|

İlk sürücüsüz metro hizmete açıldı

Türkiye'nin ilk sürücüsüz metrosu olarak bilinen Üsküdar-Ümraniye Metro Hattı, bugün hizmete açıldı. Hattın açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, günlük 700 bin yolcuya hizmet verecek olan hattın ileride Sabiha Gökçen Havalimanı'na kadar uzatılabileceğini söyledi.

Yeni Şafak
15:54 - 15/12/2017 Cuma
Güncelleme: 17:32 - 15/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
Metro tamamlandıktan sonra ise Üsküdar-Sancaktepe arası 27 dakikaya inecek.
Metro tamamlandıktan sonra ise Üsküdar-Sancaktepe arası 27 dakikaya inecek.

Türkiye'nin ilk sürücüsüz metrosu olarak da bilinen Üsküdar-Ümraniye Metro Hattı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle bugün hizmete açıldı.

Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu hat ile İstanbul'daki metro hattının uzunluğunun 160 KM'ye çıktığına vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, günlük 700 bin kişiyi taşıyacak olan sürücüsüz metro hattın ileride Sabiha Gökçen Havalimanı'na kadar uzatılabileceğini de söyledi.

SABİHA GÖKÇEN'E KADAR UZATILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılış töreninde yaptığı konuşmasından satır başları şöyle;

Bugünkü açılış ile Anadolu Yakası'ndaki ikinci metro hattını faaliyete geçirmiş oluyoruz. Açılışını yaptığımız bu metro hattının en önemli özelliği sürücüsüz metro hattı olmasıdır. Günde 700 bin yolcuya hizmet verecek. İleride bu hattı Sabiha Gökçen Havalimanı'na kadar uzatmayı da planlıyoruz. Bu hat ile İstanbul'daki metro hattı uzunluğunu 160 km'ye çıkarmış oluyoruz.

5 KOYUN VER KAYBEDERLER

Kalbi gözü ve kulağı mühürlü olanlara ne göstersek anlamsız. Bunlara 5 koyunu ver kaybeder. Bunlar görevi devraldığımız da sular akmıyordu, solunacak hava yoktu. İstanbul halkı bunları derdest etti. Haliç ne haldeydi, tamamen kara haline gelmişti. Biz Haliç'i şimdi balıkların yüzdüğü hale getirdik. Haliç'in suyu artık tertemiz oldu. Biz Haliç'in bütün çamurunu Alibeyköy'deki taş ocaklarına taşıdık.

FERHAT GİBİ DAĞLARI DELDİK!

Ya biz adeta Ferhat ile Şirin gibiydik. Ferhat olduk dağları deldik.Merkezinde tozdan geçilmeyen bir şehir düşünün. Ecdadın tarihi eserlerine sahip çıkılmadığı bir şehir düşünün. Sanatçılara, engellilere yönelik hiçbir şeyi olmayan bir şehirdi. Biz aldık İstanbul'u bu hale getirdik.

HER ŞEYİ DÜZELTECEĞİZ

Yanlışlarımız olmadı mı?. Tabi ki oldu. Fakat İstanbul'a yapılanların yanında onları konuşmak abesti iştigaldir. Her şeyi düzelteceğiz. Çünkü biz İstanbul'u seviyoruz. Rabbime bu ülkeye bu millete hizmet etmek için her gün şükrediyorum.

CHP'YE ANA HIYANET PARTİSİ BENZETMESİ

Meydanı sahte evrakları Amerika'ya taşıyanlara bırakmadık, meydanı çukur kazıp terör saçanlara bırakmadık, meydanı sokakları kaosa sürükleyenlere bırakmadık. Şimdi silahla, kumpasla başaramadıklarını ekonomiyle yapmaya çalışanlara bu meydanı bırakmıyoruz. Yüzde 11,1 büyüme ile 3. çeyrekte büyümede 1 numara olduk. Halen bunları görmezden gelenler var. Bu furyaya ana hıyanet partisi de katılmış durumda.

ATAŞEHİR YORUMU: DAHA ÇOK ŞEYLER GELECEK

Yatıyor kalkıyor Man adası. Man kafa bunlarla iyi yatıp kalktı. Ataşehir'de arkadaşlarımız en güzel şekilde ortaya koydu daha çok şeyler gelecek.

