|

Bitcoin rüzgarına kapılmayın

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi bitcoin çılgınlığı ile ilgili uyardı. Mehmet Şimşek, "Bitcoin fiyatı aniden aşırı derecede yükselebileceği gibi daha sonra çöküşe de geçebilir" dedi. Bakan Zeybekci de "Bu global bir saadet zinciridir, alt zemini yoktur" diyerek uyarı yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 08:41 - 14/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Ekonomi Bakanı Şimşek uyardı: Sanal para bitcoinin rüzgarına kapılmayın
Ekonomi Bakanı Şimşek uyardı: Sanal para bitcoinin rüzgarına kapılmayın

Şimşek, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bitcoin konusunda uyarıda bulunarak, şunları kaydetti: “Bitcoin finans tarihinin en büyük balonu olan lale çılgınlığını geçmiş. Bu spekülasyondan uzak durmalı. Bitcoin fiyatı aniden aşırı derecede yükselebileceği gibi daha sonra çöküşe de geçebilir.” Tarihe “lale çılgınlığı” ve “lale balonu” dönemi olarak geçen olay, 1600’lü yıllarda Hollanda’da ortaya çıkmıştı. O dönem, lale soğanı fiyatlarının inanılmaz artışı ve ardından sert düşüşü bu şekilde nitelendirilmişti. Ekonomi çevreleri, son dönemde bitcoinde yaşanan ani yükseliş ve inişleri de lale çılgınlığı yaşanan döneme benzeterek yatırımcıları uyarıyor.

GLOBAL SAADET ZİNCİRİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de Bitcoin'in spekülatif yükselişi konusunda vatandaşları şu sözlerle uyardı: "Bu global bir saadet zinciridir, alt zemini yoktur. Bu, dünyayı sadece bir veya iki her şeyiyle kontrol ettiğiniz, cendere altına aldığınız, gerektiğinde zulmettiğiniz bir para birimine mahkum edemeyeceğinizin çıkışlarıdır bunlar. Onun için bunun çaresi de bulunacak." Japonya’da bir şirket, çalışanlarının maaşlarının bir kısmını sanal para birimi Bitcoin ile ödeyeceğini açıkladı. Sanal para birimi ile ödemenin işveren ve çalışan arasında karşılıklı rızaya dayalı yapılacağı vurgulanan açıklamada, Bitcoin ile yapılan ödemenin bu yönüyle ülke yasalarına uygun olduğu kaydedildi.

  • Dev firmaları geride bıraktı
  • Japon şirketin maaşları Bitcoin ile ödeme kararı bu para biriminin benimsenmesini teşvik amacı taşıdığı ifade edildi. Birkaç gün önce değeri 19 bin dolara kadar yükselen sanal para birimi Bitcoin, ABD’nin Chicago kentindeki CBOE borsasında 'XBT' koduyla işlem görmeye başlamıştı. Piyasa değeri 280 milyar doların üzerine çıkan Bitcoin, uluslararası ilaç firması Pfizer ve ABD’li telekomünikasyon şirketleri AT&T ve Verizon gibi dev firmaları geride bırakıyor.

#Bitcoin
#Kripto Para
#Mehmet Şimşek
6 yıl önce