|

Bu yüksek faizle enflasyon inmez

İş dünyası düşmesini beklediği ancak MB'nin indirmemekte direndiği yüksek faiz bankaları besliyor. MB''nin tavrını eleştiren Ekonomi Bakanı Zeybekci, ''Faizleri sabit tutmanın enflasyonla mücadeleye pozitif katkı vereceğine inanmıyorum'' dedi.

Ekonomi Servisi
00:00 - 25/10/2014 Cumartesi
Güncelleme: 00:30 - 25/10/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Bu yüksek faizle enflasyon inmez
Bu yüksek faizle enflasyon inmez

İstanbul Üniversitesi'nden Yrd. Doç Dr. Kadir Tuna, yüksek faiz ortamının yeni yatırım iştahını azalttığını belirterek, ''Faiz politikasındaki belirsizlik işletmeleri yatırım yapmaktan vazgeçiriyor. MB, politikasını gözden geçirmeli'' çağrısı yaptı.

İş dünyası ile hükümetin düşmesini beklediği ancak Merkez Bankası''nın indirmemekte direndiği yüksek faiz bankaları beslemeye devam ediyor. MB'nin repo ihale faiz oranı 4 aydır 8,25''te sabit tutması eleştiriliyor. Faizleri indirmeme karının gerekçesi olarak enflasyonun yüksek seyrini gösteren Merkez Bankası''nın bu tavrına hem siyaset hem de akedemisyenlerden eleştiri geldi.

BU YÜKSEK FAİZ ENFLASYON DÜŞMEZ

İstanbul''daki Türkiye Portekiz Jetco 2 Toplantısı''nda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ''Merkez Bankası''nın faizleri sabit tutulması ve bir indirime gidilmemesi üretimi destekler, iç piyasayı canlandırıcı, büyümeyi destekler bir yaklaşım değil. Faizlerin bu seviyede korunması, indirilmemesinin enflasyonla mücadeleye pozitif bir katkı vereceğine de inanmıyorum. Merkez Bankası''nın önden giderek piyasayı cesaretlendiren bir anlayışta olması gerektiğini düşünüyorum'' dedi. Zeybekci, faiz yukarıda tutulduğu sürece rekabetçi kurda da riskler algılandığını belirtti.

YATIRIM İŞTAHI DÜŞTÜ

İstanbul Üniversitesi Bankacılık Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç Dr. Kadir Tuna ise başta KOBİ'ler olmak üzere reel kesimin, uygulanan yanlış faiz politikası nedeniyle büyük maliyetlerde kredi kullanmak zorunda kaldığını söyledi. Tuna, "Özellikle işletme sermayesi yetersiz olan rotatif kredi kullanan işletmelerin karını finansman giderleri alıp götürüyor. Yüksek faiz ortamı yeni yatırımların iştahını da azaltıyor. MB, politikasını gözden geçirmeli" diye konuştu.

Şube üstüne şube açıyorlar

Türkiye Bankalar Birliği rakamlarına göre; mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarında çalışan sayısı 2014''ün üçüncü çeyreğinde 3 bin 276 kişi artarak 199 bin 99''a ulaştı. Rapora göre, Temmuz-Eylül 2014 döneminde faaliyet gösteren banka sayısı 50, mevduat bankaları sayısı 34, kalkınma ve yatırım bankaları sayısı 13 ve katılım bankaları sayısı 4 oldu. Bu yılın 3. çeyreği itibarıyla mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının toplam şube sayısı, Ekim-Aralık 2013'e göre 168, geçen yılın aynı dönemine göre de 355 adet artarak 11 bin 189''a yükseldi.

BANKALAR KÂRLARINI KATLADI

İmalat sanayi başta olmak üzere reel sektör yüksek faiz ortamından olmusuz etkilenirken, bankaların yüksek rakamlarlı karlar elde etmesi dikkat çekiyor. Türkiye finans sektörünün 2012 yılı net karı toplamda 23.6 milyar lira oldu. 2013''te 24 milyar 733 milyon liraya çıkan sektör net karı, 2014''ün ilk 8 ayında 16.7 milyar liraya yükseldi.

9 yıl önce