|

Bütçe ABD'de şekillenecek

2002 yılı bütçe tasarısında IMF ile hükümet arasında büyük kriz yaşanıyor. Rakamlar konusunda bir anlaşma sağlanamaması üzerine, pazarlıklara Washinton'da devam edilecek.

Yeni Şafak
00:00 - 24/09/2001 Pazartesi
Güncelleme: 18:08 - 22/11/2016 Salı
Yeni Şafak

2002 yılı bütçe tasasırısında IMF ile hükümet arasında büyük kriz yaşanıyor. Bütçenin en geç 17 Ekim tarihine kadar Meclis'e sunulması gerekiyor. Ancak, henüz hiçbir büyüklük tespit edilmedi. Pazarlıklar, Washinton'da devam edecek. Bütçe tasarısını hazırlamak için Devlet Bakanı Derviş ve ekonomi yönetimi 29 Eylül'de ABD'ye gidiyor. IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF teknik heyetinin 10. gözden geçirme incelemelerinde bütçe konusunda anlaşmaya varılamaması nedeniyle, bütçe üzerindeki çalışmalar ABD'de devam edecek.



Devlet Bakanı Kemal Derviş başkanlığındaki ekonomi yönetimi, 29 Eylül 2001 tarihinde Washinton'a giderek 2002 yılı bütçesini IMF ile birlikte hazırlayacaklar. Bütçe, IMF'nin 3 milyar dolarlık kredi diliminin kapısını açacak.



Kemer sıkma pazarlığı yapılacak


IMF ile ekonomi yönetimi arasındaki anlaşmazlıkların başında, 2002 yılına ilişkin enflasyon ve büyüme hedefleri geliyor. IMF, 2002 yılına ilişkin enflasyon hedeflerinin düşük tutulmasını istiyor. Yine, 2002 yılında memurlara yapılacak zamlar, çalışanlara vergi iadesi, enflasyon farkı uygulaması, savunma harcamaları ile tarım destekleri de anlaşma sağlanamayan konular arasında bulunuyor. IMF'nin ya personel, yatırım, savunma ödeneklerinin azaltılmasını yada ek vergi alternatifinin ele alınmasını istediği ancak bu isteğin ekonomi yönetimince kabul görmediği belirtiliyor.


#ABD
#IMF
#Devlet Bakanı Kemal Derviş
#Washington DC
#Bütçe tasarısı
23 yıl önce