NN Hayat ve Emeklilik adına temmuz 2016'da Nielsen tarafından geniş çaplı olarak yapılan araştırmaya, Türkiye'nin farklı bölgelerinden 8 ildeki 15 ve üzeri çalışanı olan şirketlerden toplam 750 çalışan ve 419 işveren/yöneticinin katıldı.



Temel olarak güven faktörünün öne çıktığı araştırmada, BES'te Otomatik Katılım'a dahil olmak isteyenlerin başlıca motivasyonu sistemin güvenilirliği iken, katılmak istemeyen veya kararsız kalanların belirttiği gerekçe sisteme karşı güvensizlik oldu.



Fon performansı ve düşük getiri konusundaki algıyı değiştirme gerekliliği, sektörün karşı karşıya olduğu zorluklardan biri olarak öne çıkıyor. Ancak bu zorluklar bir yana katılımcılar Otomatik Katılım'ın faydalarının da farkında. Yüzde 25 devlet katkı payı, cayma süresinin sonunda verilecek bin TL değerindeki ek devlet katkısı ve sistemin düzenli tasarruf etmeye yardımcı olacak olması, katılmak isteyenler için başlıca sebepler olarak sıralanıyor.



Araştırma sonuçları ayrıca, çalışanların Otomatik Katılım'a sıcak baktığını da gösterdi. Her 10 kişiden 3'ü sisteme dahil olmak istemediğini, 4'ü de kararsız olduğunu belirtti. Bu rakam çalışanların doğru bilgilendirilmesi ile sisteme dahil olma isteğinin artabileceğine işaret ediyor. Bu noktada tavsiye ve açık iletişim önem kazanıyor. NN Hayat ve Emeklilik de uzun süreli yürüteceği entegre iletişim kampanyalarıyla katılımcılara ulaşmayı hedefliyor.



"İşverenler, çalışanlara göre sisteme karşı biraz daha pozitif"


Araştırma kapsamında, işverenlerin bakış açısını da öğrenmek amacıyla firma sahibi, ortağı ya da diğer yönetici pozisyonlarında görev alan ve BES ile ilgili konularda karar verici konumdaki 419 kişiyle görüşüldü.



BES'e Otomatik Katılım, yöneticiler nazarında yüzde 80 ile oldukça yüksek bilinirliğe sahip olurken, araştırmaya katılanların üçte ikisi Otomatik Katılım'dan memnun olacağını belirtti. Ek olarak yöneticilerin yarısından fazlası Otomatik Katılım'ın Türkiye ekonomisine yarar sağlayacağı görüşünde.



Yeni düzenlemeye göre, çalışanlar Otomatik Katılım ile emeklilik planına dahil olduktan itibaren 2 ay içinde herhangi bir maddi kaybı olmadan sözleşmesinden cayabiliyor. Bugün, 10 kişiden 4'ü sistemde uzun süreli kalacağını söylüyor. Bu noktada hem hükumet hem de emeklilik şirketleri için kişilerin sisteme güven seviyelerini artırmak için rehberlik yapmaları önem kazanıyor.



Açıklamada görüşlerine yer verilen NN Hayat ve Emeklilik Üst Yöneticisi (CEO) Frank Eijsink, şunları kaydetti:



"Araştırma gösteriyor ki, hem çalışanlar hem de işverenler Otomatik Katılım'a sıcak bakıyor. Araştırma sayesinde Türkiye'deki potansiyel katılımcıların önceliklerini ve eğilimlerini analiz ettik. Öne çıkan temel faktör güven oldu. İşverenler, bekle ve gör davranışı eğilimindeki çalışanlara göre sisteme karşı biraz daha pozitif.



BES, Türkiye'de uygulanmaya başlandığından itibaren müşterilerimizin finansal geleceklerini güvence altına almalarına yardım ediyoruz. Sahip olduğumuz bilgi birikimi ve deneyimimiz mevcut müşterilerimizin bizi tercih etme ve bize güvenme sebeplerinin başında geliyor. Otomatik Katılım'da da NN'in bu konuda sahip olduğu global deneyim ve uzmanlığı ile her zaman müşterilerimizin yanında olacak ve kolay, hızlı ve güvenilir süreçlerimiz ile en mükemmel müşteri deneyimini yaşatacağız. Katılımcılar emeklilik tasarruflarının sağlam olmayan bir şirkette değerlendirilmesini istemiyor ve uzun süreli istikrar arıyor. Biz de NN olarak, Otomatik Katılım konusunda özellikle Romanya ve Polonya'da edindiğimiz global tecrübemiz ve uzmanlığımız ile Türkiye'de çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz."





Ev almak isteyene 'sandık' geliyor




#BES
#Finans
#NN Hayat ve Emeklilik
#Otomatik Katılım
8 yıl önce