|

Brexit KKTC’ye nefes aldıracak

Kıbrıs’ın garantör ülkelerinden biri olan İngiltere’nin Brexit ile AB’den ayrılması Ada’da dengeleri değiştirecek. Prof. Dr. Erhan Arıklı’ya göre KKTC’nin uluslararası ambargoları aşabilecek fırsatlar önüne çıkacak. İngilizler Ercan’a direk uçuş gerçekleştirebilir ve geçmişte olduğu gibi narenciye alımlarına her an başlayabilir.

Yeni Şafak
04:00 - 23/07/2017 Pazar
Güncelleme: 00:04 - 23/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Brexit, KKTC’ye nefes aldıracak​
​Brexit, KKTC’ye nefes aldıracak​

Avrupa Birliği'nden ayrılma sürecinde olan İngiltere'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ticaretinin önü açılıyor. Prof. Dr. Erhan Arıklı, Brexit sonrası İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması ile KKTC’nin uluslararası ambargoları aşabilecek fırsatı yakalayacağını söyledi. Arıklı İngiltere’nin AB’den çıkmasının, KKTC’ye ihracat ve vize kolaylığı dahil bir çok konuda büyük imkanlar sağlayabileceğini kaydetti.

HAVAYOLU AMBARGOSU KALKAR

İngiltere vasıtası ile KKTC’ye uygulanan hava ambargosunun delinebileceğini kaydeden Arıklı, Böylece İngiltere’de kurulmuş olan herhangi bir Havayolu Şirketi KKTC-Ercan’a uçabilir” dedi. İngiltere’nin geçmişte KKTC’den narenciye ve diğer ürünler ithal ettiğini ifade eden Arıklı, Rum kesiminin yaptığı itiraz ile bunun sona erdiğini söyledi. Arıklı artık AB’nin dışında kalacak İngiltere’nin yeniden ithalata başlayabileceğini kaydetti.

NARENCİYEYE YOL GÖRÜNDÜ

Arıklı şunları söyledi: “İngiltere Yüksek Mahkemesi de Kıbrıs’tan ithal edilecek patates ve narenciye ürünlerinin Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından yetkilendirilmiş otoritelerin düzenlediği belgeleri taşıması gerektiğine karar vermişti. Bu karar sonrası İngiltere KKTC’den aldığı narenciye ve diğer ürünlerin ithalatını durdurmuştu. Brexit sonrası KKTC, eskide olduğu gibi Ticaret Odası belgeleri ile İngiltere’ye ihracat yapabilir.”

EMLAKTA GERİ DÖNÜŞ OLACAK

Brexit sonrası özellikle gayrimenkul sektöründe yeniden İngilizlerin dönüşünün beklendiğini belirten Arıklı, yakın dönemde bunu beklendiğini kaydetti. İngiliz vatandaşlarının özellikle Orams Davası diye bilinen mahkeme kararı neticesinde KKTC’den emlak almaktan vaz geçtiklerini belirten Arıklı, “Brexit kararı ile Orams davasının hukuki sonuçları ortadan kalkabilir ve İngilizlerin Ada’ya ilgisi artabilir” dedi.

İngilizler Ada’da
ne yapmak istiyor

İngiltere 1878’den 1960’a kadar Ada’nın hakimi olan bir ülke. Ada tarihinin son 120 yılında en çok söz hakkına sahip olan İngiltere, 1960’dan sonra ise kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 3 garantör ülkesinden biri. İngiltere’de on binlerce Kıbrıs Türk'ü yaşıyor. KKTC’de yaşayan Kıbrıslıların çok büyük bir kısmı halen İngiltere vatandaşı. Ada’nın yüzde 5' i şu anda dahi İngiliz idaresinde. Doğu Akdeniz’de keşfedilen doğalgaz yatakları en çok İngilizlerin dikkatini çekiyor. İngiltere’nin Ortadoğu’da ki en büyük askeri üsleri Ada’da. KKTC stratejik olarak Türkiye’nin ise vazgeçilmezi durumunda. Ada güvenlik çevrelerinde “Türkiye’nin ilk doğal uçak gemisi” olarak değerlendiriliyor. Türkiye-İngiltere yakınlaşması bölgede KKTC’ye uygulanan tecritlerin azalmasına neden olabileceği ifade ediliyor.

Rumların
derdi başka

Dr. Hakan Arıdemir, İngiltere’nin AB’den ayrılmak için 23 Haziran 2016 tarihinde yaptığı referandumu Kıbrıs Türklerin ve KKTC'nin her ülkeden daha fazla dikkatle izlediğini söyledi. Arıdemir “Çünkü tüm Kıbrıs için özellikle de Kıbrıs Türkleri için İngiltere, herhangi bir AB üyesi ülke olmaktan çok öte anlamlar ifade ediyor” dedi. 2003 yılından sonra ise bölgenin en önemli gündemini enerji oluşturmaya başlamış olduğunu belirten Arıdemir şunları söyledi: “Rumlar İsrail’le birlikte yeni rezervler bulmasıyla birlikte Rumlar için öncelik birleşmekten ziyade enerji politikaları olmuştur. Mevcut durumda çok geniş bir bölgede anlaşmalar yaparak buradaki gazı AB’ye ulaştırma amacında olan Rumların, adanın birleşmesini bu kaynakların paylaşılmasını istemediği açıktır. Bu nedenle kabul edilmeyecek taleplerle BM ve Türk tarafını oyalanıp Ada'nın güneyinde bulunan yataklar üzerinde Türkleri hak iddia etmesini önlemeye çalışmaktadır”

#Hakan Arıdemir
#İngiltere’
#AB
#KKTC
#Türkiye
7 yıl önce