|

Birliktelik bereketi

Darbe girişiminin engellenmesinin ardından meydanları boş bırakmayan vatandaşlara şirketler ve STK'lar da destek oluyor. Milyonların demokrasi nöbetini kesintisiz sürdürmesi için herkes görev başında. Meydanlarda bir arada olmanın bereketi yaşanıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 25/07/2016 Pazartesi
Güncelleme: 11:39 - 25/07/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
ORHAN ORHUN ÜNAL-SERBEST PİYASA


Milyonların demokrasi nöbeti sürerken, şirketlerden sivil topluma kadar birçok kurum bu duruşun kesintisiz devamı için gönüllü destek veriyor. Akşamdan sabaha döner, börek, simit, kahve ve hatta kitap gibi onlarca stantta halkın ihtiyaçları karşılanıyor. Meydanlarda bir arada olmanın bereketi yaşanıyor.



HERKESİMDEN İNSAN BURADA BİR ARADA


Yüzlerce şehidin anıldığı gösterilerde alanları boş bırakmak istemeyenler eline bayrağını aldığı gibi sokaklara çıkıyor. Ücretsiz dağıtılanlar yetmeyince, bayrak yetişmiyor. Demokrasi nöbetinde sokak satıcıları da yerini almış durumda. Simitçi, mısırcı, çaycı, bayrak satıcısı kısacası herkes gibi onlarda burada. Bizde buradayız.





BAYRAK YETİŞMİYOR


Türk bayraklarının tanesini 5 liradan satan Muzaffer Yılmaz ve ailesi günlük adedin 200'den fazla olduğunu paylaşıyor. “Demokrasi ve ülkemiz için buradayız" diyen eşi Gülbahar Yılmaz ise günde 200 adetlik satışın son 1 haftadır 2 katına çıktığını paylaşıyor. Turistik yerlerin vazgeçilmezi mısırcılar yine vatandaşın ucuz yollu atıştırmalık ihtiyacını karşılıyor. Önceki yıllarda bu sayfalara konuk olan Murat S., "3 liradan 300 adet satışımız var. Ama her şeyden önce bunlara şahit olmak ve bugünleri görmek gibisi yok. Şükür" diyor. Ancak bir şeyi eklemeyi unutmuyor: "Bakmayın siz rakamlara, onların bir önemi yok şimdi. Parayı hep kazanırız ama şükür etmemizin sebebini burada birlikte olmak."





Seyyar piyasa meydanda


Seyit T ve arkadaşları soluğu meydanda almış, giden yüzlerce canı anmayı ihmal etmiyor. Seyit T. Türk bayrakları, balon ve selfie çubuğu satıyor. “Vatandaş coşkuya ortak olmak istiyor, sesini yükselterek haykırıyor. Satış yapıyoruz diye kötü düşünmeyin, tabii bir kazancımız var. En önemlisi, meydanı boş bırakmamak, inadına herşeye rağmen mutlu olabilmek.


Şimdi şuraya bak halk, gururlu, memnun. Bak buraya haber yapmaya gelmişsin, herşeyi


görüyorsun, haliyle sen de mutlu."



ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREV VAR


Pilavcı Dursun T. 100 tabak satışının 250'ye kadar çıktığını anlatıyor. Bekleyenlere destek için 3.5 lira olan tavuklu pilavı 2 liraya düşürdüklerini söylüyor. Bu meydanda ki herkesle gurur duyduğunu paylaşan Dursun T. “İnsanlar, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyor. Sabaha kadar vatandaşa hizmet ediyoruz. Ailemi de getirdim, istedim ki şahit olsun ve yaşasınlar bu günleri" diyor.



Şirketlerden gönüllü destek




Vatandaşların demokrasi ve şehitlerimizi anma nöbetinin kesintisiz devam edebilmesi için şirketler ücretsiz yiyecek ve içecek dağıtıyor. Özellikle akşam saatlerinden itibaren firmalar yemek ihtiyacına odaklandı. Nedenine gelince tahmin ettiğiniz hatta yaşadığınız üzere çoğu kişi iş çıkışı evin değil meydanların yolunu tutuyor. Bu nedenle, belediyelerin izniyle kurulan çadırlarda vatandaşların ihtiyaçları karşılanıyor. Günde 25 bin sucuk-ekmek dağıtıklarını açıklayan gıda firması yetkilisi Ahmet Gümüş, cuma günü rakamın 60 bine çıktığını söyledi. Alanlarda sabahlayanların, iş çıkışı buraya gelenlerin rahatı için firmalar gibi STK'lar da hazır bulunuyor.



BU ARADA BURADAYIZ !

Zabıta gelmeden meydanda yüksekçe bir yer bulup, söze başlamak lazım. Kıymetli abilerim ablalarım, şu elimde görmüş olduğunuz Serbest Piyasa 3 yıl önce bugün başladı. 120 kadar farklı meslek, 500'den fazla konuk ve sayısız insan hikayesinin verdiği cesaretle her haftaki gibi ancak bu sefer daha da kuvvetli haykırıyoruz: "Buradayım. Buradasın. Burada. Buradayız. Buradasınız. Buradalar."




#Darbe girişimi
#STK
8 yıl önce