15 Temmuz gecesi darbecilere alkış tutanlar, dün akşam çıkmış bir şeyler konuşuyor ya sen ne konuşuyorsun. Sen 15 Temmuz akşamı Atatürk Havalimanı'ndaydın. Bakırköy Belediye Başkanın evine gidip darbeyi kahve içerek televizyondan izledi.

MİLLETİMİZ UNUTMAYACAK

Biz bu yatırımlarla meşgul iken bunlar ABD'ye dosya taşıyor. Ama milletimiz bunları affetmeyecek. Yurt dışındaki tüm platformlarda Türkiye'yi kötüleyenler milletimiz unutmayacak.

KUDÜS BİR DÖNÜM NOKTASI

Bugün Kudüs'te haksızlık var, taciz var. Kudüs birliğin resmidir. Onun için her zamankinden çok kenetlenmeliyiz. Kudüs onurumuz, izzetimiz ve kırmızı çizgimizdir. Son adımdan sonra Kudüs'te bir şeyler değişmez ise Müslümanlar olarak bu vebalin altından kalkamayız. Biz uyuyan bir millet olmadığımızı göstermek zorundayız. Kimse Müslümanlara hakkını vermez, hakkımızı kendimiz almak zorundayız. Bu bozuk düzeni değiştirme zamanı gelmiştir. Müslümanlar için bir dönüm noktasıdır.

Başbakan Binali Yıldırım da açılış töreninde konuştu. Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle;

KAPTANI YOK, SÜRÜCÜSÜZ GİDECEK

İstanbul'a her şey yakışır. Bu metro bir çok özelliğe sahip. Her şeyden önce 10.5 km'lik bu metro 9 durakta hizmet verecek. Sürücüsü yok, kaptanı yok bineceksiniz kendi kendine hizmet veriyor. Toplam maliyeti 3. milyar dolar. İstanbul'a helal olsun.

126 ARAÇ ÇALIŞACAK

Burada 126 tane araç çalışacak. Geri kalan kısmı ise 2018 sonuna kadar bitmiş olacak. Sancaktepe'den Üsküdar'a sadece 27 dakikada geleceksiniz. Bu hat 700 bin kişiyi bir günde taşıyabilecek. Marmaray ile Üsküdar'a geleceksiniz buradan da isterseniz Sirkeci'ye geçebileceksiniz.

GECİKMENİN NEDENİ TARİHİ HAZİNELER

Bu hat biraz geçikti. Neden geçikti açıklayayım. Sebep bu hattı yaparken İstanbul'un tarihi hazinelerini de gün ışığına çıkarttık bunlar biraz zaman aldı. En son teknoloji ile sürücüsüz olan bu hattın testleri de bir zaman aldı ve bugünlere geldi. Geç olsun güç olmasın. Makinistin yaptığı tüm işler artık olmayacak. Araçların sayısı da otomatik olacak. Sefer aralıkları çok kısa olacak.

Bu projede emeği geçen Sayın Kadir Topbaş'a teşekkür ediyorum.

TEMELİ 2012'DE ATILDI

Üsküdar-Ümraniye Metro Hattı'nın temeli 2012'de atılmıştı. Anadolu Yakası'nın ikinci metro hattı olan 20 km'lik ÜsküdarÜmraniye- Çekmeköy/ Sancaktepe Metro Hattı'nın Türkiye'nin sürücüsüz ilk metro hattı olacağı bilgisini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, resmi Twitter adresinden açıkladı.



65 BİN YOLCUYA HİZMET VERECEK

16 istasyon ve 17 kilometre olarak hizmete girecek olan hat, vatandaşların güvenliği için de "peron kapı" sistemi kullanılacak. Üsküdar/Ümraniye- Çekmeköy/Sancaktepe Metro Hattı, tek yönde saatte 65 bin yolcuya hizmet verecek.


  • Metro tamamlandıktan sonra ise Üsküdar-Sancaktepe arası 27 dakikaya inecek.
#Sürücüsüz metro
#İstanbul
#Mevlüt Uysal
#Üsküdar
#Ümraniye
#Çekmeköy
#Sancaktepe
#Metro
6 yıl önce