|

Bölgenin lastik üssü Çankırı

Başbakanlık Yatırım Ajansı’nın desteğiyle 5'inci teşvik bölgesinde bulunan Çankırı’ya yatırım yapan Japon lastik devi Sumitomo Rubber’in çarkları dönmeye başladı. Abdülkadir Özcan ortaklığı ile 2012’de yaklaşık 500 milyon dolar yatırımla yapılan tesiste günde 30 bin lastik üretilecek. Japonlar Türkiye’nin konumuyla Avrupa’ya ve bölge ülkelerine açılacak.

Yeni Şafak
04:00 - 26/06/2015 Cuma
Güncelleme: 21:04 - 25/06/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Teşvik kapsamında Başbakanlık Yatırım Ajansı kontrolünde Çankırı'ya yatırım yapan Japon lastik devi Sumitomo üretime başladı. Sumitomo Rubber AKO'da üretimin start alması nedeni ile Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Sumitomo Rubber AKO Industries Başkan ve CEO'su Norifumi Fujimoto, Abdülkadir Özcan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özcan, Sumitomo Rubber AKO Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Yojiro Miki ve çalışanlar Çankırı Yakınkent OSB'deki fabrikanın resmi açılışını yaptı.



YÜZDE 80'İ İHRAÇ EDİLECEK


Ana faaliyet konusu binek otomobiller için radyal lastik üretim, satışı ve kamyonet lastikleri üretimi olacak tesisin; 2019 yılı sonuna dek günde 30 bin lastik kapasitesine ulaşması ve yaklaşık 2 bin kişiye doğrudan istihdam sağlaması planlanıyor. Cari açığın finansmanı noktasında ülkemize önemli katkısı olacak bu yatırım sonucunda üretilecek lastiklerin yüzde 80'inin ihraç edilmesi planlanıyor.



EYLÜL'DE TAM KAPASİTE


Tesisle ilgili konuşan Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut; “Ajans olarak 2008 yılından beri çok büyük emek sarf ettiğimiz bu yatırımın geldiği aşamaya şahitlik etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yatırımla ilgili tüm süreç tamamlanıp tam olarak üretime Eylül ayında geçilecek” dedi. Çankırı Valisi Vahdettin Özcan ise yapılan yatırımla bölgenin kanayan yarası göç sorununa çare olacağını umduğunu vurguladı.



Afrika ve Rusya pazarı büyüyor


Sumitomo Rubber AKO Industries Başkan ve CEO'su Norifumi Fujimoto ise gelişen Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Rusya pazarlarında, 2011 ve 2020 seneleri arasında lastik satışlarında önemli bir büyüme kaydetmeyi öngördüklerini belirterek şunları söyledi; “Avrupa'ya konumu ile Türkiye'den tedarik edilmesinin, tedarik süresi ve nakliye maliyetleri açısından grubumuza büyük faydalar sağlayacak. Bu anlamda Türkiye artık bizim için stratejik bir üstür.”



Bölgedeki ilk fabrikası


1909 yılından bu yana faaliyet gösteren Sumitomo Rubber Industries bu alanda gerçek bir dünya devi. Japonya'nın ilk yerli lastik üreticisi olan şirketin, günümüz itibarı ile Japonya'da 4, Asya'da 4, Güney Amerika ve Afrika'da 1'er tane olmak üzere toplam 10 adet araç lastik üretim tesisi bulunuyor. Çankırı'da hizmete girecek fabrika Grubun bölgedeki ilk üretim tesisi olarak da dikkat çekiyor.






#ekonomi
#yatırım ajansı
#fabrika
9 yıl önce